Fortsätt till huvudinnehåll

Sviker den ryska gay-rörelsen sina försvarare ? Mer dramatik kring "Novaja Gazeta" -

 Mer - inflammerad - dramatik kring "Novaja Gazeta's" publicitet ?  Tjetjenien kräver en ursäkt, och ryska gay-aktivister kräver också en ursäkt..
   Som framgår av tidigare post här på bloggen har tidningen Novaja Gazeta's journalister utsatts för hot. Ett annat media, Radio Echo Moskva, ställde sig i fredags (15/4)  solidarisk med "Novaja Gazeta". Därefter , på lördagen (16/4), blev "Radio Echo's" reportrar också hotade. På måndagen (17/4) sammanställde ett sextiotal journalister och författare ett öppet brev och utropade en ny kamporganisation för yttrandefriheten - "Svoboda Slovo". 

Men vad nu då ? Nu har bestämt nya komplikationer uppstått.

På tisdagkvällen, i går , lämnade å sin sida representanter för den ryska gay-rörelsen - GayRussia - in en stämningsansökan mot tidningen "Novaja Gazeta", där de kräver en offentlig ursäkt och skadestånd.  Sviker den ryska gay-rörelsen sina försvarare ? Nej, den ryska gay-rörelsen tycker sig tydligen inte ha några försvarare hos en del av de för deras skull hotade journalisterna.


 Interfax:
LGBT (hbtq) -aktivister har stämt "Novaja Gazeta" för deras publicering om förföljelse av gay-personer i Tjetjenien. 
Moskva 18 april Interfax - ..

En aktivist från den ryska hbtq-rörelsen, grundaren av projektet GayRussia.ru Nikolaj Alexejev, meddelade under tisdagen på sin Facebook-sida att han och hans vapendragare , i det de söker upprättelse för sin heder och värdighet,har stämt "Novaja Gazeta" , för deras publicering om förföljelsen av gay-personer i Tjetjenien.
"Steg nr. 2 blir en officiell förfrågan till Riksåklagarämbetets undersöknings-kommitté med kravet att 'Novaja Gazeta' åtalas för förtal i enlighet med Ryska Federationens lagstiftning", skriver han.

Alexejev förklarade att orsaken till stämningen särskilt var en artikel med rubriken "Hedersmord. Hur en känd hbtq-aktivists uppväckte hemska, medeltida förhållanden i Tjetjenien". I denna artikel sägs, att Alexejev och andra gay-aktivister , utifrån sina föreställningar om faror som de utsattes för, på distans gjorde tillkännagivanden om att genomföra aktioner i Tjetjenien, vilket provocerade fram början till omfattande raider i regionen. Kärandena kallar detta påstående för förtal.

Dessutom säger hbtq-aktivisterna att det inte ska finnas några bevis om att människor med icke traditionell sexuell orientering upplever några pressade förhållanden i Tjetjenien (?) Den ryske riksåklagaren och dess undersöknings-kommitté har tidigare uppgivit att de inte har mottagit några klagomål om den saken.  

(Novaja Gazeta och Grani.ru om detsamma)
-


Russia News Today , SR

Läs även andra bloggares åsikter om , , ,

Kommentarer

Populära inlägg i den här bloggen

"Mariupol - hela Ukrainas smärta"

  Jag har varit där tre gånger. I Mariupol. Men det var runt tjugo år sedan. Jag har ljusa minnen från de besöken... - (Nedan - utdrag från en artikel i Unian från igår - 15/3 . I artikeln talas inte om ryssar, utan om rasjister . Det låter som en blandning av det amerikanska sättet att säga "Ryssland" på - "Rasja" -  och "rasist" ..  ) I Ryssland, som är besatt av att vinna , vill man ofta påminna om den fasansfulla fascismen för åttio år sedan. Men nu utförs analoga brott genom de för närvarande största förbrytarna i världen - rasjisterna. De ödelägger Mariupol i Ukraina och jämnar det med marken, efter att förut ha övat sig i Groznij och Aleppo.   Mariupol gav inte upp 2014 och det ger inte upp nu. Från första dagen av den storskaliga invasionen har putinterroristerna inte upphört att försöka erövra staden, som utgör en av nyckelorterna för landvägskorridoren till Krim. Men det faktum att de lokala invånarna inte mötte “befriarna” med blommor och triko

Kiev och Paris

  Igår skrev publikationen Unian om ett möte mellan borgmästarna i Paris och Kiev, i själva Kiev. Kiev’s borgmästare Vitalij Klytjko mötte Paris’ borgmästare Anne Hidalgo, som besökte den ukrainska huvudstaden. Kiev undertecknade tillsammans med Frankrikes huvudstad en överenskommelse om vänskap och samarbete. Klytjko skrev om detta på sin Facebook-sida . "Frihet, jämlikhet.." Jag är glad att kunna hälsa delegationens deltagare och uttrycka min tacksamhet till Paris’ borgmästare Anne Hidalgo för hennes mod att genomföra ett besök i Ukrainas huvudstad under krigstid. Kiev är tacksam till Paris’ borgmästare för all den humanitära hjälp som visats, i själva Frankrike -  ukrainare har nödgats bli invandrare där - och vi är också tacksamma för hjälp till Ukraina och vår huvudstad”, sa Vitalij Klytjko under mötet. Kiev’s borgmästare påminde om att Paris’ stadshus den 22 Mars hade enhälligt röstat för att tillställa staden Kiev status som hedersmedborgare. Genom denna utmärkelse, s

KG Hammar drar blankt mot patriark Kirill

Nu prövas andarna. Flera kyrkoledare har vänt sig till den ryska kyrkans patriark, efter att Putin inledde invasionen av Ukraina i Februari. Så också ärkebiskop emeritus KG Hammar från Sverige. Hela hans brev till patriarken ligger framme på kristna, ryska hemsidor som t.ex.  " Basnitsa ": Ärkebiskop emeritus KG Hammar till patriark Kirill   Jag vänder mig direkt till ledaren för en av de största kyrkorna i världen: patriarken över Moskva och hela Rus - Kirill. Till er vänder man sig med orden “Ers helighet”. Men vad finns det för heligt i att förråda sin Herre, Jesus från Nasaret, som trädde upp mot det romerska imperiet, och som gav sitt liv för den tro han bekände ? Vad finns det för heligt i att göra vänskapen med maktens högsta representant viktigare än uppgiften att utforma Kristi efterföljelse för mer än 100 miljoner troende i Ryssland ? Hur kan man så underkasta sig makten ? Och sluta ögonen inför alla människor som har blivit dödade och stympade, inför miljoner som h