Fortsätt till huvudinnehåll

Om ryska hackare's mästerskap - ett eko av ekot.

 Under torsdagen har en första hearing om eventuell rysk inblandning i den amerikanska valrörelsen hållits med en kommitté i den amerikanska senaten. 
CNN: "..omkring ett tusen betalda internet-troll har arbetat utifrån en anläggning i Ryssland, i själva verket tagit över serier av datorer, som sedan har kallats 'botnet' " - sa Virginia-demokraten Mark Warner - "Om man googlar på 'election hacking' vid tiden innan och strax efter valet så får man inte upp Fox, ABC eller New York Times, utan fyra av de fem första nyheterna som poppar upp utgör rysk propaganda". 


   Enligt BBC sa samme Warner:"..De har gjort detta med en aldrig tidigare skådad nivå av finess". 

På det viset låter senatorn som ett eko av "Radio Echo Moskva's" Alexej Venediktov, när han för fem år sedan beskrev de ryska hackarna's DDoS-attacker i samband med de ryska dumavalen 2011, med dessa ord: "..attacken..har ..  beretts med stor känslighet och sak-kunnighet". 
Vad hade skett ?
(Citat från samma, tidigare länkade artikel:) "På dagen för parlaments-valet den 4:e december utsattes flera stora, ryska informations-resurser för hacker-attacker. 'Eko Moskva', 'Kommersant', 'Sion.ru', 'Bolsjoj Gorod', tidningen 'New York Times' slutade att fungera, och  även övervaknings-organisationen 'Golos' sajt  och dess främsta internet -projekt 'Karta över valöverträdelser' ".

"Golos" fick, vad jag vet, sedermera lägga ned både sin sajt och hela sin verksamhet i Ryssland. De föll för lagen om "utländska agenter"


Ryska hackers utgör tydligen ett väsentligt inslag i världsstyret, numera.


SvD, GP, Västerbotten-kuriren

Bloggat om detsamma - på engelska - på ryska

OBS! Tidigare poster i ämnet på denna blogg:   2011 12 04  "DDoS", 2012 02 07 "Intervju med rysk hackare ..", 2011 11 02 "Se upp med ryska statens 'sonderkommando' .." - se f.ö. taggen "sociala media"

Läs även andra bloggares åsikter om , ,

Kommentarer

Populära inlägg i den här bloggen

"Mariupol - hela Ukrainas smärta"

  Jag har varit där tre gånger. I Mariupol. Men det var runt tjugo år sedan. Jag har ljusa minnen från de besöken... - (Nedan - utdrag från en artikel i Unian från igår - 15/3 . I artikeln talas inte om ryssar, utan om rasjister . Det låter som en blandning av det amerikanska sättet att säga "Ryssland" på - "Rasja" -  och "rasist" ..  ) I Ryssland, som är besatt av att vinna , vill man ofta påminna om den fasansfulla fascismen för åttio år sedan. Men nu utförs analoga brott genom de för närvarande största förbrytarna i världen - rasjisterna. De ödelägger Mariupol i Ukraina och jämnar det med marken, efter att förut ha övat sig i Groznij och Aleppo.   Mariupol gav inte upp 2014 och det ger inte upp nu. Från första dagen av den storskaliga invasionen har putinterroristerna inte upphört att försöka erövra staden, som utgör en av nyckelorterna för landvägskorridoren till Krim. Men det faktum att de lokala invånarna inte mötte “befriarna” med blommor och triko

Kiev och Paris

  Igår skrev publikationen Unian om ett möte mellan borgmästarna i Paris och Kiev, i själva Kiev. Kiev’s borgmästare Vitalij Klytjko mötte Paris’ borgmästare Anne Hidalgo, som besökte den ukrainska huvudstaden. Kiev undertecknade tillsammans med Frankrikes huvudstad en överenskommelse om vänskap och samarbete. Klytjko skrev om detta på sin Facebook-sida . "Frihet, jämlikhet.." Jag är glad att kunna hälsa delegationens deltagare och uttrycka min tacksamhet till Paris’ borgmästare Anne Hidalgo för hennes mod att genomföra ett besök i Ukrainas huvudstad under krigstid. Kiev är tacksam till Paris’ borgmästare för all den humanitära hjälp som visats, i själva Frankrike -  ukrainare har nödgats bli invandrare där - och vi är också tacksamma för hjälp till Ukraina och vår huvudstad”, sa Vitalij Klytjko under mötet. Kiev’s borgmästare påminde om att Paris’ stadshus den 22 Mars hade enhälligt röstat för att tillställa staden Kiev status som hedersmedborgare. Genom denna utmärkelse, s

KG Hammar drar blankt mot patriark Kirill

Nu prövas andarna. Flera kyrkoledare har vänt sig till den ryska kyrkans patriark, efter att Putin inledde invasionen av Ukraina i Februari. Så också ärkebiskop emeritus KG Hammar från Sverige. Hela hans brev till patriarken ligger framme på kristna, ryska hemsidor som t.ex.  " Basnitsa ": Ärkebiskop emeritus KG Hammar till patriark Kirill   Jag vänder mig direkt till ledaren för en av de största kyrkorna i världen: patriarken över Moskva och hela Rus - Kirill. Till er vänder man sig med orden “Ers helighet”. Men vad finns det för heligt i att förråda sin Herre, Jesus från Nasaret, som trädde upp mot det romerska imperiet, och som gav sitt liv för den tro han bekände ? Vad finns det för heligt i att göra vänskapen med maktens högsta representant viktigare än uppgiften att utforma Kristi efterföljelse för mer än 100 miljoner troende i Ryssland ? Hur kan man så underkasta sig makten ? Och sluta ögonen inför alla människor som har blivit dödade och stympade, inför miljoner som h