Fortsätt till huvudinnehåll

Sista posten på "Sub Umbra arkiv" (mest för formens skull)

Det inlägg du ville läsa finns förmodligen strax nedanför, eller någonstans nedanför

Hur pro-rysk var Vladimir ?

Presidenterna Putin och Porosjenko "diskuterade" storfursten Vladimir's roll i historien - i respektive parts frånvaro -  när två märkesdatum högtidlighölls :  tusenårsminnet efter storfursten Vladimir's död 1015 och årsdagen för Rus' kristnande 987/88 .

 Det har i dagarna (15/7) alltså gått tusen år sedan storfursten över Kiev Rus, Vladimir, dog. Både Rysslands och Ukraina's ledare har uttalat sig av den anledningen. Vladimir I  var sonsonson till vikingahövdingen Rurik, enligt den gamla Nestors-krönikan. 

Ett monument över "förste Vladimir"

Lenta.ru:  "Vladimir Putin talade om källorna till den unika ryska civilisationen, och Petro Porosjenko talade om monarkens europeiska val.

I tisdags, som var årsdagen för Rus' kristnande, gick presidenterna Vladimir Putin och Petro Porosjenko isär i behandlandet av storfursten Vladjimir's roll i historien,  i sina respektive publika framträdanden . 

  'Storfursten Vladimir's val var skärskådande och ytterst ansvarigt , och tjänade som en utgångspunkt för att upprätta Ryssland som ett unikt land inom civilisationens råmärken … Rus blev sålunda stärkt, och det växte i makt och myndighet i nära och avlägsna grannländers ögon, och det förde samtal på lika fot med länder i både öst och väst … Dessa andliga rötter ger än idag näring åt de slaviska broderfolken Ryssland, Ukraina och Vitryssland', sa Vladimir Putin under en högtidlig mottagning i Kreml med anledning av tusenårsminnet efter storfursten Vladimir's död. I slutet av sitt framträdande hälsade Putin gästerna med årsdagen efter Rus' kristnande.

  'Vladimir gjorde för över tusen år sedan ett inte bara religiöst, utan ett civiliserat och verkligt europeiskt val… Bulgarien och Georgien, Grekland och Cypern, Rumänien och Serbien har en oberoende, autokefal kyrka. På vilket vis skiljer sig Ukraina från dem? Varför måste vi vara ett undantag från regeln?' - skrev Petro Porosjenko på sin Facebook-sida, då han hälsade användarna med 'dagen för Ukraina-Rus' dop !'. 

I den ukrainska, historiska vetenskapen används termerna Rus-Ukraina eller Ukraina-Rus lika mycket som de ryska historikernas vedertagna 'Kiev-Rus' ".  


Den 28:e Juli firar ortodoxa kristna dagen för Rus' kristnande, eller "Vladimir's dop", ett kontroversiellt ämne för sig.


Dagen, Yle, DN, SvD, Kt

Läs även andra bloggares åsikter om , , ,

Kommentarer

Populära inlägg i den här bloggen

"Mariupol - hela Ukrainas smärta"

  Jag har varit där tre gånger. I Mariupol. Men det var runt tjugo år sedan. Jag har ljusa minnen från de besöken... - (Nedan - utdrag från en artikel i Unian från igår - 15/3 . I artikeln talas inte om ryssar, utan om rasjister . Det låter som en blandning av det amerikanska sättet att säga "Ryssland" på - "Rasja" -  och "rasist" ..  ) I Ryssland, som är besatt av att vinna , vill man ofta påminna om den fasansfulla fascismen för åttio år sedan. Men nu utförs analoga brott genom de för närvarande största förbrytarna i världen - rasjisterna. De ödelägger Mariupol i Ukraina och jämnar det med marken, efter att förut ha övat sig i Groznij och Aleppo.   Mariupol gav inte upp 2014 och det ger inte upp nu. Från första dagen av den storskaliga invasionen har putinterroristerna inte upphört att försöka erövra staden, som utgör en av nyckelorterna för landvägskorridoren till Krim. Men det faktum att de lokala invånarna inte mötte “befriarna” med blommor och triko

Kiev och Paris

  Igår skrev publikationen Unian om ett möte mellan borgmästarna i Paris och Kiev, i själva Kiev. Kiev’s borgmästare Vitalij Klytjko mötte Paris’ borgmästare Anne Hidalgo, som besökte den ukrainska huvudstaden. Kiev undertecknade tillsammans med Frankrikes huvudstad en överenskommelse om vänskap och samarbete. Klytjko skrev om detta på sin Facebook-sida . "Frihet, jämlikhet.." Jag är glad att kunna hälsa delegationens deltagare och uttrycka min tacksamhet till Paris’ borgmästare Anne Hidalgo för hennes mod att genomföra ett besök i Ukrainas huvudstad under krigstid. Kiev är tacksam till Paris’ borgmästare för all den humanitära hjälp som visats, i själva Frankrike -  ukrainare har nödgats bli invandrare där - och vi är också tacksamma för hjälp till Ukraina och vår huvudstad”, sa Vitalij Klytjko under mötet. Kiev’s borgmästare påminde om att Paris’ stadshus den 22 Mars hade enhälligt röstat för att tillställa staden Kiev status som hedersmedborgare. Genom denna utmärkelse, s

Ortodoxa teologer förkastar "den ryska världens" teologi

 Hundratals ortodoxa teologer från många länder har undertecknat ett öppet brev, där de vänder sig mot vissa nationalistiskt-religiösa föreställningar som de menar vara drivkraften bakom Rysslands krig mot Ukraina. Här ett utdrag: “ Om hela världens fred, om Guds heliga församlingars välstånd, om allas förening, beder vi dig, Herre ” (ur den ortodoxa liturgin)   Den ryska invasionen av Ukraina den 24:eFebruari 2022 utgör ett historiskt hot mot den ortodoxa, kristna traditionen. Ännu mer hotfullt för ortodoxa troende är det att det högre prästerskapet inom den Ryskortodoxa kyrkan vägrar att erkänna detta för en invasion genom att göra vaga uttalanden om nödvändigheten av fred i ljuset av “händelserna” och “de militära aktionerna” i Ukraina. Samtidigt talar de om det ursprungligt broderliga förhållandet mellan ukrainare och ryssar, vilka utgör det “heliga Rus”, och anklagar det onda “Väst” för de militära aktionerna, och råder t.o.m. de religiösa samfunden att be på sådant vis att fientl