Fortsätt till huvudinnehåll

Sista posten på "Sub Umbra arkiv" (mest för formens skull)

Det inlägg du ville läsa finns förmodligen strax nedanför, eller någonstans nedanför

Uppdatering om "Ingen mans land"

 För trettio år sedan snart, den 26:e April 1986, skedde haveriet i kärnreaktoranläggningen i Tjernobyl i dåvarande Sovjet. Vesti.ru och andra ryskspråkiga media ger inblickar i dagsläget, och minns.. 
"Det genomfördes en press-rundtur för Mediaförbundet inför 30-årsdagen av Tjernobyl-katastrofen. Huvudattraktionen bestod i att besöka de förbjudna zonerna. 

Efter haveriet täcktes enorma områden i Vitryssland av ett radioaktivt moln alltmedan vindstyrkan ökade, och numera är dessa områden stängda och bevakas av gränsvakter. 

Vad är det som forskare ägnar sig åt i de förbjudna zonerna, och varför föds där upp hästar, och hur kommer de likvidatorer, som då var upptagna med att evakuera befolkningen, idag ihåg den 26:e April 1986 ?" (Ur artikeln "30 år efter apokalypsen" - i ovan länkade Vesti.ru)

(Svensk undertext tillgänglig)  

I en annan artikel står följande: "Under de trettio år som har förflutit sedan tillfället för haveriet, har diskussionerna om huvudorsaken till katastrofen inte tystnat. För varje år så dyker det upp allt fler nya versioner och teorier. För närvarande finns det inte någon enad uppfattning om vad som skedde på kärnreaktoranläggningen Tjernobyl."

Yle - "Hur minns du Tjernobyl?"

Läs även andra bloggares åsikter om

Kommentarer

Populära inlägg i den här bloggen

"Mariupol - hela Ukrainas smärta"

  Jag har varit där tre gånger. I Mariupol. Men det var runt tjugo år sedan. Jag har ljusa minnen från de besöken... - (Nedan - utdrag från en artikel i Unian från igår - 15/3 . I artikeln talas inte om ryssar, utan om rasjister . Det låter som en blandning av det amerikanska sättet att säga "Ryssland" på - "Rasja" -  och "rasist" ..  ) I Ryssland, som är besatt av att vinna , vill man ofta påminna om den fasansfulla fascismen för åttio år sedan. Men nu utförs analoga brott genom de för närvarande största förbrytarna i världen - rasjisterna. De ödelägger Mariupol i Ukraina och jämnar det med marken, efter att förut ha övat sig i Groznij och Aleppo.   Mariupol gav inte upp 2014 och det ger inte upp nu. Från första dagen av den storskaliga invasionen har putinterroristerna inte upphört att försöka erövra staden, som utgör en av nyckelorterna för landvägskorridoren till Krim. Men det faktum att de lokala invånarna inte mötte “befriarna” med blommor och triko

Ortodoxa teologer förkastar "den ryska världens" teologi

 Hundratals ortodoxa teologer från många länder har undertecknat ett öppet brev, där de vänder sig mot vissa nationalistiskt-religiösa föreställningar som de menar vara drivkraften bakom Rysslands krig mot Ukraina. Här ett utdrag: “ Om hela världens fred, om Guds heliga församlingars välstånd, om allas förening, beder vi dig, Herre ” (ur den ortodoxa liturgin)   Den ryska invasionen av Ukraina den 24:eFebruari 2022 utgör ett historiskt hot mot den ortodoxa, kristna traditionen. Ännu mer hotfullt för ortodoxa troende är det att det högre prästerskapet inom den Ryskortodoxa kyrkan vägrar att erkänna detta för en invasion genom att göra vaga uttalanden om nödvändigheten av fred i ljuset av “händelserna” och “de militära aktionerna” i Ukraina. Samtidigt talar de om det ursprungligt broderliga förhållandet mellan ukrainare och ryssar, vilka utgör det “heliga Rus”, och anklagar det onda “Väst” för de militära aktionerna, och råder t.o.m. de religiösa samfunden att be på sådant vis att fientl