Fortsätt till huvudinnehåll

Sista posten på "Sub Umbra arkiv" (mest för formens skull)

Det inlägg du ville läsa finns förmodligen strax nedanför, eller någonstans nedanför

"Novaja.." - förvisso

Finns det risk att Putin-regimen förnekar förekomsten av sex verkliga, hemliga fängelser för homosexuella i Tjetjenien, där de största grymheter bedrivs ? Det finns det - iallafall om man ska tro vad "Novaja Gazeta" skriver. 
Radio Echo Moskva sammanfattar en längre artikel som var införd i "Novaja Gazeta" i dag (24/4)  på detta vis:

"Novaja Gazeta": På Tjetjeniens territorium befinner sig 6 hemliga fängelser, i vilka homosexuella förvaras

I Tjetjenien  fungerar nu sannolikt sex fängelser, där de förvaras som misstänks för homosexuell orientering. Detta skriver "Novaja Gazeta" om idag.

I dagens nummer av publikationen berättar "Novaja" om tiotals invånare , vilka man har måst evakuera ut ur republiken, eller som själva rest ut och gömmer sig i olika städer i Ryssland. Tidningen förfogar över 10 personers vittnesmål ("för närvarande har vi mer än 10 fixerade vittnes-berättelser"- direktcitat ur Novaja Gazeta - blogred. ), som har genomgått tortyr i det hemliga fängelset i Argun. Sammanlagt sägs det finnas sex sådana institutioner.

En manifestation (här ovan sedd på avstånd) hölls vid Ryska Federationens ambassad i Stockholm igår, med anledning av de uppgifter om grym förföljelse av homosexuella i Tjetjenien, som media har rapporterat om under april månad , efter att "Novaja Gazeta" först skrev om det den första april 

Det som misstänks för homosexuell orientering förvaras där utan att få sina uppgifter bokförda i god ordning. Där befinner sig också de som misstänks för att ha missbrukat narkotika, eller som ägnat sig åt extremism. Det rapporteras om att det har inträffat våldsamheter mellan de inlåsta.

Ögonvittnen berättar om, att fängelset i Argun brukar besökas av talmannen i det tjetjenska parlamentet, Mahomed Daudov. Han har också deltagit i "befrielse-procedurer": anhöriga måste deltaga genom att brännmärka sina närstående och avsäga sig bekantskapen med dem, och de misstänkta själva måste erkänna att de är gay.

"Novaja Gazeta" har åt Ryska Federationens Riksåklagares Undersöknings-kommitté överlämnat personliga uppgifter om 26 medborgare i Tjetjenien, som har drabbats av utomrättslig misshandel. Tidningen berättar om påbörjad kontroll innan själva undersökningen tar vid.

Tjetjeniens ledare har tidigare dementerat informationen om fängslande och dödande av medborgare. Någon reaktion på den senaste publiceringen har ännu inte inkommit. (Nu har det visst gjort det. Nämnde talman - Daudov -  lär ha sagt att "den frågan är inte värd hans kommentar" - blogred. ) 
- - 

Tidningen beskyller också Kadyrov för att vilseleda Putin 
vad det gäller situationen för homosexuella i Tjetjenien.

Men den ryske presidentens - Putins - press-sekreterare ,
säger idag  , enligt Tass, att Kreml inte har 
några skäl att misstänka att Kadyrov har
 desinformerat dem.Mail-online Läs även andra bloggares åsikter om , ,

Kommentarer

Populära inlägg i den här bloggen

Ortodoxa teologer förkastar "den ryska världens" teologi

 Hundratals ortodoxa teologer från många länder har undertecknat ett öppet brev, där de vänder sig mot vissa nationalistiskt-religiösa föreställningar som de menar vara drivkraften bakom Rysslands krig mot Ukraina. Här ett utdrag: “ Om hela världens fred, om Guds heliga församlingars välstånd, om allas förening, beder vi dig, Herre ” (ur den ortodoxa liturgin)   Den ryska invasionen av Ukraina den 24:eFebruari 2022 utgör ett historiskt hot mot den ortodoxa, kristna traditionen. Ännu mer hotfullt för ortodoxa troende är det att det högre prästerskapet inom den Ryskortodoxa kyrkan vägrar att erkänna detta för en invasion genom att göra vaga uttalanden om nödvändigheten av fred i ljuset av “händelserna” och “de militära aktionerna” i Ukraina. Samtidigt talar de om det ursprungligt broderliga förhållandet mellan ukrainare och ryssar, vilka utgör det “heliga Rus”, och anklagar det onda “Väst” för de militära aktionerna, och råder t.o.m. de religiösa samfunden att be på sådant vis att fientl

Kiev och Paris

  Igår skrev publikationen Unian om ett möte mellan borgmästarna i Paris och Kiev, i själva Kiev. Kiev’s borgmästare Vitalij Klytjko mötte Paris’ borgmästare Anne Hidalgo, som besökte den ukrainska huvudstaden. Kiev undertecknade tillsammans med Frankrikes huvudstad en överenskommelse om vänskap och samarbete. Klytjko skrev om detta på sin Facebook-sida . "Frihet, jämlikhet.." Jag är glad att kunna hälsa delegationens deltagare och uttrycka min tacksamhet till Paris’ borgmästare Anne Hidalgo för hennes mod att genomföra ett besök i Ukrainas huvudstad under krigstid. Kiev är tacksam till Paris’ borgmästare för all den humanitära hjälp som visats, i själva Frankrike -  ukrainare har nödgats bli invandrare där - och vi är också tacksamma för hjälp till Ukraina och vår huvudstad”, sa Vitalij Klytjko under mötet. Kiev’s borgmästare påminde om att Paris’ stadshus den 22 Mars hade enhälligt röstat för att tillställa staden Kiev status som hedersmedborgare. Genom denna utmärkelse, s