Fortsätt till huvudinnehåll

Sista posten på "Sub Umbra arkiv" (mest för formens skull)

Det inlägg du ville läsa finns förmodligen strax nedanför, eller någonstans nedanför

”Oligark-jägarna” tillbaka i Moskva

Det skulle vara presskonferens i den ryska huvudstaden idag. Med vitryska modellen Nastja Rybka, hennes guru Alex Lesli m.fl. Efter c:a elva månaders fängelse i Thailand. Och efter nära en vecka i isoleringshäkte på Sjeremetova - den internationella flygplatsen i Moskva.

Nastja Rybka när hon släppyes från isolerings-häkte igår (Bild: Kommersant)
                                         
Den ryske oligarken Oleg Deripaska stämde dem för att den 8:e Februari 2018 ha spridit bilder över sociala media som angick hans privatliv. I nära anknytning till det, tidsmässigt, i slutet av Februari förra vintern, råkade de alltså illa ut under ett besök i Thailand.

Deripaska fick sedermera rätt i rysk domstol. Rybka och Lesli ska betala honom 500 000 rubel var i skadestånd.

Rybka har tidigare lämnat uppgifter om att hon i samband med intima möten har hört Deripaska tala med - eller om - höga höns från USA (Paul Manafort ?) , och  om hur de tillsammans hade ägnat sig åt att påverka valkampanjen i Amerika 2016 till Donald Trumps fördel !

Uppgifter som hon sedan har ångrat – halvhjärtat - att hon har spridit. Men hon har sagt att hon skulle kunna dokumentera det med ljud-- och video-inspelningar.

Är hon ”sex-arbetaren (thailändska myndigheter satte henne i fängelse för att ha organiserat pruostitution) som kan ha nycklarna till Meuller-undersökningen” - i USA ?


Eller är hon bara falsk, som inte är så underligt för en kvinna "med lägre socialt ansvar", som ryska media brukar kalla prostituerade: ”Se, av honung drypa en trolös kvinnas läppar, och halare än olja är hennes mun ” ( Ords. 5:3) .Jo, presskonferensen hölls. Men ingen kom dit utom hennes advokat.Han svarade på några frågor. Och sade bl a att Nastja Rybka inte hade för avsikt att lämna Ryssland på ett tag.Teoretiskt sätt kan hon göra det. Hon är vitrysk medborgare. Är frigiven från isoleringshäkte, men har anmälningsplikt. Men hon har inte utreseförbud.

            Senare under dagen har hon genom advokaten framfört sin ursäkt för att ha uteblivit från presskonferensen. Hon kände sig i alldeles för dålig form. 

              Den ryske oppositions-politikern Alexej Navalnyj har lyft fram denna sak och menar sig ha funnit bevis för att det var Deripaska som utnyttjade sitt inflytande och därmed låg bakom fängslandet i Thailand. Idag har inga svenska media hittills skrivit om detta utom Aftonbladet - ett par plus”-artiklar:


                   Ett tweet med länk till ”Daily Beast”: ”Self-declared “seductress” and “huntress of billionaires” Nastya Rybka may not know as much as she claims about a sanctioned Russian oligarch and Paul Manafort. But if not, why did the oligarch try so hard to keep her in prison?
    Tidigare bloggat om saken - här
/themoscowtimes . en podcast om saken 01:42 - 19:25  (på engelska)Kommentarer

Populära inlägg i den här bloggen

Ortodoxa teologer förkastar "den ryska världens" teologi

 Hundratals ortodoxa teologer från många länder har undertecknat ett öppet brev, där de vänder sig mot vissa nationalistiskt-religiösa föreställningar som de menar vara drivkraften bakom Rysslands krig mot Ukraina. Här ett utdrag: “ Om hela världens fred, om Guds heliga församlingars välstånd, om allas förening, beder vi dig, Herre ” (ur den ortodoxa liturgin)   Den ryska invasionen av Ukraina den 24:eFebruari 2022 utgör ett historiskt hot mot den ortodoxa, kristna traditionen. Ännu mer hotfullt för ortodoxa troende är det att det högre prästerskapet inom den Ryskortodoxa kyrkan vägrar att erkänna detta för en invasion genom att göra vaga uttalanden om nödvändigheten av fred i ljuset av “händelserna” och “de militära aktionerna” i Ukraina. Samtidigt talar de om det ursprungligt broderliga förhållandet mellan ukrainare och ryssar, vilka utgör det “heliga Rus”, och anklagar det onda “Väst” för de militära aktionerna, och råder t.o.m. de religiösa samfunden att be på sådant vis att fientl

Kiev och Paris

  Igår skrev publikationen Unian om ett möte mellan borgmästarna i Paris och Kiev, i själva Kiev. Kiev’s borgmästare Vitalij Klytjko mötte Paris’ borgmästare Anne Hidalgo, som besökte den ukrainska huvudstaden. Kiev undertecknade tillsammans med Frankrikes huvudstad en överenskommelse om vänskap och samarbete. Klytjko skrev om detta på sin Facebook-sida . "Frihet, jämlikhet.." Jag är glad att kunna hälsa delegationens deltagare och uttrycka min tacksamhet till Paris’ borgmästare Anne Hidalgo för hennes mod att genomföra ett besök i Ukrainas huvudstad under krigstid. Kiev är tacksam till Paris’ borgmästare för all den humanitära hjälp som visats, i själva Frankrike -  ukrainare har nödgats bli invandrare där - och vi är också tacksamma för hjälp till Ukraina och vår huvudstad”, sa Vitalij Klytjko under mötet. Kiev’s borgmästare påminde om att Paris’ stadshus den 22 Mars hade enhälligt röstat för att tillställa staden Kiev status som hedersmedborgare. Genom denna utmärkelse, s