Fortsätt till huvudinnehåll

Sista posten på "Sub Umbra arkiv" (mest för formens skull)

Det inlägg du ville läsa finns förmodligen strax nedanför, eller någonstans nedanför

Ett Kreml-troll’s liv ..

 Radio Svoboda har intervjuat en avhoppare från "troll-fabriken" - här ett utdrag:

Till att börja med, när jag hamnade där, trodde jag inte riktigt att detta överhuvudtaget var verkligt. Jag fick min egen speciella kulturchock. Orwell har beskrivit hur en sådant här ter sig. Jag tänkte att det var en anti-utopi, men i själva verket var det uppbyggt på det viset”, berättar Segej K. som till för inte så länge sedan var en medarbetare till FAN-agenturen (en Federal nyhetsbyrå)  i S:t Petersburg, vilket är en av underavdelningarna till “troll-fabriken”, som “Putins kock”, Jevgenij Prigozjin , finansierar.


 
I samband med att de börjar sin anställning, måste de blivande “trollen” underteckna ett dokument att de inte kommer att sprida ut vad som sker i agenturens kontor, dock har några människor vågat bryta denna förpliktelse. År 2015 berättade den tidigare medarbetaren i “fabriken”, Marat Burkchard, i detalj för Radio Svoboda, hur han arbetade som troll, och lade ut kommentarer i givna ämnen på olika forum. Snart hade ytterligare ett antal personer givit intervjuer om vad som skedde i “fabrikens” olika avdelningar, och journalisten Ljudmila Savtjuk, som hade tagit anställning i fabriken just för att kunna studera propagandisternas verksamhet, skrev t.o.m. en stämning mot fabriken och vann målet.

   Det har gått några år, men vad det gäller “fabrikens” arbete har i princip ingenting förändrats, den har flyttat några gånger och fortsätter att utökas.

   Sergej K har gått med på att berätta om hur trollen arbetar idag, och då ingår också att intaga Radio Svoboda’s sociala media.  Han presenterade formerna för de uppgifter som “Kreml-bots” får dagligen , och även hur de redogör för resultaten - hur de måste visa på en tabell, hur många kommentarer man har lagt ut för varje timme.  En del av deras material har en kränkande eller obscen karaktär, en avdelning på fabriken specialiserar sig på meme, i vilka journalister eller oppositionella politiker läggs in i porrfilmer.

 - Sergej, varför har du beslutat dig för att berätta om ditt arbete i “fabriken” ?

 - Jag vände mig till er, eftersom jag, efter att ha lärt känna den statliga propagandans meny inifrån, förstod varför denna så går in för att tysta och skrämma er. Nu bara spyr jag åt TV, och mitt karma är fördärvat för tre kommande liv.

 - Hur är “fabriken” organiserad ?

 - Det är många avdelningar, och på varje kontor sitter omkring 15 personer. En avdelning ägnar sig åt Youtube, en annan åt “Vkontakte”, en tredje åt Facebook o.s.v. Varje avdelning har sin handledare. I vår avdelning hade vi en arbets- Telegram-chatt  där det förevisades vilka media-plattformar som vi skulle bearbeta: RT, REN-TV, Izvestija , och även oppositionella media som “Novaja Gazeta”, Radio Svoboda och t.o.m. “Stalingulag”, även om vi som regel ganska snart blev bannlysta där. På dessa plattformar började vi arbeta utifrån olika konton. För att skapa dessa konton finns det en enorm hög av SIM-kort, som ständigt fylls på.    

 - Jobbade ni mycket med TV-kanalernas sociala media ?

 -  Ja, allt ifrån RT till “Domasjnij”. Titta på kommentarerna om Väst på RT, och det syns genast vilkas arbete det är. Gå in på RT:s grupp i vilket socialt media som helst, och se hur de kämpar dag ut och dag in där för moder Ryssland ! Vilka nyheterna sedan än är - om raketer, om USA eller om Putin  - så är de  överallt som kackerlackor.

 - Förutom de avdelningar som jobbar med sociala media, vad finns det för övriga avdelningar där ?

 -  Det finns avdelningar som jobbar med data-baser, personliga saker som angår misshagliga individer, för att få till kompromat mot dem alla...

 - Hur många arbetar på “fabriken” ?

 - Jag vet inte exakt, jag har ju inte varit i alla avdelningar, dessutom befinner de sig i olika byggnader. Det är inte mindre än 150 personer i omsättning dagligen bara i en byggnad, och om vi ser till helheten, så tror jag att det kan röra sig om ett tusental...

 - Marat Burkchard har berättat , hur ett troll skriver en negativ kommentar om något, och bredvid honom sitter ett annat troll och skriver en invändning , så att det ser ut som att det pågår en diskussion i forumet. Praktiseras detta fortfarande ?

 - Ja, från ett fejk-konto  hos oss skrevs något inlägg som mötte mothugg från ett annat fejk-konto på ett och samma kontor. Det såg ut som en bullrig aktivitet och kunde få som resultat att användare tittade på kommentarerna under artikeln...

.. ( Frågan om en utländsk avdelning säger inte Sergej K. något om själv, men han bekräftar att en person som skrivit på telegram om detta verkligen hör till “trollen”. Och den personen skrev sålunda:)

 

Det finns sedan länge en utländsk avdelning: åtminstone så fanns den redan där då jag började arbeta på fabriken. De anställer folk som väl behärskar det engelska språket. De sitter för sig själva, de har sin egen kaffe-automat, och våra vägar korsar inte deras särskilt ofta. Under senare år har den avdelningen bara växt, och ändå är det långt till den. Har jag då sett själv hur de bombarderat amerikanska nätverk, och översköljt dem för Donald Trumps räkning ? Nej, det har jag inte sett, och kan inte bekräfta. Men det är fullt tänkbart , varför skulle det annars vara så många engelsktalande. Periodvis samlas de inte bara för att tala om arbetet utan också för att öva sin engelska. Men av allt att döma - man får akta sig för att inte bli lurad -  de är inga verkliga amerikaner.

 

-Kommentarer

Populära inlägg i den här bloggen

Ortodoxa teologer förkastar "den ryska världens" teologi

 Hundratals ortodoxa teologer från många länder har undertecknat ett öppet brev, där de vänder sig mot vissa nationalistiskt-religiösa föreställningar som de menar vara drivkraften bakom Rysslands krig mot Ukraina. Här ett utdrag: “ Om hela världens fred, om Guds heliga församlingars välstånd, om allas förening, beder vi dig, Herre ” (ur den ortodoxa liturgin)   Den ryska invasionen av Ukraina den 24:eFebruari 2022 utgör ett historiskt hot mot den ortodoxa, kristna traditionen. Ännu mer hotfullt för ortodoxa troende är det att det högre prästerskapet inom den Ryskortodoxa kyrkan vägrar att erkänna detta för en invasion genom att göra vaga uttalanden om nödvändigheten av fred i ljuset av “händelserna” och “de militära aktionerna” i Ukraina. Samtidigt talar de om det ursprungligt broderliga förhållandet mellan ukrainare och ryssar, vilka utgör det “heliga Rus”, och anklagar det onda “Väst” för de militära aktionerna, och råder t.o.m. de religiösa samfunden att be på sådant vis att fientl

Kiev och Paris

  Igår skrev publikationen Unian om ett möte mellan borgmästarna i Paris och Kiev, i själva Kiev. Kiev’s borgmästare Vitalij Klytjko mötte Paris’ borgmästare Anne Hidalgo, som besökte den ukrainska huvudstaden. Kiev undertecknade tillsammans med Frankrikes huvudstad en överenskommelse om vänskap och samarbete. Klytjko skrev om detta på sin Facebook-sida . "Frihet, jämlikhet.." Jag är glad att kunna hälsa delegationens deltagare och uttrycka min tacksamhet till Paris’ borgmästare Anne Hidalgo för hennes mod att genomföra ett besök i Ukrainas huvudstad under krigstid. Kiev är tacksam till Paris’ borgmästare för all den humanitära hjälp som visats, i själva Frankrike -  ukrainare har nödgats bli invandrare där - och vi är också tacksamma för hjälp till Ukraina och vår huvudstad”, sa Vitalij Klytjko under mötet. Kiev’s borgmästare påminde om att Paris’ stadshus den 22 Mars hade enhälligt röstat för att tillställa staden Kiev status som hedersmedborgare. Genom denna utmärkelse, s