Fortsätt till huvudinnehåll

Sista posten på "Sub Umbra arkiv" (mest för formens skull)

Det inlägg du ville läsa finns förmodligen strax nedanför, eller någonstans nedanför

Sviker den ryska gay-rörelsen sina försvarare ? Mer dramatik kring "Novaja Gazeta" -

 Mer - inflammerad - dramatik kring "Novaja Gazeta's" publicitet ?  Tjetjenien kräver en ursäkt, och ryska gay-aktivister kräver också en ursäkt..
   Som framgår av tidigare post här på bloggen har tidningen Novaja Gazeta's journalister utsatts för hot. Ett annat media, Radio Echo Moskva, ställde sig i fredags (15/4)  solidarisk med "Novaja Gazeta". Därefter , på lördagen (16/4), blev "Radio Echo's" reportrar också hotade. På måndagen (17/4) sammanställde ett sextiotal journalister och författare ett öppet brev och utropade en ny kamporganisation för yttrandefriheten - "Svoboda Slovo". 

Men vad nu då ? Nu har bestämt nya komplikationer uppstått.

På tisdagkvällen, i går , lämnade å sin sida representanter för den ryska gay-rörelsen - GayRussia - in en stämningsansökan mot tidningen "Novaja Gazeta", där de kräver en offentlig ursäkt och skadestånd.  Sviker den ryska gay-rörelsen sina försvarare ? Nej, den ryska gay-rörelsen tycker sig tydligen inte ha några försvarare hos en del av de för deras skull hotade journalisterna.


 Interfax:
LGBT (hbtq) -aktivister har stämt "Novaja Gazeta" för deras publicering om förföljelse av gay-personer i Tjetjenien. 
Moskva 18 april Interfax - ..

En aktivist från den ryska hbtq-rörelsen, grundaren av projektet GayRussia.ru Nikolaj Alexejev, meddelade under tisdagen på sin Facebook-sida att han och hans vapendragare , i det de söker upprättelse för sin heder och värdighet,har stämt "Novaja Gazeta" , för deras publicering om förföljelsen av gay-personer i Tjetjenien.
"Steg nr. 2 blir en officiell förfrågan till Riksåklagarämbetets undersöknings-kommitté med kravet att 'Novaja Gazeta' åtalas för förtal i enlighet med Ryska Federationens lagstiftning", skriver han.

Alexejev förklarade att orsaken till stämningen särskilt var en artikel med rubriken "Hedersmord. Hur en känd hbtq-aktivists uppväckte hemska, medeltida förhållanden i Tjetjenien". I denna artikel sägs, att Alexejev och andra gay-aktivister , utifrån sina föreställningar om faror som de utsattes för, på distans gjorde tillkännagivanden om att genomföra aktioner i Tjetjenien, vilket provocerade fram början till omfattande raider i regionen. Kärandena kallar detta påstående för förtal.

Dessutom säger hbtq-aktivisterna att det inte ska finnas några bevis om att människor med icke traditionell sexuell orientering upplever några pressade förhållanden i Tjetjenien (?) Den ryske riksåklagaren och dess undersöknings-kommitté har tidigare uppgivit att de inte har mottagit några klagomål om den saken.  

(Novaja Gazeta och Grani.ru om detsamma)
-


Russia News Today , SR

Läs även andra bloggares åsikter om , , ,

Kommentarer

Populära inlägg i den här bloggen

Ortodoxa teologer förkastar "den ryska världens" teologi

 Hundratals ortodoxa teologer från många länder har undertecknat ett öppet brev, där de vänder sig mot vissa nationalistiskt-religiösa föreställningar som de menar vara drivkraften bakom Rysslands krig mot Ukraina. Här ett utdrag: “ Om hela världens fred, om Guds heliga församlingars välstånd, om allas förening, beder vi dig, Herre ” (ur den ortodoxa liturgin)   Den ryska invasionen av Ukraina den 24:eFebruari 2022 utgör ett historiskt hot mot den ortodoxa, kristna traditionen. Ännu mer hotfullt för ortodoxa troende är det att det högre prästerskapet inom den Ryskortodoxa kyrkan vägrar att erkänna detta för en invasion genom att göra vaga uttalanden om nödvändigheten av fred i ljuset av “händelserna” och “de militära aktionerna” i Ukraina. Samtidigt talar de om det ursprungligt broderliga förhållandet mellan ukrainare och ryssar, vilka utgör det “heliga Rus”, och anklagar det onda “Väst” för de militära aktionerna, och råder t.o.m. de religiösa samfunden att be på sådant vis att fientl

Kiev och Paris

  Igår skrev publikationen Unian om ett möte mellan borgmästarna i Paris och Kiev, i själva Kiev. Kiev’s borgmästare Vitalij Klytjko mötte Paris’ borgmästare Anne Hidalgo, som besökte den ukrainska huvudstaden. Kiev undertecknade tillsammans med Frankrikes huvudstad en överenskommelse om vänskap och samarbete. Klytjko skrev om detta på sin Facebook-sida . "Frihet, jämlikhet.." Jag är glad att kunna hälsa delegationens deltagare och uttrycka min tacksamhet till Paris’ borgmästare Anne Hidalgo för hennes mod att genomföra ett besök i Ukrainas huvudstad under krigstid. Kiev är tacksam till Paris’ borgmästare för all den humanitära hjälp som visats, i själva Frankrike -  ukrainare har nödgats bli invandrare där - och vi är också tacksamma för hjälp till Ukraina och vår huvudstad”, sa Vitalij Klytjko under mötet. Kiev’s borgmästare påminde om att Paris’ stadshus den 22 Mars hade enhälligt röstat för att tillställa staden Kiev status som hedersmedborgare. Genom denna utmärkelse, s