Fortsätt till huvudinnehåll

Sista posten på "Sub Umbra arkiv" (mest för formens skull)

Det inlägg du ville läsa finns förmodligen strax nedanför, eller någonstans nedanför

Navalnyj's blogg i vågskålen


Den som ansvarar för undersökningen av "rysk inblandning iden amerikanska valkampanjen 2016" – Robert Mueller – har kommit fram till något. 13 ryssar har åtalats för inblandning.
Kommentar på Navalnyj's blogg - se översättning längst ned i detta inlägg

  Hur skulle det vara om våra stora sociala media nu blev utsatta för påtryckningar av den nuvarande ryska regimen – Putinregimen - att inte tilllåta att  något material om detta publiceras, ifall de vill fortsätta vara verksamma i Ryssland ? 
  Då skulle dessa stora IT-bolag råka ut för något liknande det som de redan har råkat ut för med anledning av en annan omständighet,  i själva Ryssland: det handlar om en djärv rysk oppositions-politiker, nämligen Alexej Navalnyj. Han har verkat ivrigt för att avslöja korruptionen i maktens och ryska storfinansens korridorer genom att anlita sådana sociala media som Facebook och Youtube, m.fl. Den ryska myndighet som ansvarar för att ha uppsikt över vad som läggs ut på webben, Roskomnadzor, har bedömt en del av detta material vara otillåtet, och krävt att det tas bort. Närmare 30 ryska media-sajter har efterkommit detta krav. Dessutom har Roskomnadzor - eller kort och gott "censuren" - vänt sig till Google, som ansvarar för Youtube, och till Facebook, som ansvarar för Instagram, och hotat att avstänga dessa IT- jättar från Ryska Federationens territorium. Ifall de inte avlägsnar Navalnyj's material, och därmed sammanhängande informationer.  De hade fördensskull utverkat domstolsbeslut .

 Hör och häpna: FACEBOOK/INSTAGRAM HAR EFTERKOMMIT DETTA KRAV ! Och det bildmaterial som hör samman med Navalny's avslöjanden , är borttaget.

 Google står tydligen och väger. De hade vänt sig till Navalnyj med en begäran att han tog bort sitt material själv. Vilket Navalnyj inte har gjort. Men hans blogg håller av allt att döma på att stängas ned i Ryssland, förutom vad som har rensats bort ur media och från nämnda sociala media.

Därför genombävas webben nu av protest-yttringar. Många tweets och inlägg, liksom denna bloggpost, är ägnade åt detta. I debatten på Navalnyj's blogg dök det bland 100 000 – tals andra kommentarer upp ett citat av Alexander Solsjenitsyn: Den enklaste och mest naturliga vägen till vår befrielse ligger i den enskildes, personliga icke-delaktighet i lögnen”.

Yle, Telegraph

 Om Alexej Navalnyj - tidigare på denna blogg:   12 , 3
 + ännu en Video med Navalnyj, från en husrannsakan sommaren 2012Vill du kommentera detta inlägg kan du göra det på Google +, på Facebook eller på Twitter, där jag har länkat till den. Inlägget finns också länkat på min alternativa Facebooksida 


Läs även andra bloggares åsikter om , , ,

Kommentarer

Populära inlägg i den här bloggen

Kiev och Paris

  Igår skrev publikationen Unian om ett möte mellan borgmästarna i Paris och Kiev, i själva Kiev. Kiev’s borgmästare Vitalij Klytjko mötte Paris’ borgmästare Anne Hidalgo, som besökte den ukrainska huvudstaden. Kiev undertecknade tillsammans med Frankrikes huvudstad en överenskommelse om vänskap och samarbete. Klytjko skrev om detta på sin Facebook-sida . "Frihet, jämlikhet.." Jag är glad att kunna hälsa delegationens deltagare och uttrycka min tacksamhet till Paris’ borgmästare Anne Hidalgo för hennes mod att genomföra ett besök i Ukrainas huvudstad under krigstid. Kiev är tacksam till Paris’ borgmästare för all den humanitära hjälp som visats, i själva Frankrike -  ukrainare har nödgats bli invandrare där - och vi är också tacksamma för hjälp till Ukraina och vår huvudstad”, sa Vitalij Klytjko under mötet. Kiev’s borgmästare påminde om att Paris’ stadshus den 22 Mars hade enhälligt röstat för att tillställa staden Kiev status som hedersmedborgare. Genom denna utmärkelse, s

Ortodoxa teologer förkastar "den ryska världens" teologi

 Hundratals ortodoxa teologer från många länder har undertecknat ett öppet brev, där de vänder sig mot vissa nationalistiskt-religiösa föreställningar som de menar vara drivkraften bakom Rysslands krig mot Ukraina. Här ett utdrag: “ Om hela världens fred, om Guds heliga församlingars välstånd, om allas förening, beder vi dig, Herre ” (ur den ortodoxa liturgin)   Den ryska invasionen av Ukraina den 24:eFebruari 2022 utgör ett historiskt hot mot den ortodoxa, kristna traditionen. Ännu mer hotfullt för ortodoxa troende är det att det högre prästerskapet inom den Ryskortodoxa kyrkan vägrar att erkänna detta för en invasion genom att göra vaga uttalanden om nödvändigheten av fred i ljuset av “händelserna” och “de militära aktionerna” i Ukraina. Samtidigt talar de om det ursprungligt broderliga förhållandet mellan ukrainare och ryssar, vilka utgör det “heliga Rus”, och anklagar det onda “Väst” för de militära aktionerna, och råder t.o.m. de religiösa samfunden att be på sådant vis att fientl