Fortsätt till huvudinnehåll

Freeland sågar Putin - och Bibeln ?

Vladimir Putins uttalanden för "Financial Times" inför G 20 mötet har givit eko ute i världen. Även i den konferens om det Ukrainska Reformarbetet som hålls i Toronto i Kanada i dagarna - då i form av en invändning.
Iallafall framträdde Kanada's utrikesminister igår med ett Putin-citat, just för att såga den ryske presidenten, enligt Rambler's nyhetssida:

"Chefen för det kanadensiska utrikesministeriet Chrystia Freeland inledde sitt framträdande under Konferensen om Ukrainas Reformarbete inför Ukraina's nye ledare Vladimir Zelenskij med ett citat av den ryske presidenten Vladimir Putin
    När hon gick upp på podiet, sade Freeland, att hon börjar med ett citat från en person , och det var knappast någon i auditoriet som hade väntat sig detta.    

        "Det är president Vladimir Putin", sa den kanadensiske ministern.  "Inför G 20 gav han en intervju för min alma mater, Financial Times, i vilken han förklarade, att liberalismen hade blivit föråldrad", sade Freeland.           

"Igår var det Kanada's nationaldag, så jag hoppas att ni förlåter mig om jag är litet extra patriotisk..", sa hon.     Ministern tillade, att Kanada's premiärminister Justin Trudeau med bravur försvarade liberalismens idé "såväl inom landet som i hela världen".      

      "Att understödja demokratin och ordningen i världen, det grundar sig på den internationella rätten, vilken är kärnan i Kanada's utrikespolitik", sammanfattade Freeland.

- -

Den gamle KGB-mannen Vladimir Vladimirovich Putin, numera Rysslands president, och det sedan nära tjugo år - i olika omgångar - slog sålunda världen med häpnad (eller utnyttjade det psykologiska ögonblicket) igen i en stort uppslagen intervju i västmedia

Det finns sammanfattningar av intervjun, t.ex. i Expressen.

 I slutet av intervjun för Financial Times, sa Putin något märkligt:" "Har vi glömt att vi alla lever i en värld som är grundad på bibliska värderingar ? "


    Bibliska värderingar ? Ja, om ordet i Esters bok gällde:"..envar man skulle vara herre i sitt hus och tala sitt folks tungomål"                                                      

                                                                                                                                           - Ester 1:22b
al-Jazeera

Kommer Putin att samla de missnöjda ?

Kommentarer

Populära inlägg i den här bloggen

"Mariupol - hela Ukrainas smärta"

  Jag har varit där tre gånger. I Mariupol. Men det var runt tjugo år sedan. Jag har ljusa minnen från de besöken... - (Nedan - utdrag från en artikel i Unian från igår - 15/3 . I artikeln talas inte om ryssar, utan om rasjister . Det låter som en blandning av det amerikanska sättet att säga "Ryssland" på - "Rasja" -  och "rasist" ..  ) I Ryssland, som är besatt av att vinna , vill man ofta påminna om den fasansfulla fascismen för åttio år sedan. Men nu utförs analoga brott genom de för närvarande största förbrytarna i världen - rasjisterna. De ödelägger Mariupol i Ukraina och jämnar det med marken, efter att förut ha övat sig i Groznij och Aleppo.   Mariupol gav inte upp 2014 och det ger inte upp nu. Från första dagen av den storskaliga invasionen har putinterroristerna inte upphört att försöka erövra staden, som utgör en av nyckelorterna för landvägskorridoren till Krim. Men det faktum att de lokala invånarna inte mötte “befriarna” med blommor och triko

Kiev och Paris

  Igår skrev publikationen Unian om ett möte mellan borgmästarna i Paris och Kiev, i själva Kiev. Kiev’s borgmästare Vitalij Klytjko mötte Paris’ borgmästare Anne Hidalgo, som besökte den ukrainska huvudstaden. Kiev undertecknade tillsammans med Frankrikes huvudstad en överenskommelse om vänskap och samarbete. Klytjko skrev om detta på sin Facebook-sida . "Frihet, jämlikhet.." Jag är glad att kunna hälsa delegationens deltagare och uttrycka min tacksamhet till Paris’ borgmästare Anne Hidalgo för hennes mod att genomföra ett besök i Ukrainas huvudstad under krigstid. Kiev är tacksam till Paris’ borgmästare för all den humanitära hjälp som visats, i själva Frankrike -  ukrainare har nödgats bli invandrare där - och vi är också tacksamma för hjälp till Ukraina och vår huvudstad”, sa Vitalij Klytjko under mötet. Kiev’s borgmästare påminde om att Paris’ stadshus den 22 Mars hade enhälligt röstat för att tillställa staden Kiev status som hedersmedborgare. Genom denna utmärkelse, s

KG Hammar drar blankt mot patriark Kirill

Nu prövas andarna. Flera kyrkoledare har vänt sig till den ryska kyrkans patriark, efter att Putin inledde invasionen av Ukraina i Februari. Så också ärkebiskop emeritus KG Hammar från Sverige. Hela hans brev till patriarken ligger framme på kristna, ryska hemsidor som t.ex.  " Basnitsa ": Ärkebiskop emeritus KG Hammar till patriark Kirill   Jag vänder mig direkt till ledaren för en av de största kyrkorna i världen: patriarken över Moskva och hela Rus - Kirill. Till er vänder man sig med orden “Ers helighet”. Men vad finns det för heligt i att förråda sin Herre, Jesus från Nasaret, som trädde upp mot det romerska imperiet, och som gav sitt liv för den tro han bekände ? Vad finns det för heligt i att göra vänskapen med maktens högsta representant viktigare än uppgiften att utforma Kristi efterföljelse för mer än 100 miljoner troende i Ryssland ? Hur kan man så underkasta sig makten ? Och sluta ögonen inför alla människor som har blivit dödade och stympade, inför miljoner som h