Fortsätt till huvudinnehåll

Sista posten på "Sub Umbra arkiv" (mest för formens skull)

Det inlägg du ville läsa finns förmodligen strax nedanför, eller någonstans nedanför

"Skyvandrare"

Nu har jag tittat litet på  dataspelet "Den gamla Republiken (The Old Republic) ", där Sith-kvinnan Lana Beniko en tid, och i en version, tillsammans med bland andra  SIS-agenten Theron Shan, bistår Jedi-hjälten Schirlthooti i "Alliansens" galaktiska krig mot både "Republiken" och "Imperiet". 
 
  Händelserna utspelar sig enligt sagans "kanon" årtusenden innan den berömda filmseriens "Star Wars" berättelse tilldrar sig i samma fantasy-galax -  en filmserie vars nionde del ska ha premiär framme i vinter, och som inom kort kan komma att ses av massor av människor i biografsalonger världen över. 
Titeln lär alltså vara "The Rise of Skywalker" .
Det kan översättas som: "Uppstigandet av Skyvandraren ( el. 'en som vandrar på Skyn') ".

Vandra på skyn. Komma på skyn...?

Finns det tidstecken invävda också i samtida glamorösa, mer eller mindre flummiga Hollywood-projekt ?

Jag uppfattar, om inte annat, en viss återklang av ordet i Lukasevangeliets nittonde kapitel, vers 40:  "Om dessa tiga ska stenarna ropa".      Vilka talar om "den som ska komma på skyn" egentligen ?
                     Han, som inte ska "uppstiga", utan nedstiga på skyn
                                                                                                               - 1 Tess. 4:16-17
 nt


x


-

Kommentarer

Populära inlägg i den här bloggen

"Mariupol - hela Ukrainas smärta"

  Jag har varit där tre gånger. I Mariupol. Men det var runt tjugo år sedan. Jag har ljusa minnen från de besöken... - (Nedan - utdrag från en artikel i Unian från igår - 15/3 . I artikeln talas inte om ryssar, utan om rasjister . Det låter som en blandning av det amerikanska sättet att säga "Ryssland" på - "Rasja" -  och "rasist" ..  ) I Ryssland, som är besatt av att vinna , vill man ofta påminna om den fasansfulla fascismen för åttio år sedan. Men nu utförs analoga brott genom de för närvarande största förbrytarna i världen - rasjisterna. De ödelägger Mariupol i Ukraina och jämnar det med marken, efter att förut ha övat sig i Groznij och Aleppo.   Mariupol gav inte upp 2014 och det ger inte upp nu. Från första dagen av den storskaliga invasionen har putinterroristerna inte upphört att försöka erövra staden, som utgör en av nyckelorterna för landvägskorridoren till Krim. Men det faktum att de lokala invånarna inte mötte “befriarna” med blommor och triko

Ortodoxa teologer förkastar "den ryska världens" teologi

 Hundratals ortodoxa teologer från många länder har undertecknat ett öppet brev, där de vänder sig mot vissa nationalistiskt-religiösa föreställningar som de menar vara drivkraften bakom Rysslands krig mot Ukraina. Här ett utdrag: “ Om hela världens fred, om Guds heliga församlingars välstånd, om allas förening, beder vi dig, Herre ” (ur den ortodoxa liturgin)   Den ryska invasionen av Ukraina den 24:eFebruari 2022 utgör ett historiskt hot mot den ortodoxa, kristna traditionen. Ännu mer hotfullt för ortodoxa troende är det att det högre prästerskapet inom den Ryskortodoxa kyrkan vägrar att erkänna detta för en invasion genom att göra vaga uttalanden om nödvändigheten av fred i ljuset av “händelserna” och “de militära aktionerna” i Ukraina. Samtidigt talar de om det ursprungligt broderliga förhållandet mellan ukrainare och ryssar, vilka utgör det “heliga Rus”, och anklagar det onda “Väst” för de militära aktionerna, och råder t.o.m. de religiösa samfunden att be på sådant vis att fientl