Fortsätt till huvudinnehåll

Sista posten på "Sub Umbra arkiv" (mest för formens skull)

Det inlägg du ville läsa finns förmodligen strax nedanför, eller någonstans nedanför

Ett försåtligt utnyttjande av västliga medias böjelse åt att publicera smuts ?

Enligt Unian.net, som citerar Подробности , som citerar finska Kaleva , har det  bildats en arbetsgrupp av representanter från olika ministerier och statliga verk i Finland, vars mål är att motverka den ryska propagandan. 
 " Som chefen för regeringens avdelning för kommunikation och experten i kommittén för statens säkerhet, Marrku Mantila, har meddelat den finska dagstidningen Kaleva, så kommer några huvudsaker i den nya strukturens arbete att vara: informations-utbyte, samordnande av resurser och gemensam planering. 

  Han sa, att denna arbetsgrupp kommer att ägna sig åt att bekämpa desinformation, även på det viset att man ordnar med expert-föreläsningar i skolor och företag.

  Enligt honom genomför Ryssland ett fullskaligt informationskrig mot en rad stater, däribland också mot Finland. Han ansåg också att ett av målen för den ryska propagandan kan vara att underminera Europeiska Unionens sammanhållning." 


   Den finska arbetsgruppens uppgift lär hursomhelst inte vara världens enklaste, inte heller ifall man ska tro  den brittiske publicisten och producenten Peter Pomerantsev (son till den ukrainske författaren Igor Pomerantsev) som har arbetat nio år i rysk TV, och som för inte så länge sedan lät sig intervjuas av Ukrainskaja Pravda:

"Målet för detta krig , det är inte att övertyga, som i klassisk propaganda, men att smusta ner informations-fältet. Att med hjälp av konspirations-teorier,rädslor och irrationella rörelser ösa skräp över det  i en sådan omfattning , att det blir omöjligt att föra fram rationella argument över t.ex. sådana ämnen som det framtida Donbass, eller NATO's roll i Öst-europa", - menar Pomerantsev. 

Som han uppfattar saken, så är det verkliga målet för den ryska propagandan, att ingen ska lita på någon. 


"De säger: 'du behöver inte tro på oss, men även andra saker som sägs utgör propaganda, och det är inte heller sant. Du ska inte tro på någon !'  När informations-fältet har blivit dödat, då är allt som gäller fruktan, panik eller apati", - sa experten.

  ( Uppdatering 2015 04 30 - OBS ! Nästan hela intervjuen med Pomerantsev översatt, se länk - här. OBS! Andra aktuella artiklar om Pomerantsev - på engelska  i The Guardian, och på svenska i UNT)

-
  


DN, Yle, HD, Kt

Bloggat: 1, 2


Läs även andra bloggares åsikter om , , ,

Kommentarer

Populära inlägg i den här bloggen

Ortodoxa teologer förkastar "den ryska världens" teologi

 Hundratals ortodoxa teologer från många länder har undertecknat ett öppet brev, där de vänder sig mot vissa nationalistiskt-religiösa föreställningar som de menar vara drivkraften bakom Rysslands krig mot Ukraina. Här ett utdrag: “ Om hela världens fred, om Guds heliga församlingars välstånd, om allas förening, beder vi dig, Herre ” (ur den ortodoxa liturgin)   Den ryska invasionen av Ukraina den 24:eFebruari 2022 utgör ett historiskt hot mot den ortodoxa, kristna traditionen. Ännu mer hotfullt för ortodoxa troende är det att det högre prästerskapet inom den Ryskortodoxa kyrkan vägrar att erkänna detta för en invasion genom att göra vaga uttalanden om nödvändigheten av fred i ljuset av “händelserna” och “de militära aktionerna” i Ukraina. Samtidigt talar de om det ursprungligt broderliga förhållandet mellan ukrainare och ryssar, vilka utgör det “heliga Rus”, och anklagar det onda “Väst” för de militära aktionerna, och råder t.o.m. de religiösa samfunden att be på sådant vis att fientl

Kiev och Paris

  Igår skrev publikationen Unian om ett möte mellan borgmästarna i Paris och Kiev, i själva Kiev. Kiev’s borgmästare Vitalij Klytjko mötte Paris’ borgmästare Anne Hidalgo, som besökte den ukrainska huvudstaden. Kiev undertecknade tillsammans med Frankrikes huvudstad en överenskommelse om vänskap och samarbete. Klytjko skrev om detta på sin Facebook-sida . "Frihet, jämlikhet.." Jag är glad att kunna hälsa delegationens deltagare och uttrycka min tacksamhet till Paris’ borgmästare Anne Hidalgo för hennes mod att genomföra ett besök i Ukrainas huvudstad under krigstid. Kiev är tacksam till Paris’ borgmästare för all den humanitära hjälp som visats, i själva Frankrike -  ukrainare har nödgats bli invandrare där - och vi är också tacksamma för hjälp till Ukraina och vår huvudstad”, sa Vitalij Klytjko under mötet. Kiev’s borgmästare påminde om att Paris’ stadshus den 22 Mars hade enhälligt röstat för att tillställa staden Kiev status som hedersmedborgare. Genom denna utmärkelse, s