Fortsätt till huvudinnehåll

Sista posten på "Sub Umbra arkiv" (mest för formens skull)

Det inlägg du ville läsa finns förmodligen strax nedanför, eller någonstans nedanför

"Gromadskoje" om Biden-historien

Det pågår som bekant en undersökning om riksrätt mot president Trump i den amerikanska Kongressen. Senaste veckan har förhören börjat hållas offentligt. En fråga som återkommer är den om den tidigare vice-presidenten Joe Biden, eller snarare hans sons, Hunter Bidens, engagemang i Ukraina.

I fredags ställdes frågorna till den tidigare amerikanske ambassadören
i Kiev - Marie Yovanovitch
I en artikel som publicerades av "Novaja Gazeta"redan den 28:e september , och som återger vad ett ukrainskt, oberoende media, "Gromadskoje" - Громадське , har informerat om bakgrunden till Biden-kontroversen, kan man eventuellt få hjälp att förstå saken. 
-  Biden, Sjokin och Zlochevskij: hur Burisma saken  utvecklades –   (Novaja Gazeta  2019 – 09 – 28 )  Stenogrammet efter telefonsamtalet mellan Trump & Zelenskij 25/7 blev veckans huvudtema.
  Burisma, det är ett av Ukrainas största, privata företag för gasförsörjning. Dess ägare, Nikolaj Zlochevskij, var miljöminister under Janukovytj's tid. Tillstånd för att upprätta lokala gasutvinningsprojekt för Zlochevskij's firmor, särskilt bolaget Burisma, godkändes av det ministerium som han själv basade för.  I Burismas styrelse har den polske ex-presidenten Alexander Krasnevskij suttit med, och till april 2019 även den tidiagre amerikanske vice-presidentens son, Hunter Biden. Den sistnämnde fick upp till 50 000 US $ i månaden av Burisma. Burisma misstänks för att ha undvikit att betala skatt, för penningtvätt och för stöld av statliga resurser . I januari 2015 utfärdade det riksåklagarämbete som leddes av Vitalij Jarem en efterlysning av Nikolaj Zlochevskij. Den 7:e Juli 2016 sade den nye åklagaren Jurij Lutsenko, att riksåklagarämbetet följer ett nytt upplägg vad det gäller stöld av ukrainsk gas, vilket Zlochevskij kunde ha gjort sig skyldig till. Då stängde en domstol i Kiev 20 borrhål som tillhörde gasleverantören ”Esko-Sever”, som den f.d. ministern hade att göra med.
Hur slutade då alltsammans ?
Den 13:e september 2016 ålade samma domstol (”Pecherskij Sud”) i Kiev  riksåklagarämbetet att återkalla efterlysningen av Zlochevskij. Målet om skatteflykt lades ned av riksåklagaren.”Jag menar att vi på ett framgångsrikt vis har genomgått denna process: Burisma har betalat största möjliga summa pengar för ifrågavarande tiden – 180 000 000 hrivna (7,46 miljoner US$ ) - i skatt och i böter efter en expertutredning”, sade Jurij Lutsenko med anledning av detta. Målet om pengatvätt förlorade Zlochevskij i en domstol i London. Och målet om att ha stulit statliga resurser – alltså att ha utfärdat licenser åt sig själv – överlämnades åt Ukrainas antikorruptions-byrå och lades där ned, påstod åklagaren. Zlochevskij sa själv, att det att ha fullgjort alla processuella saker omkring Burisma-gruppen ”hade inneburit en mer intensiv företagsamhet, ökade investeringar och vinster, och även att vi dragit utländska företag till Ukraina”. I Burisma sade de också att under de två senaste åren hade företaget betalat ut mer än 5 miljarder hrivna ( = 207 miljoner US$) i skatt ur sin budget på alla nivåer.
  Och varför avslutades ändå inte alltsammans ?
Den 23:e januari 2018 berättade den f.d. amerikanske vice-presidenten Joe Biden i en diskussionspanel i Rådet för internationella relationer i Washington, att han 2016 hade krävt av Kiev att de skulle avsätta riksåklagaren Viktor Sjokin. ”Jag sade till dem: Vi kommer inte att ge er en miljard dollar! De sade till mig: 'Men du har inte sådana fullmakter, du är inte president, och presidenten har sagt att han kommer att ge oss'. Jag svarade: 'Ring honom ! Jag bara säger er  att ni kommer inte att få en miljard dollar' ”  "Jag såg på dem och sade:jag åker om sex timmar, och om er riksåklagare – den jäveln ! - inte har avgått innan dess, så kommer ni inte att få några pengar. Och så avskedade de honom. Och de tillsatte den som nu har kommit”. Den 26:e mars 2016 avskedade Radan Ukrainas riksåklagare Viktor Sjokin. Viktor Sjokin försökte få upprättelse genom en domstol, men han förlorade det målet. Och det var just Viktor Sjokin som Donald Trump påminde om i sitt telefonsamtal med Vladimir Zelenskij, och karaktariserade honom som ”en mycket bra åklagare”.
Vad har Donald Trump med detta att göra?
I juli 2019 utgavs en gemensam undersökning av publikationen Buzzfeed och  Projektet för att undersöka Korruption och Organiserad brottslighet (OCCRP). Där sägs det, att Viktor Sjokin och Jurij Lutsenko erbjöd den amerikanske presidentens advokat informationer, som skulle kunna hjälpa Trumps valkampanj föra en informationskampanj mot Joe Biden, vilken sannolikt är Trumps huvudmotståndare under presidentvalet 2020. Journalisterna åberopade Lev Parnas' vittnesmål, en emigrant från det tidigare Sovjetunionen. Parnas påstod, att han tillsammans med sin vän Igor Truman var medlare mellan USA:s presidents advokat Rudolf Giuliani å ena sidan , och Jurij Lutsenko och Viktor Sjokin å andra sidan. Det handlade om att Hunter Biden, Joe Bidens son, tjänade 3 miljoner US$ under några års arbete i företaget Burisma. Sjokin påstod, att han i egenskap av riksåklagare undersökte detta företags verksamhet, och just därför var det som Biden år 2016 insisterade på att president Petro Porosjenko avskedade honom. Oliver Bullough – en brittisk undersökande journalist som bland annat har specialiserat sig på ukrainska oligarker, nämner om ytterligare en sannolik orsak till Donald Trumps intresse för denna historia: på det viset kan man komma över skandalen med rysk inblandning i det amerikanska valet: ”De söker någon motsvarande skandal. En sådan skandal som kan visa att även om det i o. f. s.  är illa ställt med Trump , så gäller detsamma för Joe Biden” ”Det är klart att för dessa människor är Ryssland och Ukraina nästan samma plats, någonstans därborta. Om Trump har sin skandal med Ryssland, så har Biden sin skandal med Ukraina. Och så hittade de Hunter Biden och Zlochevskij, de hittade Joe Bidens inblandning i Sjokins karriär”.
  Den 7:e maj 2019 meddelade publikationen Bloomberg, att Trumps advokat anklagade den f.d. vice-presidenten Joe Biden för att ha utövat påtryckningar på ukrainska myndigheter, för att de skulle lägga ned brottsutredningen mot Burisma...                                                              
   o.s.v.
- -
Blir man något klokare ?

Kommentarer

Populära inlägg i den här bloggen

Ortodoxa teologer förkastar "den ryska världens" teologi

 Hundratals ortodoxa teologer från många länder har undertecknat ett öppet brev, där de vänder sig mot vissa nationalistiskt-religiösa föreställningar som de menar vara drivkraften bakom Rysslands krig mot Ukraina. Här ett utdrag: “ Om hela världens fred, om Guds heliga församlingars välstånd, om allas förening, beder vi dig, Herre ” (ur den ortodoxa liturgin)   Den ryska invasionen av Ukraina den 24:eFebruari 2022 utgör ett historiskt hot mot den ortodoxa, kristna traditionen. Ännu mer hotfullt för ortodoxa troende är det att det högre prästerskapet inom den Ryskortodoxa kyrkan vägrar att erkänna detta för en invasion genom att göra vaga uttalanden om nödvändigheten av fred i ljuset av “händelserna” och “de militära aktionerna” i Ukraina. Samtidigt talar de om det ursprungligt broderliga förhållandet mellan ukrainare och ryssar, vilka utgör det “heliga Rus”, och anklagar det onda “Väst” för de militära aktionerna, och råder t.o.m. de religiösa samfunden att be på sådant vis att fientl

Kiev och Paris

  Igår skrev publikationen Unian om ett möte mellan borgmästarna i Paris och Kiev, i själva Kiev. Kiev’s borgmästare Vitalij Klytjko mötte Paris’ borgmästare Anne Hidalgo, som besökte den ukrainska huvudstaden. Kiev undertecknade tillsammans med Frankrikes huvudstad en överenskommelse om vänskap och samarbete. Klytjko skrev om detta på sin Facebook-sida . "Frihet, jämlikhet.." Jag är glad att kunna hälsa delegationens deltagare och uttrycka min tacksamhet till Paris’ borgmästare Anne Hidalgo för hennes mod att genomföra ett besök i Ukrainas huvudstad under krigstid. Kiev är tacksam till Paris’ borgmästare för all den humanitära hjälp som visats, i själva Frankrike -  ukrainare har nödgats bli invandrare där - och vi är också tacksamma för hjälp till Ukraina och vår huvudstad”, sa Vitalij Klytjko under mötet. Kiev’s borgmästare påminde om att Paris’ stadshus den 22 Mars hade enhälligt röstat för att tillställa staden Kiev status som hedersmedborgare. Genom denna utmärkelse, s