Fortsätt till huvudinnehåll

Meningsmotsättning på gudaberget

"Vilken slags gud var Poseidon?"
 - det var en av frågorna i  "Veckans nutidstest" i DN häromveckan.  För den grekiske hjältekonungen Odysseus var Poseidon den gud, eller kanske snarare den djävul, som hindrade honom i många långa år att komma hem till sitt land, sin ö - Itaka, och till sin älskade maka Penelope. Om detta kan man bland annat läsa i första sången av Homeros världsberömda dikt:

Där församlas gudarna med Zeus på Olympen, och det är framför allt  den grekiske överguden Zeus som i allmänhet känner sig missförstådd av människorna. Men snart kommer , genom gudinnan Pallas Athena, Odysseus och hans olycksöde på tal.

Zeus omdöme om Odysseus är gott ”.. bland människor främst i förstånd " och en som ".. de rikaste offer bringat åt saliga gudar” , men det är , menar Zeus, en annan gud som ligger bakom Odysseus olyckor: ”..Men jordfamnarn Poseidon det är, som så ytterligt vredgas jämt för cyklopens skull, vars öga Ulysses  (el. Odysseus) har bländat ” 

   Det vart alltså "sak" mellan Zeus och Poseidon, på ett motsvarande vis kanske, som det i Jobs bok blev "sak" mellan djävulen och Elohim  - om Job.

I Jobs bok's första kapitel församlas Guds söner, och åklagaren kom med bland dem. Det blir en diskussion, en strid, i himmelen, med anledning av Job, som hebréernas Gud håller för att vara rättfärdig – vilket åklagaren/Satan ifrågasätter att han är. Satan menar att Jobs rättfärdighet är ganska ytlig, den betingas av hans materiella välfärd. Han har "råd" att vara rättfärdig , så att säga . Han säger till Gud: 

" Du har ju på allt sätt beskärmat honom och hans hus och allt vad han äger; du har välsignat hans händers verk, och hans boskapshjordar hava utbrett sig i landet." ...- - 

  Kunde man säga att  en "meningsmotsättning på gudaberget" under det tjugonde århundradet  antyddes av  J. R.R. Tolkien i hans kända verk "Hobbiten" och "Sagan om Ringen" ?

 Postumt utgivna "Silmarillion" innehåller direkt religiösa dimensioner. Där heter den högste guden "Iluvatar" och hans främste motståndare "Morgoth", och där finns en  skapelseberättelse såväl som en berättelse om ursynden, om syndafallet bland själva gudarna,eller gudasönerna, eller änglarna om man så vill, som kan provocera till eftertanke.

 Jag har jobbat litet med de frågorna - alltsammans presenteras närmare på ett Html - dokument som -  "En ofullbordad saga"
x

Västerbotten-kuriren, Kt

Läs även andra bloggares åsikter om , ,

Kommentarer

Populära inlägg i den här bloggen

"Mariupol - hela Ukrainas smärta"

  Jag har varit där tre gånger. I Mariupol. Men det var runt tjugo år sedan. Jag har ljusa minnen från de besöken... - (Nedan - utdrag från en artikel i Unian från igår - 15/3 . I artikeln talas inte om ryssar, utan om rasjister . Det låter som en blandning av det amerikanska sättet att säga "Ryssland" på - "Rasja" -  och "rasist" ..  ) I Ryssland, som är besatt av att vinna , vill man ofta påminna om den fasansfulla fascismen för åttio år sedan. Men nu utförs analoga brott genom de för närvarande största förbrytarna i världen - rasjisterna. De ödelägger Mariupol i Ukraina och jämnar det med marken, efter att förut ha övat sig i Groznij och Aleppo.   Mariupol gav inte upp 2014 och det ger inte upp nu. Från första dagen av den storskaliga invasionen har putinterroristerna inte upphört att försöka erövra staden, som utgör en av nyckelorterna för landvägskorridoren till Krim. Men det faktum att de lokala invånarna inte mötte “befriarna” med blommor och triko

Kiev och Paris

  Igår skrev publikationen Unian om ett möte mellan borgmästarna i Paris och Kiev, i själva Kiev. Kiev’s borgmästare Vitalij Klytjko mötte Paris’ borgmästare Anne Hidalgo, som besökte den ukrainska huvudstaden. Kiev undertecknade tillsammans med Frankrikes huvudstad en överenskommelse om vänskap och samarbete. Klytjko skrev om detta på sin Facebook-sida . "Frihet, jämlikhet.." Jag är glad att kunna hälsa delegationens deltagare och uttrycka min tacksamhet till Paris’ borgmästare Anne Hidalgo för hennes mod att genomföra ett besök i Ukrainas huvudstad under krigstid. Kiev är tacksam till Paris’ borgmästare för all den humanitära hjälp som visats, i själva Frankrike -  ukrainare har nödgats bli invandrare där - och vi är också tacksamma för hjälp till Ukraina och vår huvudstad”, sa Vitalij Klytjko under mötet. Kiev’s borgmästare påminde om att Paris’ stadshus den 22 Mars hade enhälligt röstat för att tillställa staden Kiev status som hedersmedborgare. Genom denna utmärkelse, s

KG Hammar drar blankt mot patriark Kirill

Nu prövas andarna. Flera kyrkoledare har vänt sig till den ryska kyrkans patriark, efter att Putin inledde invasionen av Ukraina i Februari. Så också ärkebiskop emeritus KG Hammar från Sverige. Hela hans brev till patriarken ligger framme på kristna, ryska hemsidor som t.ex.  " Basnitsa ": Ärkebiskop emeritus KG Hammar till patriark Kirill   Jag vänder mig direkt till ledaren för en av de största kyrkorna i världen: patriarken över Moskva och hela Rus - Kirill. Till er vänder man sig med orden “Ers helighet”. Men vad finns det för heligt i att förråda sin Herre, Jesus från Nasaret, som trädde upp mot det romerska imperiet, och som gav sitt liv för den tro han bekände ? Vad finns det för heligt i att göra vänskapen med maktens högsta representant viktigare än uppgiften att utforma Kristi efterföljelse för mer än 100 miljoner troende i Ryssland ? Hur kan man så underkasta sig makten ? Och sluta ögonen inför alla människor som har blivit dödade och stympade, inför miljoner som h