Fortsätt till huvudinnehåll

Sista posten på "Sub Umbra arkiv" (mest för formens skull)

Det inlägg du ville läsa finns förmodligen strax nedanför, eller någonstans nedanför

Variation på ett tema

En konflikt har flammat upp med anledning av ett teaterstycke, eller en balettopera, i Novosibirsk. Den sägs innehålla vissa scener där Jesus framställs på ett nedsättande vis, och därför har många ortodoxa reagerat med avsky. Just idag hade det sammankallats en demonstration ( se video - här) i Novosibirsk.

Demonstration i Novosibirsk I
Interfax har gjort en sammanfattning av "Tannhäuser-saken" 
  I slutet av Februari väcktes mot  Timofej Kuljabins och teaterdirektören Boris Mezdrichs uppsättande av Wagner-operan "Tannhäuser"  i en teatersalong i Novosibirsk, ett helt administrativt mål om 'vanhelgande av religiösa symboler' : den ortodoxe metropoliten hade tillsammans med ett antal troende blivit störda av hur Kristusgestalten presenterades i operan , och dessutom av en provokativ poster som hade dykt upp på scenen. 

    Domstolen fann inga lagrum som gav stöd för att bedöma Kuljabins och Mezdrichs gärningar som lagstridiga, men åklagaren överklagade beslutet. Stiftet krävde nu att operan helt skulle avlägsnas från repertoaren och att det skulle väckas ett åtal , och kulturministeriet påbörjade en undersökning av hur "Tannhäuser" finansierades. 

Prövningen av denna sak beledsagas av ortodoxa aktivisters manifestationer och av diskussioner med anledning av var gränserna för det fria skapandet respektive det som är till anstöt för de troendes känslor, går.


Demonstration i Novosibirsk II
Så var det t.ex. en demonstration i Novosibirsk idag, där tusentals personer, bl.a. en hel del ortodoxa kristna, deltog (se foton härovan) .

Vad innebär detta? Denna affär verkar vara långt ifrån avslutad. Även organisationen "Novosibirsk för det fria skapandet" har  begärt att få demonstrera mot "radikala religionsutövares handlingar". Spridda demonstrationer har redan hållits, men en stor gemensam  demonstration lär ha planerats till den femte April.

Yle: "Operachef sparkad för nytolkning av Tannhäuser"
Siberian Times: "Director of Novosibirsk Opera and Ballet Theatre fired in religious backlash"


SvD, Kt,  ( OBS! "Variation på ett tema" också i tidningen  Midnattsropet )  Läs även andra bloggares åsikter om , ,

Kommentarer

Populära inlägg i den här bloggen

Ortodoxa teologer förkastar "den ryska världens" teologi

 Hundratals ortodoxa teologer från många länder har undertecknat ett öppet brev, där de vänder sig mot vissa nationalistiskt-religiösa föreställningar som de menar vara drivkraften bakom Rysslands krig mot Ukraina. Här ett utdrag: “ Om hela världens fred, om Guds heliga församlingars välstånd, om allas förening, beder vi dig, Herre ” (ur den ortodoxa liturgin)   Den ryska invasionen av Ukraina den 24:eFebruari 2022 utgör ett historiskt hot mot den ortodoxa, kristna traditionen. Ännu mer hotfullt för ortodoxa troende är det att det högre prästerskapet inom den Ryskortodoxa kyrkan vägrar att erkänna detta för en invasion genom att göra vaga uttalanden om nödvändigheten av fred i ljuset av “händelserna” och “de militära aktionerna” i Ukraina. Samtidigt talar de om det ursprungligt broderliga förhållandet mellan ukrainare och ryssar, vilka utgör det “heliga Rus”, och anklagar det onda “Väst” för de militära aktionerna, och råder t.o.m. de religiösa samfunden att be på sådant vis att fientl

Kiev och Paris

  Igår skrev publikationen Unian om ett möte mellan borgmästarna i Paris och Kiev, i själva Kiev. Kiev’s borgmästare Vitalij Klytjko mötte Paris’ borgmästare Anne Hidalgo, som besökte den ukrainska huvudstaden. Kiev undertecknade tillsammans med Frankrikes huvudstad en överenskommelse om vänskap och samarbete. Klytjko skrev om detta på sin Facebook-sida . "Frihet, jämlikhet.." Jag är glad att kunna hälsa delegationens deltagare och uttrycka min tacksamhet till Paris’ borgmästare Anne Hidalgo för hennes mod att genomföra ett besök i Ukrainas huvudstad under krigstid. Kiev är tacksam till Paris’ borgmästare för all den humanitära hjälp som visats, i själva Frankrike -  ukrainare har nödgats bli invandrare där - och vi är också tacksamma för hjälp till Ukraina och vår huvudstad”, sa Vitalij Klytjko under mötet. Kiev’s borgmästare påminde om att Paris’ stadshus den 22 Mars hade enhälligt röstat för att tillställa staden Kiev status som hedersmedborgare. Genom denna utmärkelse, s