Fortsätt till huvudinnehåll

Sista posten på "Sub Umbra arkiv" (mest för formens skull)

Det inlägg du ville läsa finns förmodligen strax nedanför, eller någonstans nedanför

Yishai och Yeshua

Han är en s.k. ultraortodox judisk man. Lär vara 40 år gammal. Han nitälskar för Mose lag. Han vet genom lagen, att Gud har skapat människan till sin avbild, "..till Guds avbild skapade han henne, till man och kvinna skapade han dem " (1 Mos. 1:27) 
Han vet också att Gud genom Mose gav budorden, där det bland annat heter:"Hedra din far och din mor.." ( 2 Mos. 20:12)
Och han har läst i profeten Sakarja, att Messias en dag ska komma att  stå med sina fötter på Oljeberget. (Sak. 14:4) 
  Han vill utkräva hämnd enligt Mose lag, och rensa Jerusalem - den stad i vilken Messias snart kommer att uppenbaras - från styggelser.

Homosexualitet är en styggelse, enligt Mose lag.  (3 Mos. 20:13)   

Yishai Shlissel förs bort av polis, efter att för andra gången på tio år överfallit deltagare i en "pride"- parad med kniv. Tiden emellan satt han i fängelse, fram till för tre veckor sedan.

   Så förstår jag Yishai. Har jag kanske missförstått ?
  
    En annan jude som nitäskade för samma Guds-begrepp, och för samma sanningar som Yishai, var Jesus - eller Yeshua -  från Nasaret.  För nära tvåtusen år sedan. 
Men det tog sig ett annat uttryck.

 Aposteln Paulus skriver: " För min del vill jag aldrig vara stolt över något annat än vår Herre Jesu Kristi kors, genom vilket världen är korsfäst för mig och jag för världen."
                                                                                                         (Gal. 6:14)
Vem kan fatta det?

-

"Yishai Schlissel, told the Jerusalem court where he appeared today that he did not recognise its authority because it 'does not follow the rules of the holy Torah' " 
                                                                                            - The Guardian


Jerusalem PostJerusalem Post

      Aftonbladet, SR, DN, Kt, Dagen


Läs även andra bloggares åsikter om , , ,

Kommentarer

Populära inlägg i den här bloggen

Ortodoxa teologer förkastar "den ryska världens" teologi

 Hundratals ortodoxa teologer från många länder har undertecknat ett öppet brev, där de vänder sig mot vissa nationalistiskt-religiösa föreställningar som de menar vara drivkraften bakom Rysslands krig mot Ukraina. Här ett utdrag: “ Om hela världens fred, om Guds heliga församlingars välstånd, om allas förening, beder vi dig, Herre ” (ur den ortodoxa liturgin)   Den ryska invasionen av Ukraina den 24:eFebruari 2022 utgör ett historiskt hot mot den ortodoxa, kristna traditionen. Ännu mer hotfullt för ortodoxa troende är det att det högre prästerskapet inom den Ryskortodoxa kyrkan vägrar att erkänna detta för en invasion genom att göra vaga uttalanden om nödvändigheten av fred i ljuset av “händelserna” och “de militära aktionerna” i Ukraina. Samtidigt talar de om det ursprungligt broderliga förhållandet mellan ukrainare och ryssar, vilka utgör det “heliga Rus”, och anklagar det onda “Väst” för de militära aktionerna, och råder t.o.m. de religiösa samfunden att be på sådant vis att fientl

Kiev och Paris

  Igår skrev publikationen Unian om ett möte mellan borgmästarna i Paris och Kiev, i själva Kiev. Kiev’s borgmästare Vitalij Klytjko mötte Paris’ borgmästare Anne Hidalgo, som besökte den ukrainska huvudstaden. Kiev undertecknade tillsammans med Frankrikes huvudstad en överenskommelse om vänskap och samarbete. Klytjko skrev om detta på sin Facebook-sida . "Frihet, jämlikhet.." Jag är glad att kunna hälsa delegationens deltagare och uttrycka min tacksamhet till Paris’ borgmästare Anne Hidalgo för hennes mod att genomföra ett besök i Ukrainas huvudstad under krigstid. Kiev är tacksam till Paris’ borgmästare för all den humanitära hjälp som visats, i själva Frankrike -  ukrainare har nödgats bli invandrare där - och vi är också tacksamma för hjälp till Ukraina och vår huvudstad”, sa Vitalij Klytjko under mötet. Kiev’s borgmästare påminde om att Paris’ stadshus den 22 Mars hade enhälligt röstat för att tillställa staden Kiev status som hedersmedborgare. Genom denna utmärkelse, s