Fortsätt till huvudinnehåll

Ett försåtligt utnyttjande av västliga medias böjelse åt att publicera smuts ?

Enligt Unian.net, som citerar Подробности , som citerar finska Kaleva , har det  bildats en arbetsgrupp av representanter från olika ministerier och statliga verk i Finland, vars mål är att motverka den ryska propagandan. 
 " Som chefen för regeringens avdelning för kommunikation och experten i kommittén för statens säkerhet, Marrku Mantila, har meddelat den finska dagstidningen Kaleva, så kommer några huvudsaker i den nya strukturens arbete att vara: informations-utbyte, samordnande av resurser och gemensam planering. 

  Han sa, att denna arbetsgrupp kommer att ägna sig åt att bekämpa desinformation, även på det viset att man ordnar med expert-föreläsningar i skolor och företag.

  Enligt honom genomför Ryssland ett fullskaligt informationskrig mot en rad stater, däribland också mot Finland. Han ansåg också att ett av målen för den ryska propagandan kan vara att underminera Europeiska Unionens sammanhållning." 


   Den finska arbetsgruppens uppgift lär hursomhelst inte vara världens enklaste, inte heller ifall man ska tro  den brittiske publicisten och producenten Peter Pomerantsev (son till den ukrainske författaren Igor Pomerantsev) som har arbetat nio år i rysk TV, och som för inte så länge sedan lät sig intervjuas av Ukrainskaja Pravda:

"Målet för detta krig , det är inte att övertyga, som i klassisk propaganda, men att smusta ner informations-fältet. Att med hjälp av konspirations-teorier,rädslor och irrationella rörelser ösa skräp över det  i en sådan omfattning , att det blir omöjligt att föra fram rationella argument över t.ex. sådana ämnen som det framtida Donbass, eller NATO's roll i Öst-europa", - menar Pomerantsev. 

Som han uppfattar saken, så är det verkliga målet för den ryska propagandan, att ingen ska lita på någon. 


"De säger: 'du behöver inte tro på oss, men även andra saker som sägs utgör propaganda, och det är inte heller sant. Du ska inte tro på någon !'  När informations-fältet har blivit dödat, då är allt som gäller fruktan, panik eller apati", - sa experten.

  ( Uppdatering 2015 04 30 - OBS ! Nästan hela intervjuen med Pomerantsev översatt, se länk - här. OBS! Andra aktuella artiklar om Pomerantsev - på engelska  i The Guardian, och på svenska i UNT)

-
  


DN, Yle, HD, Kt

Bloggat: 1, 2


Läs även andra bloggares åsikter om , , ,

Kommentarer

Populära inlägg i den här bloggen

"Mariupol - hela Ukrainas smärta"

  Jag har varit där tre gånger. I Mariupol. Men det var runt tjugo år sedan. Jag har ljusa minnen från de besöken... - (Nedan - utdrag från en artikel i Unian från igår - 15/3 . I artikeln talas inte om ryssar, utan om rasjister . Det låter som en blandning av det amerikanska sättet att säga "Ryssland" på - "Rasja" -  och "rasist" ..  ) I Ryssland, som är besatt av att vinna , vill man ofta påminna om den fasansfulla fascismen för åttio år sedan. Men nu utförs analoga brott genom de för närvarande största förbrytarna i världen - rasjisterna. De ödelägger Mariupol i Ukraina och jämnar det med marken, efter att förut ha övat sig i Groznij och Aleppo.   Mariupol gav inte upp 2014 och det ger inte upp nu. Från första dagen av den storskaliga invasionen har putinterroristerna inte upphört att försöka erövra staden, som utgör en av nyckelorterna för landvägskorridoren till Krim. Men det faktum att de lokala invånarna inte mötte “befriarna” med blommor och triko

Kiev och Paris

  Igår skrev publikationen Unian om ett möte mellan borgmästarna i Paris och Kiev, i själva Kiev. Kiev’s borgmästare Vitalij Klytjko mötte Paris’ borgmästare Anne Hidalgo, som besökte den ukrainska huvudstaden. Kiev undertecknade tillsammans med Frankrikes huvudstad en överenskommelse om vänskap och samarbete. Klytjko skrev om detta på sin Facebook-sida . "Frihet, jämlikhet.." Jag är glad att kunna hälsa delegationens deltagare och uttrycka min tacksamhet till Paris’ borgmästare Anne Hidalgo för hennes mod att genomföra ett besök i Ukrainas huvudstad under krigstid. Kiev är tacksam till Paris’ borgmästare för all den humanitära hjälp som visats, i själva Frankrike -  ukrainare har nödgats bli invandrare där - och vi är också tacksamma för hjälp till Ukraina och vår huvudstad”, sa Vitalij Klytjko under mötet. Kiev’s borgmästare påminde om att Paris’ stadshus den 22 Mars hade enhälligt röstat för att tillställa staden Kiev status som hedersmedborgare. Genom denna utmärkelse, s

KG Hammar drar blankt mot patriark Kirill

Nu prövas andarna. Flera kyrkoledare har vänt sig till den ryska kyrkans patriark, efter att Putin inledde invasionen av Ukraina i Februari. Så också ärkebiskop emeritus KG Hammar från Sverige. Hela hans brev till patriarken ligger framme på kristna, ryska hemsidor som t.ex.  " Basnitsa ": Ärkebiskop emeritus KG Hammar till patriark Kirill   Jag vänder mig direkt till ledaren för en av de största kyrkorna i världen: patriarken över Moskva och hela Rus - Kirill. Till er vänder man sig med orden “Ers helighet”. Men vad finns det för heligt i att förråda sin Herre, Jesus från Nasaret, som trädde upp mot det romerska imperiet, och som gav sitt liv för den tro han bekände ? Vad finns det för heligt i att göra vänskapen med maktens högsta representant viktigare än uppgiften att utforma Kristi efterföljelse för mer än 100 miljoner troende i Ryssland ? Hur kan man så underkasta sig makten ? Och sluta ögonen inför alla människor som har blivit dödade och stympade, inför miljoner som h