Fortsätt till huvudinnehåll

Lukasjenko vet vem han ska be om hjälp

 I Vitryssland ägde "den största frihetsmarschen i landets historia" rum i söndags, enligt bland andra Unian.net. Och det är en väldig kraftmätning som pågår. Enligt Radio Svoboda tog den officielle representanten för Vitryssland - Vitrysslands ambassadör - i Slovakien, ställning för dem som deltar i de "fredliga protesterna" . Och många olika aktörer på olika nivåer i det vitryska samhället gör det. 

Idag läser jag t.ex.  i Ukrainskaja Pravda, att den statliga TV-kanalen kablade ut protesterna i staden Grodno, där mellan 10 -15 000 demonstranter samlades: "Den statliga TV:n i Belarus har på allt vis kringgått det tema som handlar om de mest omfattande protesterna i landets historia och censurerat nyheterna. Men den 17:e Augusti gick medarbetare från Vitrysslands största statliga media ut till de strejkande - de krävde att valresultaten skulle ogiltigförklaras, att chefen för den Centrala Valkommitten skulle avgå, att de politiska fångarna skulle friges och att censuren skulle tas bort från media."

Lukasjenko på Självständighetstorget i Minsk i söndags

                              Och t.o.m. Lukasjenko , som har vänt sig till Putin och bett om hjälp, under det han kastade oroliga blickar mot Polen och Litauen, där Nato's styrkor finns förlagda, har även talat om att nyval kan anordnas "när konstitutionen ändrats". 

 
Jodå, Putin ämnar ställa upp, ifall utländsk intervention äger rum i Lukasjenkos hemland. Betyder det att han ställer upp för Lukasjenko själv ? 

Kommer Lukasjenko att få dela Janukovytj's öde, och fly till Ryssland ?

När han talade till trogna undersåtar i söndags, innan de mångtusenhövdade skarorna samlades och  skanderade att han skulle avgå, passade Lukasjenko på att leverera en kärv kritik mot grannstaten Ukraina, som han menade hade underblåst oroligheterna i deras eget land:

"Överge inte Lukasjenko, om ni överger landets förste president så betyder det början på slutet. Ni kommer alltid, liksom i Ukraina och annorstädes att stå på knäna och be för okänt vem !"

   Fanns det möjligen en viss udd mot den ukrainska, religiösa villervallan i de orden ? Han hade tidigare talat om allt han hade gjort för det vitryska folket, även byggt kyrkor "mitt under stora svårigheter". 


BBC , SR , Yle-

   

Kommentarer

Populära inlägg i den här bloggen

"Mariupol - hela Ukrainas smärta"

  Jag har varit där tre gånger. I Mariupol. Men det var runt tjugo år sedan. Jag har ljusa minnen från de besöken... - (Nedan - utdrag från en artikel i Unian från igår - 15/3 . I artikeln talas inte om ryssar, utan om rasjister . Det låter som en blandning av det amerikanska sättet att säga "Ryssland" på - "Rasja" -  och "rasist" ..  ) I Ryssland, som är besatt av att vinna , vill man ofta påminna om den fasansfulla fascismen för åttio år sedan. Men nu utförs analoga brott genom de för närvarande största förbrytarna i världen - rasjisterna. De ödelägger Mariupol i Ukraina och jämnar det med marken, efter att förut ha övat sig i Groznij och Aleppo.   Mariupol gav inte upp 2014 och det ger inte upp nu. Från första dagen av den storskaliga invasionen har putinterroristerna inte upphört att försöka erövra staden, som utgör en av nyckelorterna för landvägskorridoren till Krim. Men det faktum att de lokala invånarna inte mötte “befriarna” med blommor och triko

Kiev och Paris

  Igår skrev publikationen Unian om ett möte mellan borgmästarna i Paris och Kiev, i själva Kiev. Kiev’s borgmästare Vitalij Klytjko mötte Paris’ borgmästare Anne Hidalgo, som besökte den ukrainska huvudstaden. Kiev undertecknade tillsammans med Frankrikes huvudstad en överenskommelse om vänskap och samarbete. Klytjko skrev om detta på sin Facebook-sida . "Frihet, jämlikhet.." Jag är glad att kunna hälsa delegationens deltagare och uttrycka min tacksamhet till Paris’ borgmästare Anne Hidalgo för hennes mod att genomföra ett besök i Ukrainas huvudstad under krigstid. Kiev är tacksam till Paris’ borgmästare för all den humanitära hjälp som visats, i själva Frankrike -  ukrainare har nödgats bli invandrare där - och vi är också tacksamma för hjälp till Ukraina och vår huvudstad”, sa Vitalij Klytjko under mötet. Kiev’s borgmästare påminde om att Paris’ stadshus den 22 Mars hade enhälligt röstat för att tillställa staden Kiev status som hedersmedborgare. Genom denna utmärkelse, s

KG Hammar drar blankt mot patriark Kirill

Nu prövas andarna. Flera kyrkoledare har vänt sig till den ryska kyrkans patriark, efter att Putin inledde invasionen av Ukraina i Februari. Så också ärkebiskop emeritus KG Hammar från Sverige. Hela hans brev till patriarken ligger framme på kristna, ryska hemsidor som t.ex.  " Basnitsa ": Ärkebiskop emeritus KG Hammar till patriark Kirill   Jag vänder mig direkt till ledaren för en av de största kyrkorna i världen: patriarken över Moskva och hela Rus - Kirill. Till er vänder man sig med orden “Ers helighet”. Men vad finns det för heligt i att förråda sin Herre, Jesus från Nasaret, som trädde upp mot det romerska imperiet, och som gav sitt liv för den tro han bekände ? Vad finns det för heligt i att göra vänskapen med maktens högsta representant viktigare än uppgiften att utforma Kristi efterföljelse för mer än 100 miljoner troende i Ryssland ? Hur kan man så underkasta sig makten ? Och sluta ögonen inför alla människor som har blivit dödade och stympade, inför miljoner som h