Fortsätt till huvudinnehåll

Sista posten på "Sub Umbra arkiv" (mest för formens skull)

Det inlägg du ville läsa finns förmodligen strax nedanför, eller någonstans nedanför

"Skyvandrare"

Nu har jag tittat litet på  dataspelet "Den gamla Republiken (The Old Republic) ", där Sith-kvinnan Lana Beniko en tid, och i en version, tillsammans med bland andra  SIS-agenten Theron Shan, bistår Jedi-hjälten Schirlthooti i "Alliansens" galaktiska krig mot både "Republiken" och "Imperiet". 
 
  Händelserna utspelar sig enligt sagans "kanon" årtusenden innan den berömda filmseriens "Star Wars" berättelse tilldrar sig i samma fantasy-galax -  en filmserie vars nionde del ska ha premiär framme i vinter, och som inom kort kan komma att ses av massor av människor i biografsalonger världen över. 
Titeln lär alltså vara "The Rise of Skywalker" .
Det kan översättas som: "Uppstigandet av Skyvandraren ( el. 'en som vandrar på Skyn') ".

Vandra på skyn. Komma på skyn...?

Finns det tidstecken invävda också i samtida glamorösa, mer eller mindre flummiga Hollywood-projekt ?

Jag uppfattar, om inte annat, en viss återklang av ordet i Lukasevangeliets nittonde kapitel, vers 40:  "Om dessa tiga ska stenarna ropa".      Vilka talar om "den som ska komma på skyn" egentligen ?
                     Han, som inte ska "uppstiga", utan nedstiga på skyn
                                                                                                               - 1 Tess. 4:16-17
 nt


x


-

Kommentarer

Populära inlägg i den här bloggen

Ortodoxa teologer förkastar "den ryska världens" teologi

 Hundratals ortodoxa teologer från många länder har undertecknat ett öppet brev, där de vänder sig mot vissa nationalistiskt-religiösa föreställningar som de menar vara drivkraften bakom Rysslands krig mot Ukraina. Här ett utdrag: “ Om hela världens fred, om Guds heliga församlingars välstånd, om allas förening, beder vi dig, Herre ” (ur den ortodoxa liturgin)   Den ryska invasionen av Ukraina den 24:eFebruari 2022 utgör ett historiskt hot mot den ortodoxa, kristna traditionen. Ännu mer hotfullt för ortodoxa troende är det att det högre prästerskapet inom den Ryskortodoxa kyrkan vägrar att erkänna detta för en invasion genom att göra vaga uttalanden om nödvändigheten av fred i ljuset av “händelserna” och “de militära aktionerna” i Ukraina. Samtidigt talar de om det ursprungligt broderliga förhållandet mellan ukrainare och ryssar, vilka utgör det “heliga Rus”, och anklagar det onda “Väst” för de militära aktionerna, och råder t.o.m. de religiösa samfunden att be på sådant vis att fientl

Kiev och Paris

  Igår skrev publikationen Unian om ett möte mellan borgmästarna i Paris och Kiev, i själva Kiev. Kiev’s borgmästare Vitalij Klytjko mötte Paris’ borgmästare Anne Hidalgo, som besökte den ukrainska huvudstaden. Kiev undertecknade tillsammans med Frankrikes huvudstad en överenskommelse om vänskap och samarbete. Klytjko skrev om detta på sin Facebook-sida . "Frihet, jämlikhet.." Jag är glad att kunna hälsa delegationens deltagare och uttrycka min tacksamhet till Paris’ borgmästare Anne Hidalgo för hennes mod att genomföra ett besök i Ukrainas huvudstad under krigstid. Kiev är tacksam till Paris’ borgmästare för all den humanitära hjälp som visats, i själva Frankrike -  ukrainare har nödgats bli invandrare där - och vi är också tacksamma för hjälp till Ukraina och vår huvudstad”, sa Vitalij Klytjko under mötet. Kiev’s borgmästare påminde om att Paris’ stadshus den 22 Mars hade enhälligt röstat för att tillställa staden Kiev status som hedersmedborgare. Genom denna utmärkelse, s