Fortsätt till huvudinnehåll

Putins vargar ?

Medlemmar av den ryska motorcykel-klubben "Nattens vargar" har inte för avsikt att ge upp sin idé om att genomföra konvojen "Segerns väg". "Om två dagar kommer vi alla att få se reportage från Polen om att 'Nattens vargar' är där. Jag ska inte säga på vilket vis vi kommer att hamna där, för att grabbarna inte ska lida några men", - sa ledaren för klubben, Alexander "Kirurgen" Zaldostanov på presskonferensen den 28:e April i det ryska generalkonsulatet i Brest.  
  Den 27:e April släppte polska tullare inte in deltagarna i motorcykel-konvojen på sitt lands territorium. De ryska motorcyklisterna planerade att genomföra turen Moskva - Berlin, genom Minsk, Brest, Brotslav, Brno, Bratislava, Wien, Prag, Munchen och andra europeiska städer. De ställde in sig på att vara i Berlin till den 9:e Maj. Dessa planer väckte emellertid negativa reaktioner i de europeiska länderna. Det polska utrikesministeriet överlämnade en not till Ryska konsulatet i Warsawa den 24:e April, där det framgick att gruppen av ryska motorcyklister inte skulle släppas in på polskt territorium. 

Alexander Zaldostanov längst t. h. på bilden - här fotograferad
med Vladimir Putin vid något tillfälle

  Den 26:e April kom de ryska motorcyklisterna till Vitryssland, där de besökte Kurgan  och Katyn. Enligt vissa uppgifter fick de muntligt tillstånd av de vitryska myndigheterna att fara igenom landet, men i Kurgan samtalade vice chefen för den vitryske presidentens administration, Igor Buzovskij, med dem, och även  representanter för myndigheterna i Minsk. 

På morgonen den 27:e April styrde de ryska motorcyklisterna mot Brest. De besökte fästningen i Brest, och sedan försökte de att åka in i Polen genom övergångspunkten "Brest". De vitryska tulltjänstemännen släppte igenom dem, men de polska lät dem vända tillbaka, efter att ha hållit kvar dem en stund på gränsen. För en av deltagarna i  konvojen blev visumhandlingarna annullerade.

Under en presskonferens idag kommenterade Alexander Zaldostanov de polska myndigheternas agerande med att kalla det för "billiga fasoner" och "landsortsteater".

"När tjugo personer kommer åkande obeväpnade på motorcyklar, så gör man dessa dekorationer framför oss. Detta teatraliska beteende sänker dem som står för det. Igår kom vi för nära demokratins ansikte. Någon försöker ta ifrån oss en seger som är gemensam för alla", - sa han, och tillade: "med denna russofobi kommer ni alla att få spela spelet till slut ." Ett uttalande som några deltagare i press-konferensen uppfattade som hotfullt. 
Flera av medlemmarna i motorcykel-klubben har även försökt ta sig in i Litauen igår och idag utan att lyckas.   (Saxat ur Delfi.lt)

Putins, eller nattens, vargar - ännu en irrationell rörelse ?
Läs även andra bloggares åsikter om , , ,

Kommentarer

Populära inlägg i den här bloggen

"Mariupol - hela Ukrainas smärta"

  Jag har varit där tre gånger. I Mariupol. Men det var runt tjugo år sedan. Jag har ljusa minnen från de besöken... - (Nedan - utdrag från en artikel i Unian från igår - 15/3 . I artikeln talas inte om ryssar, utan om rasjister . Det låter som en blandning av det amerikanska sättet att säga "Ryssland" på - "Rasja" -  och "rasist" ..  ) I Ryssland, som är besatt av att vinna , vill man ofta påminna om den fasansfulla fascismen för åttio år sedan. Men nu utförs analoga brott genom de för närvarande största förbrytarna i världen - rasjisterna. De ödelägger Mariupol i Ukraina och jämnar det med marken, efter att förut ha övat sig i Groznij och Aleppo.   Mariupol gav inte upp 2014 och det ger inte upp nu. Från första dagen av den storskaliga invasionen har putinterroristerna inte upphört att försöka erövra staden, som utgör en av nyckelorterna för landvägskorridoren till Krim. Men det faktum att de lokala invånarna inte mötte “befriarna” med blommor och triko

Kiev och Paris

  Igår skrev publikationen Unian om ett möte mellan borgmästarna i Paris och Kiev, i själva Kiev. Kiev’s borgmästare Vitalij Klytjko mötte Paris’ borgmästare Anne Hidalgo, som besökte den ukrainska huvudstaden. Kiev undertecknade tillsammans med Frankrikes huvudstad en överenskommelse om vänskap och samarbete. Klytjko skrev om detta på sin Facebook-sida . "Frihet, jämlikhet.." Jag är glad att kunna hälsa delegationens deltagare och uttrycka min tacksamhet till Paris’ borgmästare Anne Hidalgo för hennes mod att genomföra ett besök i Ukrainas huvudstad under krigstid. Kiev är tacksam till Paris’ borgmästare för all den humanitära hjälp som visats, i själva Frankrike -  ukrainare har nödgats bli invandrare där - och vi är också tacksamma för hjälp till Ukraina och vår huvudstad”, sa Vitalij Klytjko under mötet. Kiev’s borgmästare påminde om att Paris’ stadshus den 22 Mars hade enhälligt röstat för att tillställa staden Kiev status som hedersmedborgare. Genom denna utmärkelse, s

KG Hammar drar blankt mot patriark Kirill

Nu prövas andarna. Flera kyrkoledare har vänt sig till den ryska kyrkans patriark, efter att Putin inledde invasionen av Ukraina i Februari. Så också ärkebiskop emeritus KG Hammar från Sverige. Hela hans brev till patriarken ligger framme på kristna, ryska hemsidor som t.ex.  " Basnitsa ": Ärkebiskop emeritus KG Hammar till patriark Kirill   Jag vänder mig direkt till ledaren för en av de största kyrkorna i världen: patriarken över Moskva och hela Rus - Kirill. Till er vänder man sig med orden “Ers helighet”. Men vad finns det för heligt i att förråda sin Herre, Jesus från Nasaret, som trädde upp mot det romerska imperiet, och som gav sitt liv för den tro han bekände ? Vad finns det för heligt i att göra vänskapen med maktens högsta representant viktigare än uppgiften att utforma Kristi efterföljelse för mer än 100 miljoner troende i Ryssland ? Hur kan man så underkasta sig makten ? Och sluta ögonen inför alla människor som har blivit dödade och stympade, inför miljoner som h