Fortsätt till huvudinnehåll

Sista posten på "Sub Umbra arkiv" (mest för formens skull)

Det inlägg du ville läsa finns förmodligen strax nedanför, eller någonstans nedanför

"Mystiskt" Trump-tweet

 Skribenten för "The Week" gör en intressant kommentar 
till ett tweet av Donald Trump:

Donald Trump , amerikansk mystiker

Den liberala munterhet som följde på Harley-Davidsons cyniska tillkännagivande att de, för att spara pengar, måste avskeda hundratals arbetare och flytta deras arbeten till fabriker bortom havet , har varit ofelbar. ”De första följdverkningarna av Trump's tullar är här” sjöng Washington Post , som om de anmälde att det hade kommit en ny trailer från Marvel movies. På The New Yorker, ett fäste för klassisk, friedmanistisk liberalism , skrev John Cassidy en rörande apologi till förmån för det stackars överrumplade bolaget. Sådana är de tongångar som vi nu har vant oss att höra journalister hälsa den amerikanska utarmningen med.

Men vem kan klandra dem ? Om poängen är, att president Trump, trots gjorda löften, inte räddar amerikanska jobb inom produktionen, så har de rätt. Vad som händer nu är, att inte bara Harley-Davidson, utan mindre företag över hela landet – inklusive denna reservdels-fabrik i S:t Joseph's County, Michigan, där nära ett av fyra barn och mer än en tiondedel av de som är över 65 lever i fattigdom – bekräftar detta. Men trots det är skrupelfria figurer redo att argumentera för giriga bolag, Harley's beslut har nästan ingenting att göra med Trump's s.k. ”handels-krig”. Istället är det en helt förutsägbar konsekvens av det skattesänknings-paket som hans parti kom med förra året.

Detta är något som presidenten själv råkade tillstå i tisdags morse:

/  ” En Harley-Davidson borde aldrig tillverkas i ett annat land
   – aldrig ! Deras anställda och deras kunder är redan mycket förargade på dem. Om de flyttar, var uppmärksamma, det blir början på slutet – de gav upp, de stack ! Auran kommer att gå förlorad och de kommer att beskattas som aldrig förr !” /

Vad vi bevittnar här är inte en omsorgsfullt genomtänkt mästerplan som gradvis tar gestalt, utan fäktandet av en president som är vägledd endast av sina instinkter och (i detta fall kan det uppfattas bokstavligt) av sin magiska intuition. Vad exakt menar han med ”..beskattas som aldrig förr!” - antyder han att han kommer att be Mitch McConnel och Paul Ryan att revidera förra årets skattesänknings-paket, ett skatteförslag som drämde igenom Kongressen och undertecknades med en sådan bekymmerslös redobogenhet strax innan julhelgens deadline i December förra året, att det tog åtta månader innan någon fattade att en del av det rent tekniskt skulle innebära, att t.ex. numera beskattas katolska präster som bor i prästgårdar med tillhörande garage ? Eller menar han att han kommer att föra igenom en lagstiftning som är särskilt utformad för att bestraffa Harley, och höja skatten för ett enskilt bolag ? För att citera en av våra främsta anti-boomer intellektuella:” Inte en enda tanke lades ned i detta”.


För någon som har gjort anspråk på att vara en expert vad det gäller affärs-överenskommelser, tycks presidenten närmast vara avsiktligt naiv när det kommer till att övertyga motparten att göra något. Som ett resultat av republikanernas skattesänkning , blev Harley's skattebörda reducerad med nästan en tredjedel över en natt. De valde i Januari att besvara denna helt oombedda eftergift med att stänga en anläggning i Missouri och spendera 700 miljoner US $ på återköp av aktier. Nu menar de att EU:s tullar på ett antal amerikanska varor inte ställer dem inför något annat val än att flytta mer av sin produktion till Sydostasien, även om det, enligt deras egen opålitliga, offentliga kalkyl kostar dem 90 miljoner US $, en liten bit av det som de redan har fått av Trump och republikanerna.

En ökande utplacering är just exakt vad folk som republikanen Rosa DeLauro (distrikts-nämndeman) , en av de få stadiga opponenterna mot fri handel i amerikansk politik, sa skulle ske som en respons på skattesänknings-paketets skapande av ett territoriellt skatte-system. Hon hade rätt. Nu finns det inget som administrationen kan göra åt det.

Den mest talande delen av Trump's tweet-svar är inte det tomma verbala utbrottet om höjda skatter , utan hans anspelning på något som han kallar för ”Auran”. Det är inte riktigt klart vad som åsyftas med Auran. Kanske är det en massa av glödande röd- , vit- och blåfärgad energi från vilken verkliga amerikanska patrioter hämtar sin inre styrka, den hemliga eld som ger kraft åt skyskrapor, fastballs, monster-truckar, örnar, rymdraketer, gasgrillar, jetskidor och , naturligtvis, cowboys på stålhästar. Presidenten verkar ha det intrycket att Amerika har någon slags mystisk bestämmelse , en, där Försynen har givit en betydelsefull roll åt vissa motorcyklar och vissa märken av blå jeans , och förmodligen även åt NASA.

Detta är, på sätt och vis, en vacker tanke. Det skulle vara trevligt att föreställa sig, som president Roland Reagan gjorde för 35 år sedan, att det är något outplånligt amerikanskt över Harley-Davidson och dess motorcyklar, som gör dem värda ett särskilt skydd mot främmande konkurrens, ett skydd för vars skull bolaget kan visa tacksamhet genom att lämna utrymme ibland åt andra överväganden än de profitinriktade.


Men bolagen tror inte på Auran , herr president. 
Den finns inte.

- - -

Donald Trump har angripit Harley Davidson i flera tweet , enligt DN
På tal om NASA och mystik: Vad är det för mystisk , cigarrliknande himlakropp som rymdfysikerna har blivit varse ? 
Tidstecknen, och de är inte få, talar ett ödesmättat språk !Kommentarer

Populära inlägg i den här bloggen

Ortodoxa teologer förkastar "den ryska världens" teologi

 Hundratals ortodoxa teologer från många länder har undertecknat ett öppet brev, där de vänder sig mot vissa nationalistiskt-religiösa föreställningar som de menar vara drivkraften bakom Rysslands krig mot Ukraina. Här ett utdrag: “ Om hela världens fred, om Guds heliga församlingars välstånd, om allas förening, beder vi dig, Herre ” (ur den ortodoxa liturgin)   Den ryska invasionen av Ukraina den 24:eFebruari 2022 utgör ett historiskt hot mot den ortodoxa, kristna traditionen. Ännu mer hotfullt för ortodoxa troende är det att det högre prästerskapet inom den Ryskortodoxa kyrkan vägrar att erkänna detta för en invasion genom att göra vaga uttalanden om nödvändigheten av fred i ljuset av “händelserna” och “de militära aktionerna” i Ukraina. Samtidigt talar de om det ursprungligt broderliga förhållandet mellan ukrainare och ryssar, vilka utgör det “heliga Rus”, och anklagar det onda “Väst” för de militära aktionerna, och råder t.o.m. de religiösa samfunden att be på sådant vis att fientl

Kiev och Paris

  Igår skrev publikationen Unian om ett möte mellan borgmästarna i Paris och Kiev, i själva Kiev. Kiev’s borgmästare Vitalij Klytjko mötte Paris’ borgmästare Anne Hidalgo, som besökte den ukrainska huvudstaden. Kiev undertecknade tillsammans med Frankrikes huvudstad en överenskommelse om vänskap och samarbete. Klytjko skrev om detta på sin Facebook-sida . "Frihet, jämlikhet.." Jag är glad att kunna hälsa delegationens deltagare och uttrycka min tacksamhet till Paris’ borgmästare Anne Hidalgo för hennes mod att genomföra ett besök i Ukrainas huvudstad under krigstid. Kiev är tacksam till Paris’ borgmästare för all den humanitära hjälp som visats, i själva Frankrike -  ukrainare har nödgats bli invandrare där - och vi är också tacksamma för hjälp till Ukraina och vår huvudstad”, sa Vitalij Klytjko under mötet. Kiev’s borgmästare påminde om att Paris’ stadshus den 22 Mars hade enhälligt röstat för att tillställa staden Kiev status som hedersmedborgare. Genom denna utmärkelse, s