Fortsätt till huvudinnehåll

Sista posten på "Sub Umbra arkiv" (mest för formens skull)

Det inlägg du ville läsa finns förmodligen strax nedanför, eller någonstans nedanför

Putins vargar ?

Medlemmar av den ryska motorcykel-klubben "Nattens vargar" har inte för avsikt att ge upp sin idé om att genomföra konvojen "Segerns väg". "Om två dagar kommer vi alla att få se reportage från Polen om att 'Nattens vargar' är där. Jag ska inte säga på vilket vis vi kommer att hamna där, för att grabbarna inte ska lida några men", - sa ledaren för klubben, Alexander "Kirurgen" Zaldostanov på presskonferensen den 28:e April i det ryska generalkonsulatet i Brest.  
  Den 27:e April släppte polska tullare inte in deltagarna i motorcykel-konvojen på sitt lands territorium. De ryska motorcyklisterna planerade att genomföra turen Moskva - Berlin, genom Minsk, Brest, Brotslav, Brno, Bratislava, Wien, Prag, Munchen och andra europeiska städer. De ställde in sig på att vara i Berlin till den 9:e Maj. Dessa planer väckte emellertid negativa reaktioner i de europeiska länderna. Det polska utrikesministeriet överlämnade en not till Ryska konsulatet i Warsawa den 24:e April, där det framgick att gruppen av ryska motorcyklister inte skulle släppas in på polskt territorium. 

Alexander Zaldostanov längst t. h. på bilden - här fotograferad
med Vladimir Putin vid något tillfälle

  Den 26:e April kom de ryska motorcyklisterna till Vitryssland, där de besökte Kurgan  och Katyn. Enligt vissa uppgifter fick de muntligt tillstånd av de vitryska myndigheterna att fara igenom landet, men i Kurgan samtalade vice chefen för den vitryske presidentens administration, Igor Buzovskij, med dem, och även  representanter för myndigheterna i Minsk. 

På morgonen den 27:e April styrde de ryska motorcyklisterna mot Brest. De besökte fästningen i Brest, och sedan försökte de att åka in i Polen genom övergångspunkten "Brest". De vitryska tulltjänstemännen släppte igenom dem, men de polska lät dem vända tillbaka, efter att ha hållit kvar dem en stund på gränsen. För en av deltagarna i  konvojen blev visumhandlingarna annullerade.

Under en presskonferens idag kommenterade Alexander Zaldostanov de polska myndigheternas agerande med att kalla det för "billiga fasoner" och "landsortsteater".

"När tjugo personer kommer åkande obeväpnade på motorcyklar, så gör man dessa dekorationer framför oss. Detta teatraliska beteende sänker dem som står för det. Igår kom vi för nära demokratins ansikte. Någon försöker ta ifrån oss en seger som är gemensam för alla", - sa han, och tillade: "med denna russofobi kommer ni alla att få spela spelet till slut ." Ett uttalande som några deltagare i press-konferensen uppfattade som hotfullt. 
Flera av medlemmarna i motorcykel-klubben har även försökt ta sig in i Litauen igår och idag utan att lyckas.   (Saxat ur Delfi.lt)

Putins, eller nattens, vargar - ännu en irrationell rörelse ?
Läs även andra bloggares åsikter om , , ,

Kommentarer

Populära inlägg i den här bloggen

Ortodoxa teologer förkastar "den ryska världens" teologi

 Hundratals ortodoxa teologer från många länder har undertecknat ett öppet brev, där de vänder sig mot vissa nationalistiskt-religiösa föreställningar som de menar vara drivkraften bakom Rysslands krig mot Ukraina. Här ett utdrag: “ Om hela världens fred, om Guds heliga församlingars välstånd, om allas förening, beder vi dig, Herre ” (ur den ortodoxa liturgin)   Den ryska invasionen av Ukraina den 24:eFebruari 2022 utgör ett historiskt hot mot den ortodoxa, kristna traditionen. Ännu mer hotfullt för ortodoxa troende är det att det högre prästerskapet inom den Ryskortodoxa kyrkan vägrar att erkänna detta för en invasion genom att göra vaga uttalanden om nödvändigheten av fred i ljuset av “händelserna” och “de militära aktionerna” i Ukraina. Samtidigt talar de om det ursprungligt broderliga förhållandet mellan ukrainare och ryssar, vilka utgör det “heliga Rus”, och anklagar det onda “Väst” för de militära aktionerna, och råder t.o.m. de religiösa samfunden att be på sådant vis att fientl

Kiev och Paris

  Igår skrev publikationen Unian om ett möte mellan borgmästarna i Paris och Kiev, i själva Kiev. Kiev’s borgmästare Vitalij Klytjko mötte Paris’ borgmästare Anne Hidalgo, som besökte den ukrainska huvudstaden. Kiev undertecknade tillsammans med Frankrikes huvudstad en överenskommelse om vänskap och samarbete. Klytjko skrev om detta på sin Facebook-sida . "Frihet, jämlikhet.." Jag är glad att kunna hälsa delegationens deltagare och uttrycka min tacksamhet till Paris’ borgmästare Anne Hidalgo för hennes mod att genomföra ett besök i Ukrainas huvudstad under krigstid. Kiev är tacksam till Paris’ borgmästare för all den humanitära hjälp som visats, i själva Frankrike -  ukrainare har nödgats bli invandrare där - och vi är också tacksamma för hjälp till Ukraina och vår huvudstad”, sa Vitalij Klytjko under mötet. Kiev’s borgmästare påminde om att Paris’ stadshus den 22 Mars hade enhälligt röstat för att tillställa staden Kiev status som hedersmedborgare. Genom denna utmärkelse, s