Fortsätt till huvudinnehåll

Sista posten på "Sub Umbra arkiv" (mest för formens skull)

Det inlägg du ville läsa finns förmodligen strax nedanför, eller någonstans nedanför

Freeland sågar Putin - och Bibeln ?

Vladimir Putins uttalanden för "Financial Times" inför G 20 mötet har givit eko ute i världen. Även i den konferens om det Ukrainska Reformarbetet som hålls i Toronto i Kanada i dagarna - då i form av en invändning.
Iallafall framträdde Kanada's utrikesminister igår med ett Putin-citat, just för att såga den ryske presidenten, enligt Rambler's nyhetssida:

"Chefen för det kanadensiska utrikesministeriet Chrystia Freeland inledde sitt framträdande under Konferensen om Ukrainas Reformarbete inför Ukraina's nye ledare Vladimir Zelenskij med ett citat av den ryske presidenten Vladimir Putin
    När hon gick upp på podiet, sade Freeland, att hon börjar med ett citat från en person , och det var knappast någon i auditoriet som hade väntat sig detta.    

        "Det är president Vladimir Putin", sa den kanadensiske ministern.  "Inför G 20 gav han en intervju för min alma mater, Financial Times, i vilken han förklarade, att liberalismen hade blivit föråldrad", sade Freeland.           

"Igår var det Kanada's nationaldag, så jag hoppas att ni förlåter mig om jag är litet extra patriotisk..", sa hon.     Ministern tillade, att Kanada's premiärminister Justin Trudeau med bravur försvarade liberalismens idé "såväl inom landet som i hela världen".      

      "Att understödja demokratin och ordningen i världen, det grundar sig på den internationella rätten, vilken är kärnan i Kanada's utrikespolitik", sammanfattade Freeland.

- -

Den gamle KGB-mannen Vladimir Vladimirovich Putin, numera Rysslands president, och det sedan nära tjugo år - i olika omgångar - slog sålunda världen med häpnad (eller utnyttjade det psykologiska ögonblicket) igen i en stort uppslagen intervju i västmedia

Det finns sammanfattningar av intervjun, t.ex. i Expressen.

 I slutet av intervjun för Financial Times, sa Putin något märkligt:" "Har vi glömt att vi alla lever i en värld som är grundad på bibliska värderingar ? "


    Bibliska värderingar ? Ja, om ordet i Esters bok gällde:"..envar man skulle vara herre i sitt hus och tala sitt folks tungomål"                                                      

                                                                                                                                           - Ester 1:22b
al-Jazeera

Kommer Putin att samla de missnöjda ?

Kommentarer

Populära inlägg i den här bloggen

Ortodoxa teologer förkastar "den ryska världens" teologi

 Hundratals ortodoxa teologer från många länder har undertecknat ett öppet brev, där de vänder sig mot vissa nationalistiskt-religiösa föreställningar som de menar vara drivkraften bakom Rysslands krig mot Ukraina. Här ett utdrag: “ Om hela världens fred, om Guds heliga församlingars välstånd, om allas förening, beder vi dig, Herre ” (ur den ortodoxa liturgin)   Den ryska invasionen av Ukraina den 24:eFebruari 2022 utgör ett historiskt hot mot den ortodoxa, kristna traditionen. Ännu mer hotfullt för ortodoxa troende är det att det högre prästerskapet inom den Ryskortodoxa kyrkan vägrar att erkänna detta för en invasion genom att göra vaga uttalanden om nödvändigheten av fred i ljuset av “händelserna” och “de militära aktionerna” i Ukraina. Samtidigt talar de om det ursprungligt broderliga förhållandet mellan ukrainare och ryssar, vilka utgör det “heliga Rus”, och anklagar det onda “Väst” för de militära aktionerna, och råder t.o.m. de religiösa samfunden att be på sådant vis att fientl

Kiev och Paris

  Igår skrev publikationen Unian om ett möte mellan borgmästarna i Paris och Kiev, i själva Kiev. Kiev’s borgmästare Vitalij Klytjko mötte Paris’ borgmästare Anne Hidalgo, som besökte den ukrainska huvudstaden. Kiev undertecknade tillsammans med Frankrikes huvudstad en överenskommelse om vänskap och samarbete. Klytjko skrev om detta på sin Facebook-sida . "Frihet, jämlikhet.." Jag är glad att kunna hälsa delegationens deltagare och uttrycka min tacksamhet till Paris’ borgmästare Anne Hidalgo för hennes mod att genomföra ett besök i Ukrainas huvudstad under krigstid. Kiev är tacksam till Paris’ borgmästare för all den humanitära hjälp som visats, i själva Frankrike -  ukrainare har nödgats bli invandrare där - och vi är också tacksamma för hjälp till Ukraina och vår huvudstad”, sa Vitalij Klytjko under mötet. Kiev’s borgmästare påminde om att Paris’ stadshus den 22 Mars hade enhälligt röstat för att tillställa staden Kiev status som hedersmedborgare. Genom denna utmärkelse, s