Fortsätt till huvudinnehåll

Sista posten på "Sub Umbra arkiv" (mest för formens skull)

Det inlägg du ville läsa finns förmodligen strax nedanför, eller någonstans nedanför

Västliga media drar en gräns ?

  Detta (nedan) - är bara ett inslag i den pågående upptrappningen mellan Storbritannien och Ryssland, med   "Skripal-affären" i bakgrunden. Men hittills har jag inte funnit något, knappt något alls,  i väst-media om just denna sak. 
Drar väst-media nu en gräns mot det här slaget av ryska tongångar ? 

Igår röt nämligen den ryske riksåklagaren Jurij Tjaika till:

Enligt Rambler:    Rysslands riksåklagare slår tillbaka mot Storbritannien
Jurij Tjaika

Rysslands riksåklagare Jurij Tjaika tillkännagav i en intevju för TV-programmet "Veckans huvudnyheter" på kanalen NTV att det hade kommit fram uppgifter om hur Boris Berezovskij på illegal väg hade fått asyl i Storbritannien, enligt vad RIA Novosti meddelar. 

Enligt honom så är det inte första gången som ett scenario likt det med förgiftningen av f.d. GRU-officeren Sergej Skripal och hans dotter utspelar sig. Tjaika menar, att London även förut har företagit sig liknande "provokativa handlingar" , som t.ex. förgiftningen av Alexander Litvinenko och det s.k. "mordförsöket" på Boris Berezovskij.


"Ryska Federationens riksåklagare har inte för avsikt att tiga, utan på  måndag, den 9:e april, kommer vi att hålla en briefing för pressen och offentliggöra de faktiska förhållanden som har gått att fastslå under gången för undersökningen av brottmålet som har att göra med det illegala sätt som Boris Berezovskij fick asyl i september 2003 i Storbritannien, med hjälp av falska angivelser med påståenden om att den ryska underrättelsetjänsten förberedde att mörda honom sommaren 2003", sa Tjaika.

Enligt honom så kommer man att framlägga kopior av enskilda dokument med anteckningar gjorda av det brittiska utrikesministeriet, som då, vid den tiden, anfördes av Theresa May, och som vittnar om, att de brittiska myndigheterna kände till den lögnaktiga karaktären i det uttalandet att det förbereddes ett mord på Berezovskij.

Berezovskij fick politisk asyl i Storbritannien 2003. Efter tio år befanns han vara död i sin partners hem i den brittiska staden Ascot. Dödsorsaken sades vara självmord.


Enligt Lenta Tjaika uppmanade London att återbetala "våra pengar"

Dessutom talar den ryske riksåklagaren för att London ska återbetala 500 miljarder rubel som har införts i Storbritannien av ryska medborgare som har blivit dömda för ekonomiska brott i sitt hemland. 

Det finns en lag i England enligt vilken myndigheterna där kan frysa utländska medborgares misstänkta tillgångar, så länge de inte har kunnat förklara varifrån pengarna eller egendomarna har kommit.

"Det vill säga att det som har blivit stulet i Ryssland nu förvaltas av Storbritannien i deras budget. De kan behålla förbrytarna hos sig , men återställa pengarna. Det är våra pengar", sade riksåklagaren.

Redan förra året, i Juni månad klagade Tjaika över att London inte hade bråttom med att återlämna medlen. Enligt den ryske riksåklagaren finns det över 60 personer i Storbritannien som är efterlysta internationellt i Ryssland på grund av ekonomisk brottslighet...

-
Nu är det ansträngt. Pressbreifing i Moskva idag ..


Läs även andra bloggares åsikter om , , ,

Kommentarer

Populära inlägg i den här bloggen

"Mariupol - hela Ukrainas smärta"

  Jag har varit där tre gånger. I Mariupol. Men det var runt tjugo år sedan. Jag har ljusa minnen från de besöken... - (Nedan - utdrag från en artikel i Unian från igår - 15/3 . I artikeln talas inte om ryssar, utan om rasjister . Det låter som en blandning av det amerikanska sättet att säga "Ryssland" på - "Rasja" -  och "rasist" ..  ) I Ryssland, som är besatt av att vinna , vill man ofta påminna om den fasansfulla fascismen för åttio år sedan. Men nu utförs analoga brott genom de för närvarande största förbrytarna i världen - rasjisterna. De ödelägger Mariupol i Ukraina och jämnar det med marken, efter att förut ha övat sig i Groznij och Aleppo.   Mariupol gav inte upp 2014 och det ger inte upp nu. Från första dagen av den storskaliga invasionen har putinterroristerna inte upphört att försöka erövra staden, som utgör en av nyckelorterna för landvägskorridoren till Krim. Men det faktum att de lokala invånarna inte mötte “befriarna” med blommor och triko

Ortodoxa teologer förkastar "den ryska världens" teologi

 Hundratals ortodoxa teologer från många länder har undertecknat ett öppet brev, där de vänder sig mot vissa nationalistiskt-religiösa föreställningar som de menar vara drivkraften bakom Rysslands krig mot Ukraina. Här ett utdrag: “ Om hela världens fred, om Guds heliga församlingars välstånd, om allas förening, beder vi dig, Herre ” (ur den ortodoxa liturgin)   Den ryska invasionen av Ukraina den 24:eFebruari 2022 utgör ett historiskt hot mot den ortodoxa, kristna traditionen. Ännu mer hotfullt för ortodoxa troende är det att det högre prästerskapet inom den Ryskortodoxa kyrkan vägrar att erkänna detta för en invasion genom att göra vaga uttalanden om nödvändigheten av fred i ljuset av “händelserna” och “de militära aktionerna” i Ukraina. Samtidigt talar de om det ursprungligt broderliga förhållandet mellan ukrainare och ryssar, vilka utgör det “heliga Rus”, och anklagar det onda “Väst” för de militära aktionerna, och råder t.o.m. de religiösa samfunden att be på sådant vis att fientl