Fortsätt till huvudinnehåll

Efter frikännandet av Trump: Kreml hoppas så smått, och Ukraina andas ut ..

Efter att USA:s 45:e president , Donald Trump, frikändes i onsdags,genom ett par voteringar i den amerikanska senaten, har officiella reaktioner kommit från både Ryssland och Ukraina.
Den ryske presidentens talesman, Dmitrij Peskov, säger att Kreml inte blandar sig i den amerikanska inrikespolitiken, och hoppas att Ryssland upphör att vara "den stora demonen" och "fågelskrämman" i det sammanhanget:
"Naturligtvis, det som är huvudsaken för oss är att man i alla inrikespolitiska bataljer i USA, och i alla bataljer inför valet, upphör att använda Ryssland som en stor fågelskrämma och som, om man så säger, en stor demon på den inrikespolitiska arenan" (enligt rbc)
                                                    
 Och i Kiev hoppas man att en viss, negativ roll i den amerikanska inrikespolitiken ska förpassas till det förgångna.
"Efter att ha tillbringat månader i den amerikanska inrikespolitikens smutsiga strömvirvel, känner Ukraina till slut en viss lättnad, efter att Senaten har frikänt Donald Trump i riksrättsprocessen.
'Vi har varit tvungna att röra oss mot en väldigt mäktig ström , för att inte behöva drunkna i den strömvirvel som utgörs av de interna, amerikanska diskussionerna', sa chefen för den politiska avdelningen inom det ukrainska utrikesdepartementet, Alexej Makejev. 'Jag hoppas, att Ukraina inte mer ska behöva vara ett kort i det inrikespolitiska spelet', tillade han"  (enligt lenta)

Mycket beror naturligtvis på kommande steg av den amerikanske presidenten.      "Dagens avslut av riksrätts-processen betyder ingenting. Imorgon får vi se hur politiken förändras", sade - också enligt lenta -  chefen för det Nationella institutet för strategiska undersökningar, Alexander Litvinenko (!?)

Jo, Alexander Litvinenko hette han. 

..

Kommentarer

Populära inlägg i den här bloggen

"Mariupol - hela Ukrainas smärta"

  Jag har varit där tre gånger. I Mariupol. Men det var runt tjugo år sedan. Jag har ljusa minnen från de besöken... - (Nedan - utdrag från en artikel i Unian från igår - 15/3 . I artikeln talas inte om ryssar, utan om rasjister . Det låter som en blandning av det amerikanska sättet att säga "Ryssland" på - "Rasja" -  och "rasist" ..  ) I Ryssland, som är besatt av att vinna , vill man ofta påminna om den fasansfulla fascismen för åttio år sedan. Men nu utförs analoga brott genom de för närvarande största förbrytarna i världen - rasjisterna. De ödelägger Mariupol i Ukraina och jämnar det med marken, efter att förut ha övat sig i Groznij och Aleppo.   Mariupol gav inte upp 2014 och det ger inte upp nu. Från första dagen av den storskaliga invasionen har putinterroristerna inte upphört att försöka erövra staden, som utgör en av nyckelorterna för landvägskorridoren till Krim. Men det faktum att de lokala invånarna inte mötte “befriarna” med blommor och triko

Kiev och Paris

  Igår skrev publikationen Unian om ett möte mellan borgmästarna i Paris och Kiev, i själva Kiev. Kiev’s borgmästare Vitalij Klytjko mötte Paris’ borgmästare Anne Hidalgo, som besökte den ukrainska huvudstaden. Kiev undertecknade tillsammans med Frankrikes huvudstad en överenskommelse om vänskap och samarbete. Klytjko skrev om detta på sin Facebook-sida . "Frihet, jämlikhet.." Jag är glad att kunna hälsa delegationens deltagare och uttrycka min tacksamhet till Paris’ borgmästare Anne Hidalgo för hennes mod att genomföra ett besök i Ukrainas huvudstad under krigstid. Kiev är tacksam till Paris’ borgmästare för all den humanitära hjälp som visats, i själva Frankrike -  ukrainare har nödgats bli invandrare där - och vi är också tacksamma för hjälp till Ukraina och vår huvudstad”, sa Vitalij Klytjko under mötet. Kiev’s borgmästare påminde om att Paris’ stadshus den 22 Mars hade enhälligt röstat för att tillställa staden Kiev status som hedersmedborgare. Genom denna utmärkelse, s

KG Hammar drar blankt mot patriark Kirill

Nu prövas andarna. Flera kyrkoledare har vänt sig till den ryska kyrkans patriark, efter att Putin inledde invasionen av Ukraina i Februari. Så också ärkebiskop emeritus KG Hammar från Sverige. Hela hans brev till patriarken ligger framme på kristna, ryska hemsidor som t.ex.  " Basnitsa ": Ärkebiskop emeritus KG Hammar till patriark Kirill   Jag vänder mig direkt till ledaren för en av de största kyrkorna i världen: patriarken över Moskva och hela Rus - Kirill. Till er vänder man sig med orden “Ers helighet”. Men vad finns det för heligt i att förråda sin Herre, Jesus från Nasaret, som trädde upp mot det romerska imperiet, och som gav sitt liv för den tro han bekände ? Vad finns det för heligt i att göra vänskapen med maktens högsta representant viktigare än uppgiften att utforma Kristi efterföljelse för mer än 100 miljoner troende i Ryssland ? Hur kan man så underkasta sig makten ? Och sluta ögonen inför alla människor som har blivit dödade och stympade, inför miljoner som h