Fortsätt till huvudinnehåll

Sista posten på "Sub Umbra arkiv" (mest för formens skull)

Det inlägg du ville läsa finns förmodligen strax nedanför, eller någonstans nedanför

Grus i det europeiska maskineriet - mitt under förhandlingar om afrikansk vapenvila

Och inte så litet grus ..
I skuggan av Berlinmötet om Libyen möttes Putin och Boris Johnson.
Den senare hade, enligt The Guardian, sagt till Putin, att Storbritanniens ståndpunkt ifråga om kemvapen-attacken i Salisbury , inte hade förändrats.(enligt Ukrainskaja Pravda)  

 " Boris Johnson sa till Vladimir Putin att normaliserade förhållanden mellan Storbritannien och Ryssland än så länge inte är i sikte, nästan två år efter kemvapenattacken i Salisbury.
Ledarna för Storbritannien och Ryssland möttes i Berlin vid sidan av det internationella toppmötet om det framtida Libyen. Enligt vad Downing Street har meddelaty om samtalet, håller Johnson fast vid Theresa May's ståndpunkt.

  'Han förklarade , att ifråga om Salisbury har Storbritanniens position inte förändrats, att det var ett tanklöst användande av kemiska vapen  och ett fräckt mordförsök på oskyldiga människor på brittisk mark. han sa att ett sådant överfall inte får upprepas', enligt press-sekreteraren.

  'Premiärministern sa, att det bilaterala förhållandet inte kommer att normaliseras förrän Ryssland upphör med sin destabiliserande verksamhet , vilken hotar Storbritannien och våra allierade och som underminerar våra  medborgares säkerhet, liksom vår kollektiva säkerhet'

  Storbritanniens underrättelsetjänst menar att Putin 'sannolikt' godkände attacken mot Sergej Skripal , den tidigare ryske officeren, och hans dotter, som förgiftades, men överlevde."
  

                                                       -
  

Kommentarer

Populära inlägg i den här bloggen

Ortodoxa teologer förkastar "den ryska världens" teologi

 Hundratals ortodoxa teologer från många länder har undertecknat ett öppet brev, där de vänder sig mot vissa nationalistiskt-religiösa föreställningar som de menar vara drivkraften bakom Rysslands krig mot Ukraina. Här ett utdrag: “ Om hela världens fred, om Guds heliga församlingars välstånd, om allas förening, beder vi dig, Herre ” (ur den ortodoxa liturgin)   Den ryska invasionen av Ukraina den 24:eFebruari 2022 utgör ett historiskt hot mot den ortodoxa, kristna traditionen. Ännu mer hotfullt för ortodoxa troende är det att det högre prästerskapet inom den Ryskortodoxa kyrkan vägrar att erkänna detta för en invasion genom att göra vaga uttalanden om nödvändigheten av fred i ljuset av “händelserna” och “de militära aktionerna” i Ukraina. Samtidigt talar de om det ursprungligt broderliga förhållandet mellan ukrainare och ryssar, vilka utgör det “heliga Rus”, och anklagar det onda “Väst” för de militära aktionerna, och råder t.o.m. de religiösa samfunden att be på sådant vis att fientl

Kiev och Paris

  Igår skrev publikationen Unian om ett möte mellan borgmästarna i Paris och Kiev, i själva Kiev. Kiev’s borgmästare Vitalij Klytjko mötte Paris’ borgmästare Anne Hidalgo, som besökte den ukrainska huvudstaden. Kiev undertecknade tillsammans med Frankrikes huvudstad en överenskommelse om vänskap och samarbete. Klytjko skrev om detta på sin Facebook-sida . "Frihet, jämlikhet.." Jag är glad att kunna hälsa delegationens deltagare och uttrycka min tacksamhet till Paris’ borgmästare Anne Hidalgo för hennes mod att genomföra ett besök i Ukrainas huvudstad under krigstid. Kiev är tacksam till Paris’ borgmästare för all den humanitära hjälp som visats, i själva Frankrike -  ukrainare har nödgats bli invandrare där - och vi är också tacksamma för hjälp till Ukraina och vår huvudstad”, sa Vitalij Klytjko under mötet. Kiev’s borgmästare påminde om att Paris’ stadshus den 22 Mars hade enhälligt röstat för att tillställa staden Kiev status som hedersmedborgare. Genom denna utmärkelse, s