Fortsätt till huvudinnehåll

Sista posten på "Sub Umbra arkiv" (mest för formens skull)

Det inlägg du ville läsa finns förmodligen strax nedanför, eller någonstans nedanför

Press-sekreterare Peskov's trefaldiga nekande och vissa omständigheter däromkring ..

Ukraina's statsåklagare Jurij Lutsenko har lagt fram ett brev från den ryske statsåklagaren, där det intygas, att vare sig Vladimir Putins president-administration, eller Federationsrådet mottog något brev från Ukraina's ex-president Viktor Janukovytj i Mars 2014, med en begäran om att införa ryska stridskrafter i Ukraina - vilket offentliga handlingar på FN:s säkerhetsråds hemsida tycks dementera. 
Enligt vad som framkommer i en artikel i Ukrainskaja Pravda idag:

 Kreml "vet inte" om Janukovytj bad Putin att skicka stridskrafter 
Kreml har sagt att de inte kommenterar den ryske statsåklagarens ord om att  Ukraina's ex-president Viktor Janukovytj "..inte vände sig till Rysslands president Vladimir Putin med en begäran om att införa stridskrafter i landet den 1:a Mars 2014".

Detta sade Ryska Federationens president's press-sekreterare Dmitrij Peskov till journalister , enligt.. "Interfax".

"Jag kan inte svara på denna er fråga. Ärligt talat så har jag för närvarande inte några exakta informationer, därför kan jag inte säga någonting", sa den ryske presidentens press-sekreterare. 

Ur dokument S/PV.7125 på FN:s säkerhetsråds websida

Så svarade Peskov på frågan om han ville kommentera den ukrainske statsåklagaren Jurij Lutskov's uttalanden, som hade sagt, att han hade fått ett brev från Ryska Federationens statsåklagare, i vilket det sägs, att ryska myndigheter inte fick några brev från Janukovytj med en begäran om att föra in stridskrafter på Ukraina's territorium.Då han svarade på frågan ifall trots allt någon sådan hänvändelse skickades till den ryska sidan, sa Peskov:"Jag kan inte bekräfta det, jag vet inte".

Angående den saken, att Janukovytj begärde stridskrafter till Ukraina, uttalade sig det ryska sändebudet till  FN:s säkerhetsråd, Vitalij Tjurkin, i ett möte i säkerhetsrådet den 4:e Mars 2014.


Under det mötet läste Tjurkin ur en hänvändelse från Janukovytj, där det särskilt kom fram: "... jag vänder mig till Rysslands president Vladimir Vladimirovich Putin med en begäran att använda Ryska Federationens väpnade styrkor för att upprätta respekt för lagen, fred, god ordning , stabilitet och beskydd för Ukrainas befolkning".


Innan dess, den 1:a Mars 2014, understödde det ryska Federations-rådet en hänvändelse från Rysslands president Vladimir Putin, och samtyckte till att införa ryska beväpnade styrkor på det ukrainska Krim's territorium, in på vilket ryska militärer utan gradbeteckningar hade gått in två veckor tidigare. Ukrainas militäre chefs-åklagare fick en officiell kopia från FN av ex-presidenten Viktor Janukovytj's uttalande den (1:a Mars) 2014, med en begäran om att införa Ryska Fedaerationens stridskrafter till Ukraina.

Vitalij Tjurkin dog den 2o:e Februari 2017 (!)  i New York, en dag innan hans 65-årsdag. För att fastställa dödsorsaken utsågs en rad experter.


Till 3 - årsdagen för skjutandet på Majdan och flykten från Ukraina gav  Janukovytj en intervju för en grupp journalister och sa, att han inte vände sig till Putin med en begäran om att införa stridskrafter. 

Den 10:e Mars i år förbjöds den rättsmedicinska expertisen att kungöra orsaken till Tjurkin's död / av amerikanska myndigheter - se länk  - blogred. 

-

Ukraina's statsåklagare Jurij Lutsenko har lagt fram ett brev från den ryske statsåklagaren, där det intygas, att vare sig Vladimir Putins president-administration, eller Federationsrådet mottog något brev från Ukraina's ex-president Viktor Janukovytj, med en begäran om att införa ryska stridskrafter i Ukraina.

x x x Just detta brev var det bland annat som Alexej Venediktov ägnade en del av sitt program i lördags åt  (se senaste post)- DET FINNS TVÅ DOKUMENT av intresse :

Venediktov: ...jag understryker: ett är ett stenogram från FN:s säkerhetsråd. Det andra är ett brev. Jag upprepar: jag har lagt ut allt detta på Twitter och Instagram. Ni kan själva gå in där och titta. Ni kan själva gå in på säkerhetsrådets sajt  .. /finns på engelska här : - http://www.un.org/en/ga/search/view_doc.asp?symbol=S/PV.7125 - rulla ner på dokumentets tredje och fjärde sida, där det dåvarande ryske sändebudet, Vitalij Tjurkin, säger sig vara befullmäktigad - "authorizised" -  att läsa högt ur ett brev från Janukovytj till Putin . - blogred./

Buntman: - Och undersöka om det är riktigt .. ?

Venediktov: - Det finns på ryska på engelska, på franska och på kinesiska - allt sparas. Därför,  historien med det ukrainska brevet är ganska allvarlig och viktig. Jag menar att mina lyssnare, oberoende av vad de tror eller inte tror, borde ha dessa dokument - stenogrammet och den ryske statsåklagarens officiella svar på den ukrainske statsåklagarens fråga - i tankarna, och fråga: vad har hänt? 

Här kan man leka med ord, för Janukovytj säger att det var ett uttalande. Tjurkin säger att det var en hänvändelse. Och statsåklagaren svarar att det var "ingenting alls". Vad var det som inte var alls: ett uttalande, en hänvändelse? .. det inkom inte .. det undersöktes inte ... 
Mer Peskov:


Läs även andra bloggares åsikter om , ,

Kommentarer

Populära inlägg i den här bloggen

Ortodoxa teologer förkastar "den ryska världens" teologi

 Hundratals ortodoxa teologer från många länder har undertecknat ett öppet brev, där de vänder sig mot vissa nationalistiskt-religiösa föreställningar som de menar vara drivkraften bakom Rysslands krig mot Ukraina. Här ett utdrag: “ Om hela världens fred, om Guds heliga församlingars välstånd, om allas förening, beder vi dig, Herre ” (ur den ortodoxa liturgin)   Den ryska invasionen av Ukraina den 24:eFebruari 2022 utgör ett historiskt hot mot den ortodoxa, kristna traditionen. Ännu mer hotfullt för ortodoxa troende är det att det högre prästerskapet inom den Ryskortodoxa kyrkan vägrar att erkänna detta för en invasion genom att göra vaga uttalanden om nödvändigheten av fred i ljuset av “händelserna” och “de militära aktionerna” i Ukraina. Samtidigt talar de om det ursprungligt broderliga förhållandet mellan ukrainare och ryssar, vilka utgör det “heliga Rus”, och anklagar det onda “Väst” för de militära aktionerna, och råder t.o.m. de religiösa samfunden att be på sådant vis att fientl

Kiev och Paris

  Igår skrev publikationen Unian om ett möte mellan borgmästarna i Paris och Kiev, i själva Kiev. Kiev’s borgmästare Vitalij Klytjko mötte Paris’ borgmästare Anne Hidalgo, som besökte den ukrainska huvudstaden. Kiev undertecknade tillsammans med Frankrikes huvudstad en överenskommelse om vänskap och samarbete. Klytjko skrev om detta på sin Facebook-sida . "Frihet, jämlikhet.." Jag är glad att kunna hälsa delegationens deltagare och uttrycka min tacksamhet till Paris’ borgmästare Anne Hidalgo för hennes mod att genomföra ett besök i Ukrainas huvudstad under krigstid. Kiev är tacksam till Paris’ borgmästare för all den humanitära hjälp som visats, i själva Frankrike -  ukrainare har nödgats bli invandrare där - och vi är också tacksamma för hjälp till Ukraina och vår huvudstad”, sa Vitalij Klytjko under mötet. Kiev’s borgmästare påminde om att Paris’ stadshus den 22 Mars hade enhälligt röstat för att tillställa staden Kiev status som hedersmedborgare. Genom denna utmärkelse, s