Fortsätt till huvudinnehåll

Sista posten på "Sub Umbra arkiv" (mest för formens skull)

Det inlägg du ville läsa finns förmodligen strax nedanför, eller någonstans nedanför

Propaganda eller solidaritet ?

Ryssland har skickat hjälp till det av coronaviruset hårt drabbade Italien. Detta har skapat viss uppmärksamhet.
  En vacker tanke.
     En "broderlig hjälp"...
Vad ligger i detta annat än de mest altruistiska motiv ?

Ryska "kanal 1" meddelade häromdagen: "...  Ryssland hjälper andra länder att kämpa mot coronavirus-infektionen. I Italien och inte långt från Rom landade våra militära Il-76:r natten mot idag och tidigt denna morgon. Totalt finns nio sådana flygplan. De fraktade läkar-brigader till Apenninerna, hela mobila komplex för diagnosticering och desinficering. Italienarna välkomnade varmt de nyanlända. "    


  Den ryske ambassadören i Italien, Sergej Razov, förklarade motivet, när han fick några frågor av Agenza Italia:

"Många tolkar denna insats som Rysslands politiska propaganda, medan EU inte var i stånd att komma med hjälp omgående, vad menar du ?
 Jag kan bara säga att det finns ett talesätt i vårt land: 'Det finns inget som heter 'andras nöd' '. Ryssland kan inte förbli likgiltigt inför en så svår situation för Italien. ..

Vad menar du med ordet 'solidaritet' ?
 En del i Europa har ett begrepp om solidaritet som att det handlar om att allmänt följa upp sanktioner och blockader. Enligt vår uppfattning bör solidaritet vara något annat. Folk som har sekel av historia av vänskap i komplicerade situationer  borde räcka varandra händerna. President Putin har vid upprepade tillfällen talat om behovet av att länder förenar sina krafter för att ta upp kampen med globala utmaningar och hot. Och vad kan vara mer farligt än spridandet av den epidemi som vi nu bevittnar ?"

Italienska Urbanpost skriver också, med rubriken :"Det är inte propaganda, utan solidaritet":

"Ännu ett ryskt Il-76 militärflygplan lämnade denna morgon den ryska basen i Tjkalovskij nära Moskva för den italienska militära flygplatsen Pratica di Mare. Det är ett plan 'med militär personal och utrustning ombord', för att hjälpa Italien att tackla Covid-19 epidemin, sa en talesman för det ryska försvarsdepartementet till Tass. Det är den 15:e flygresan som organiserats av Ryssland för Italiens räkning efter att Vladimir Putin och Giuseppe Conte talade över telefon i lördags".
Dock:
"En del nyhetsmedia, inklusive La Stampa, talar om en militär närvaro som oroar delar av den italienska regeringen och militären"

  "Russkaja Planeta" uppfattade en frän kritik :

    "Den ryska hjälpen till Italien i kampen mot epidemin sägs vara till 80% onyttig.

Högt placerade källor i Italien har sagt, att 80% av de ryska leveranserna för kampen mot coronaviruset är 'helt onyttiga eller till ringa nytta'. Källorna menar att den ryske presidenten Vladimir Putin bara leds av politiska  intressen. 
Ryssland har skickat utrustning till Italien för att diagnostisera sjukdomar och  desinficera platser. Som en jämförelse har Kina skickat respiratorer och ansiktsmasker. 
Källor som citerats i tidningen La Stampa förmodar att Putin, genom att hjälpa Italien leds av politiska och diplomatiska intressen . Ryssland hävdar att man hjälper Italien utan biavsikter.
  Pressekreterare Dmitrij Peskov (Kreml) har sagt, att Ryssland inte hoppas på att det ska läggas in ett veto i nästa omröstning om förlängda sanktioner mot Moskva, på grund av hjälpen till Italien.
Tidigare har meddelats att en kolonn med teknisk utrustning och virusologer från det ryska försvarsdepartementet har begivit sig till Bergamo i Italien. "

Den kritiken om "80 %" uppfattades också i Moskva, där bland andra en ledamot för Federationsrådet, Vladimir Dzjabarov, kommenterade sålunda, enligt Ria Novosti:

"Om det låter oss arbeta med vår teknik i ett par veckor, och sedan ska vi se på resultatet! Att kritisera utifrån ombonade tidningsredaktioner, det är det allra enklaste. Våra virusologer utför sitt arbete, och vi kommer inte ens att svara på sådana fräcka artiklar. Låt det italienska folket betygsätta , när allt är klart! ".

I Italien finns det "tonvis med uppfattningar" enligt "Maxpark" som har följt
  italienska, sociala media.

Omni, Tass 
SR
 
Kommentarer

Populära inlägg i den här bloggen

"Mariupol - hela Ukrainas smärta"

  Jag har varit där tre gånger. I Mariupol. Men det var runt tjugo år sedan. Jag har ljusa minnen från de besöken... - (Nedan - utdrag från en artikel i Unian från igår - 15/3 . I artikeln talas inte om ryssar, utan om rasjister . Det låter som en blandning av det amerikanska sättet att säga "Ryssland" på - "Rasja" -  och "rasist" ..  ) I Ryssland, som är besatt av att vinna , vill man ofta påminna om den fasansfulla fascismen för åttio år sedan. Men nu utförs analoga brott genom de för närvarande största förbrytarna i världen - rasjisterna. De ödelägger Mariupol i Ukraina och jämnar det med marken, efter att förut ha övat sig i Groznij och Aleppo.   Mariupol gav inte upp 2014 och det ger inte upp nu. Från första dagen av den storskaliga invasionen har putinterroristerna inte upphört att försöka erövra staden, som utgör en av nyckelorterna för landvägskorridoren till Krim. Men det faktum att de lokala invånarna inte mötte “befriarna” med blommor och triko

Kiev och Paris

  Igår skrev publikationen Unian om ett möte mellan borgmästarna i Paris och Kiev, i själva Kiev. Kiev’s borgmästare Vitalij Klytjko mötte Paris’ borgmästare Anne Hidalgo, som besökte den ukrainska huvudstaden. Kiev undertecknade tillsammans med Frankrikes huvudstad en överenskommelse om vänskap och samarbete. Klytjko skrev om detta på sin Facebook-sida . "Frihet, jämlikhet.." Jag är glad att kunna hälsa delegationens deltagare och uttrycka min tacksamhet till Paris’ borgmästare Anne Hidalgo för hennes mod att genomföra ett besök i Ukrainas huvudstad under krigstid. Kiev är tacksam till Paris’ borgmästare för all den humanitära hjälp som visats, i själva Frankrike -  ukrainare har nödgats bli invandrare där - och vi är också tacksamma för hjälp till Ukraina och vår huvudstad”, sa Vitalij Klytjko under mötet. Kiev’s borgmästare påminde om att Paris’ stadshus den 22 Mars hade enhälligt röstat för att tillställa staden Kiev status som hedersmedborgare. Genom denna utmärkelse, s