Fortsätt till huvudinnehåll

Variation på ett tema

En konflikt har flammat upp med anledning av ett teaterstycke, eller en balettopera, i Novosibirsk. Den sägs innehålla vissa scener där Jesus framställs på ett nedsättande vis, och därför har många ortodoxa reagerat med avsky. Just idag hade det sammankallats en demonstration ( se video - här) i Novosibirsk.

Demonstration i Novosibirsk I
Interfax har gjort en sammanfattning av "Tannhäuser-saken" 
  I slutet av Februari väcktes mot  Timofej Kuljabins och teaterdirektören Boris Mezdrichs uppsättande av Wagner-operan "Tannhäuser"  i en teatersalong i Novosibirsk, ett helt administrativt mål om 'vanhelgande av religiösa symboler' : den ortodoxe metropoliten hade tillsammans med ett antal troende blivit störda av hur Kristusgestalten presenterades i operan , och dessutom av en provokativ poster som hade dykt upp på scenen. 

    Domstolen fann inga lagrum som gav stöd för att bedöma Kuljabins och Mezdrichs gärningar som lagstridiga, men åklagaren överklagade beslutet. Stiftet krävde nu att operan helt skulle avlägsnas från repertoaren och att det skulle väckas ett åtal , och kulturministeriet påbörjade en undersökning av hur "Tannhäuser" finansierades. 

Prövningen av denna sak beledsagas av ortodoxa aktivisters manifestationer och av diskussioner med anledning av var gränserna för det fria skapandet respektive det som är till anstöt för de troendes känslor, går.


Demonstration i Novosibirsk II
Så var det t.ex. en demonstration i Novosibirsk idag, där tusentals personer, bl.a. en hel del ortodoxa kristna, deltog (se foton härovan) .

Vad innebär detta? Denna affär verkar vara långt ifrån avslutad. Även organisationen "Novosibirsk för det fria skapandet" har  begärt att få demonstrera mot "radikala religionsutövares handlingar". Spridda demonstrationer har redan hållits, men en stor gemensam  demonstration lär ha planerats till den femte April.

Yle: "Operachef sparkad för nytolkning av Tannhäuser"
Siberian Times: "Director of Novosibirsk Opera and Ballet Theatre fired in religious backlash"


SvD, Kt,  ( OBS! "Variation på ett tema" också i tidningen  Midnattsropet )  Läs även andra bloggares åsikter om , ,

Kommentarer

Populära inlägg i den här bloggen

"Mariupol - hela Ukrainas smärta"

  Jag har varit där tre gånger. I Mariupol. Men det var runt tjugo år sedan. Jag har ljusa minnen från de besöken... - (Nedan - utdrag från en artikel i Unian från igår - 15/3 . I artikeln talas inte om ryssar, utan om rasjister . Det låter som en blandning av det amerikanska sättet att säga "Ryssland" på - "Rasja" -  och "rasist" ..  ) I Ryssland, som är besatt av att vinna , vill man ofta påminna om den fasansfulla fascismen för åttio år sedan. Men nu utförs analoga brott genom de för närvarande största förbrytarna i världen - rasjisterna. De ödelägger Mariupol i Ukraina och jämnar det med marken, efter att förut ha övat sig i Groznij och Aleppo.   Mariupol gav inte upp 2014 och det ger inte upp nu. Från första dagen av den storskaliga invasionen har putinterroristerna inte upphört att försöka erövra staden, som utgör en av nyckelorterna för landvägskorridoren till Krim. Men det faktum att de lokala invånarna inte mötte “befriarna” med blommor och triko

Kiev och Paris

  Igår skrev publikationen Unian om ett möte mellan borgmästarna i Paris och Kiev, i själva Kiev. Kiev’s borgmästare Vitalij Klytjko mötte Paris’ borgmästare Anne Hidalgo, som besökte den ukrainska huvudstaden. Kiev undertecknade tillsammans med Frankrikes huvudstad en överenskommelse om vänskap och samarbete. Klytjko skrev om detta på sin Facebook-sida . "Frihet, jämlikhet.." Jag är glad att kunna hälsa delegationens deltagare och uttrycka min tacksamhet till Paris’ borgmästare Anne Hidalgo för hennes mod att genomföra ett besök i Ukrainas huvudstad under krigstid. Kiev är tacksam till Paris’ borgmästare för all den humanitära hjälp som visats, i själva Frankrike -  ukrainare har nödgats bli invandrare där - och vi är också tacksamma för hjälp till Ukraina och vår huvudstad”, sa Vitalij Klytjko under mötet. Kiev’s borgmästare påminde om att Paris’ stadshus den 22 Mars hade enhälligt röstat för att tillställa staden Kiev status som hedersmedborgare. Genom denna utmärkelse, s

KG Hammar drar blankt mot patriark Kirill

Nu prövas andarna. Flera kyrkoledare har vänt sig till den ryska kyrkans patriark, efter att Putin inledde invasionen av Ukraina i Februari. Så också ärkebiskop emeritus KG Hammar från Sverige. Hela hans brev till patriarken ligger framme på kristna, ryska hemsidor som t.ex.  " Basnitsa ": Ärkebiskop emeritus KG Hammar till patriark Kirill   Jag vänder mig direkt till ledaren för en av de största kyrkorna i världen: patriarken över Moskva och hela Rus - Kirill. Till er vänder man sig med orden “Ers helighet”. Men vad finns det för heligt i att förråda sin Herre, Jesus från Nasaret, som trädde upp mot det romerska imperiet, och som gav sitt liv för den tro han bekände ? Vad finns det för heligt i att göra vänskapen med maktens högsta representant viktigare än uppgiften att utforma Kristi efterföljelse för mer än 100 miljoner troende i Ryssland ? Hur kan man så underkasta sig makten ? Och sluta ögonen inför alla människor som har blivit dödade och stympade, inför miljoner som h