Fortsätt till huvudinnehåll

Sista posten på "Sub Umbra arkiv" (mest för formens skull)

Det inlägg du ville läsa finns förmodligen strax nedanför, eller någonstans nedanför

Efter frikännandet av Trump: Kreml hoppas så smått, och Ukraina andas ut ..

Efter att USA:s 45:e president , Donald Trump, frikändes i onsdags,genom ett par voteringar i den amerikanska senaten, har officiella reaktioner kommit från både Ryssland och Ukraina.
Den ryske presidentens talesman, Dmitrij Peskov, säger att Kreml inte blandar sig i den amerikanska inrikespolitiken, och hoppas att Ryssland upphör att vara "den stora demonen" och "fågelskrämman" i det sammanhanget:
"Naturligtvis, det som är huvudsaken för oss är att man i alla inrikespolitiska bataljer i USA, och i alla bataljer inför valet, upphör att använda Ryssland som en stor fågelskrämma och som, om man så säger, en stor demon på den inrikespolitiska arenan" (enligt rbc)
                                                    
 Och i Kiev hoppas man att en viss, negativ roll i den amerikanska inrikespolitiken ska förpassas till det förgångna.
"Efter att ha tillbringat månader i den amerikanska inrikespolitikens smutsiga strömvirvel, känner Ukraina till slut en viss lättnad, efter att Senaten har frikänt Donald Trump i riksrättsprocessen.
'Vi har varit tvungna att röra oss mot en väldigt mäktig ström , för att inte behöva drunkna i den strömvirvel som utgörs av de interna, amerikanska diskussionerna', sa chefen för den politiska avdelningen inom det ukrainska utrikesdepartementet, Alexej Makejev. 'Jag hoppas, att Ukraina inte mer ska behöva vara ett kort i det inrikespolitiska spelet', tillade han"  (enligt lenta)

Mycket beror naturligtvis på kommande steg av den amerikanske presidenten.      "Dagens avslut av riksrätts-processen betyder ingenting. Imorgon får vi se hur politiken förändras", sade - också enligt lenta -  chefen för det Nationella institutet för strategiska undersökningar, Alexander Litvinenko (!?)

Jo, Alexander Litvinenko hette han. 

..

Kommentarer

Populära inlägg i den här bloggen

Ortodoxa teologer förkastar "den ryska världens" teologi

 Hundratals ortodoxa teologer från många länder har undertecknat ett öppet brev, där de vänder sig mot vissa nationalistiskt-religiösa föreställningar som de menar vara drivkraften bakom Rysslands krig mot Ukraina. Här ett utdrag: “ Om hela världens fred, om Guds heliga församlingars välstånd, om allas förening, beder vi dig, Herre ” (ur den ortodoxa liturgin)   Den ryska invasionen av Ukraina den 24:eFebruari 2022 utgör ett historiskt hot mot den ortodoxa, kristna traditionen. Ännu mer hotfullt för ortodoxa troende är det att det högre prästerskapet inom den Ryskortodoxa kyrkan vägrar att erkänna detta för en invasion genom att göra vaga uttalanden om nödvändigheten av fred i ljuset av “händelserna” och “de militära aktionerna” i Ukraina. Samtidigt talar de om det ursprungligt broderliga förhållandet mellan ukrainare och ryssar, vilka utgör det “heliga Rus”, och anklagar det onda “Väst” för de militära aktionerna, och råder t.o.m. de religiösa samfunden att be på sådant vis att fientl

Kiev och Paris

  Igår skrev publikationen Unian om ett möte mellan borgmästarna i Paris och Kiev, i själva Kiev. Kiev’s borgmästare Vitalij Klytjko mötte Paris’ borgmästare Anne Hidalgo, som besökte den ukrainska huvudstaden. Kiev undertecknade tillsammans med Frankrikes huvudstad en överenskommelse om vänskap och samarbete. Klytjko skrev om detta på sin Facebook-sida . "Frihet, jämlikhet.." Jag är glad att kunna hälsa delegationens deltagare och uttrycka min tacksamhet till Paris’ borgmästare Anne Hidalgo för hennes mod att genomföra ett besök i Ukrainas huvudstad under krigstid. Kiev är tacksam till Paris’ borgmästare för all den humanitära hjälp som visats, i själva Frankrike -  ukrainare har nödgats bli invandrare där - och vi är också tacksamma för hjälp till Ukraina och vår huvudstad”, sa Vitalij Klytjko under mötet. Kiev’s borgmästare påminde om att Paris’ stadshus den 22 Mars hade enhälligt röstat för att tillställa staden Kiev status som hedersmedborgare. Genom denna utmärkelse, s