Fortsätt till huvudinnehåll

Navalnyj's blogg i vågskålen

Den som ansvarar för undersökningen av "rysk inblandning i den amerikanska valkampanjen 2016" – Robert Mueller – har kommit fram till något. 13 ryssar har åtalats för inblandning.
Kommentar på Navalnyj's blogg - se översättning längst ned i detta inlägg

  Hur skulle det vara om våra stora sociala media nu blev utsatta för påtryckningar av den nuvarande ryska regimen – Putinregimen - att inte tilllåta att  något material om detta publiceras, ifall de vill fortsätta vara verksamma i Ryssland ? 
  Då skulle dessa stora IT-bolag råka ut för något liknande det som de redan har råkat ut för med anledning av en annan omständighet,  i själva Ryssland: det handlar om en djärv rysk oppositions-politiker, nämligen Alexej Navalnyj. Han har verkat ivrigt för att avslöja korruptionen i maktens och ryska storfinansens korridorer genom att anlita sådana sociala media som Facebook och Youtube, m.fl. Den ryska myndighet som ansvarar för att ha uppsikt över vad som läggs ut på webben, Roskomnadzor, har bedömt en del av detta material vara otillåtet, och krävt att det tas bort. Närmare 30 ryska media-sajter har efterkommit detta krav. Dessutom har Roskomnadzor - eller kort och gott "censuren" - vänt sig till Google, som ansvarar för Youtube, och till Facebook, som ansvarar för Instagram, och hotat att avstänga dessa IT- jättar från Ryska Federationens territorium. Ifall de inte avlägsnar Navalnyj's material, och därmed sammanhängande informationer.  De hade fördensskull utverkat domstolsbeslut .

 Hör och häpna: FACEBOOK/INSTAGRAM HAR EFTERKOMMIT DETTA KRAV ! Och det bildmaterial som hör samman med Navalny's avslöjanden , är borttaget.

 Google står tydligen och väger. De hade vänt sig till Navalnyj med en begäran att han tog bort sitt material själv. Vilket Navalnyj inte har gjort. Men hans blogg håller av allt att döma på att stängas ned i Ryssland, förutom vad som har rensats bort ur media och från nämnda sociala media.

Därför genombävas webben nu av protest-yttringar. Många tweets och inlägg, liksom denna bloggpost, är ägnade åt detta. I debatten på Navalnyj's blogg dök det bland 100 000 – tals andra kommentarer upp ett citat av Alexander Solsjenitsyn: Den enklaste och mest naturliga vägen till vår befrielse ligger i den enskildes, personliga icke-delaktighet i lögnen”.

Yle, Telegraph

 Om Alexej Navalnyj - tidigare på denna blogg:   12 , 3
 + ännu en Video med Navalnyj, från en husrannsakan sommaren 2012Vill du kommentera detta inlägg kan du göra det på Google +, på Facebook eller på Twitter, där jag har länkat till den. Inlägget finns också länkat på min alternativa Facebooksida 


Läs även andra bloggares åsikter om , , ,

Kommentarer

Populära inlägg i den här bloggen

"Mariupol - hela Ukrainas smärta"

  Jag har varit där tre gånger. I Mariupol. Men det var runt tjugo år sedan. Jag har ljusa minnen från de besöken... - (Nedan - utdrag från en artikel i Unian från igår - 15/3 . I artikeln talas inte om ryssar, utan om rasjister . Det låter som en blandning av det amerikanska sättet att säga "Ryssland" på - "Rasja" -  och "rasist" ..  ) I Ryssland, som är besatt av att vinna , vill man ofta påminna om den fasansfulla fascismen för åttio år sedan. Men nu utförs analoga brott genom de för närvarande största förbrytarna i världen - rasjisterna. De ödelägger Mariupol i Ukraina och jämnar det med marken, efter att förut ha övat sig i Groznij och Aleppo.   Mariupol gav inte upp 2014 och det ger inte upp nu. Från första dagen av den storskaliga invasionen har putinterroristerna inte upphört att försöka erövra staden, som utgör en av nyckelorterna för landvägskorridoren till Krim. Men det faktum att de lokala invånarna inte mötte “befriarna” med blommor och triko

Kiev och Paris

  Igår skrev publikationen Unian om ett möte mellan borgmästarna i Paris och Kiev, i själva Kiev. Kiev’s borgmästare Vitalij Klytjko mötte Paris’ borgmästare Anne Hidalgo, som besökte den ukrainska huvudstaden. Kiev undertecknade tillsammans med Frankrikes huvudstad en överenskommelse om vänskap och samarbete. Klytjko skrev om detta på sin Facebook-sida . "Frihet, jämlikhet.." Jag är glad att kunna hälsa delegationens deltagare och uttrycka min tacksamhet till Paris’ borgmästare Anne Hidalgo för hennes mod att genomföra ett besök i Ukrainas huvudstad under krigstid. Kiev är tacksam till Paris’ borgmästare för all den humanitära hjälp som visats, i själva Frankrike -  ukrainare har nödgats bli invandrare där - och vi är också tacksamma för hjälp till Ukraina och vår huvudstad”, sa Vitalij Klytjko under mötet. Kiev’s borgmästare påminde om att Paris’ stadshus den 22 Mars hade enhälligt röstat för att tillställa staden Kiev status som hedersmedborgare. Genom denna utmärkelse, s

KG Hammar drar blankt mot patriark Kirill

Nu prövas andarna. Flera kyrkoledare har vänt sig till den ryska kyrkans patriark, efter att Putin inledde invasionen av Ukraina i Februari. Så också ärkebiskop emeritus KG Hammar från Sverige. Hela hans brev till patriarken ligger framme på kristna, ryska hemsidor som t.ex.  " Basnitsa ": Ärkebiskop emeritus KG Hammar till patriark Kirill   Jag vänder mig direkt till ledaren för en av de största kyrkorna i världen: patriarken över Moskva och hela Rus - Kirill. Till er vänder man sig med orden “Ers helighet”. Men vad finns det för heligt i att förråda sin Herre, Jesus från Nasaret, som trädde upp mot det romerska imperiet, och som gav sitt liv för den tro han bekände ? Vad finns det för heligt i att göra vänskapen med maktens högsta representant viktigare än uppgiften att utforma Kristi efterföljelse för mer än 100 miljoner troende i Ryssland ? Hur kan man så underkasta sig makten ? Och sluta ögonen inför alla människor som har blivit dödade och stympade, inför miljoner som h