Fortsätt till huvudinnehåll

Sista posten på "Sub Umbra arkiv" (mest för formens skull)

Det inlägg du ville läsa finns förmodligen strax nedanför, eller någonstans nedanför

Peter Madsen och leviten

Bland något av det otäckaste som skett på sista tiden är den händelse, för vars skull det för snart två veckor sedan  inleddes en rättegång i Köpenhamn mot uppfinnaren Peter Madsen. Han misstänks för ha bragt den unga journalisten Kim Wall om livet på ett ohyggligt vis i sin ubåt "Nautilus", mellan den 10 -11:e augusti förra året.  
  Madsen åtalas för mord, grovt sexualbrott och brott mot griftefriden, plus ett antal brott mot den danska sjösäkerhetslagen. 
Vad vet man om det inträffade? 

- Peter Madsen och Kim Wall begav sig iväg i ubåten på kvällen den 10 augusti 2017
-- Kim Wall dog någon gång mellan kl. 22:00 den 10/8 och kl. 10:00 den 11/8
--- Madsen "räddas" när u-båten håller på att sjunka. Senare konstateras att den avsiktligt sänkts.
---- Madsen förhörs och arresteras, misstänkt för mord eller dråp. Han ändrar berättelsen ett flertal gånger. Från att Wall blev ilandsatt någonstans, till att hon omkom genom en olycka i ubåten, och väl där så erkänner han också att han styckat kroppen. Han erkänner däremot inte att han med avsikt har dödat henne.
----- Efter tio dygn - redan i augusti - påträffas den första kroppsdelen av en cyklist. Dykare söker och hittar alla kroppsdelarna . Den sista av dem hittas den 29/11.
------ Åtalet mot Madsen blev klart 23 januari i år. 

I förra torsdagens (8/3) förhör i Köpenhamns byret ( =tingsrätt ) kom Madsen med en ganska omständig, teknisk förklaring till det inträffade, och sa, efter vad jag kan förstå, att kvinnan dog på grund av ett missöde med motorn, vilket så småningom ledde till att giftig gas började spridas inne i ubåten då, när det hade blivit omöjligt att ta sig ut. Att Madsen sedermera vidtog sådana åtgärder som att stycka hennes kropp och sänka kroppsdelarna i sjön, berodde på att han fruktade att ansvaret för dödsfallet skulle falla på honom som ubåtens ägare, dessutom ville han skona hennes anhöriga från att behöva höra om den "förfärliga död" hon hade mött, sa han. 
x
  Det lär nog knappast bli någon väckelsesignal till besinning den här gången , som det blev i fallet med levitens bihustru i Domarbokens 19:e kapitel. Även den levitiske mannen styckade sitt kvinnliga sällskap, efter att hon hade misshandlats till döds av ett gäng uppretade bisexuella män i Gibea. Men han gick sedan till väga på rakt motsatt vis: han ville att det som skett skulle bli känt av så många som möjligt, och skickade kroppsdelarna till alla Israel's stammar, utom Benjamin. Eftersom han var helt oskyldig till det direkta dådet, var han inte rädd för att några misstankar skulle falla på honom. Han ville att saken skulle bli känd.
Leviten med sin bihustru från Betlehem
Madsen parterade Kim Wall för att han ville dölja vad som hade skett. Han ville inte att saken skulle bli känd.
   Detta tillvägagångssätt fick en viss, motsatt effekt mot vad han avsåg. 

  Kan detta trots allt innebära en slags väckarklocka, eller kommer denna sak bara att bli allt dunklare, och allt ruggigare, ju längre tiden går  ?

       Vem är till slut skyldig en förklaring ?
                                                         


 DR ,  Expressen ,  The New Yorker 


Vill du kommentera detta inlägg kan du göra det på Google + eller på Twitter, där jag har länkat till det.


Läs även andra bloggares åsikter om , ,

Kommentarer

Populära inlägg i den här bloggen

Ortodoxa teologer förkastar "den ryska världens" teologi

 Hundratals ortodoxa teologer från många länder har undertecknat ett öppet brev, där de vänder sig mot vissa nationalistiskt-religiösa föreställningar som de menar vara drivkraften bakom Rysslands krig mot Ukraina. Här ett utdrag: “ Om hela världens fred, om Guds heliga församlingars välstånd, om allas förening, beder vi dig, Herre ” (ur den ortodoxa liturgin)   Den ryska invasionen av Ukraina den 24:eFebruari 2022 utgör ett historiskt hot mot den ortodoxa, kristna traditionen. Ännu mer hotfullt för ortodoxa troende är det att det högre prästerskapet inom den Ryskortodoxa kyrkan vägrar att erkänna detta för en invasion genom att göra vaga uttalanden om nödvändigheten av fred i ljuset av “händelserna” och “de militära aktionerna” i Ukraina. Samtidigt talar de om det ursprungligt broderliga förhållandet mellan ukrainare och ryssar, vilka utgör det “heliga Rus”, och anklagar det onda “Väst” för de militära aktionerna, och råder t.o.m. de religiösa samfunden att be på sådant vis att fientl

Kiev och Paris

  Igår skrev publikationen Unian om ett möte mellan borgmästarna i Paris och Kiev, i själva Kiev. Kiev’s borgmästare Vitalij Klytjko mötte Paris’ borgmästare Anne Hidalgo, som besökte den ukrainska huvudstaden. Kiev undertecknade tillsammans med Frankrikes huvudstad en överenskommelse om vänskap och samarbete. Klytjko skrev om detta på sin Facebook-sida . "Frihet, jämlikhet.." Jag är glad att kunna hälsa delegationens deltagare och uttrycka min tacksamhet till Paris’ borgmästare Anne Hidalgo för hennes mod att genomföra ett besök i Ukrainas huvudstad under krigstid. Kiev är tacksam till Paris’ borgmästare för all den humanitära hjälp som visats, i själva Frankrike -  ukrainare har nödgats bli invandrare där - och vi är också tacksamma för hjälp till Ukraina och vår huvudstad”, sa Vitalij Klytjko under mötet. Kiev’s borgmästare påminde om att Paris’ stadshus den 22 Mars hade enhälligt röstat för att tillställa staden Kiev status som hedersmedborgare. Genom denna utmärkelse, s