Fortsätt till huvudinnehåll

Sista posten på "Sub Umbra arkiv" (mest för formens skull)

Det inlägg du ville läsa finns förmodligen strax nedanför, eller någonstans nedanför

IS - "apokalyptisk sekt" med förvänd strategi

   CNN publicerade en artikel på sin nyhets-sajt häromdagen (som nu verkar vara borttagen) , som jag tyckte var intressant - även om den till sina delar är otäck  -  och som jag har översatt till svenska. Artikelförfattaren menar sig kunna bättre förstå Islamska Statens  ideologi, inte minst genom att läsa dess tidskrift, som ges ut på engelska. 
 CNN- artikeln:


Varför fortsätter IS att skapa fiender ?

Närhelst IS begår något nytt övergrepp, vare sig det handlar om att skära halsen av en grupp egyptiska kristna eller förslava Yazidi-kvinnor i Irak eller att bränna sina offer levande , så är det den stora frågan som de flesta har: Varför i hela världen gör IS detta? Vad är eventuellt tanken?


Trovärdiga besked om ändens tid får vi  i aposteln Petrus andra brev:"Men Herrens dag skall komma såsom en tjuv, och då skola himlarna med dånande hast förgås, och himlakropparna upplösas av hetta, och jorden och de verk som äro därpå brännas upp." (kap.3:10) Men denne Kristi apostel uppmanar inte till våld och terror , utan till stillhet och saktmod - 

 Att öka på sin fiende-lista är adrig en sund strategi, men IS vilda kampanj mot shia, kurder, yazidis, kristna och muslimer som inte exakt delar deras uppfattningar har enat varje etnisk och religiös grupp  i Syrien och Irak mot dem.

IS befinner sig t.o.m. i krig med dess mest naturlige allierade, al Qaeda i Syrien. 

Nazisterna och Röda Khmererna gick ganska långt för att dölja sina brott mot mänskligheten. IS, däremot, lägger ut sina många brott på sociala media för att de ska spridas globalt utan att de tycks ha några tankar på följderna. 

 När IS skar halsen av den amerikanske journalisten James Foley i mitten av Augusti så galvaniserade detta mycket av Västvärlden mot gruppen, och det ledde till en intensifierad USA-ledd kampanj mot IS, vilken, enligt amerikanska militära officerare, har dödat mer än 6000 av deras kämpar. 

  IS' dödsbränning av den jordanske piloten Muath al-Kaseasbeh, galvaniserade mycket av arabvärlden mot gruppen, och har fört Jordanien in i den USA-ledda kampanjen mot IS på ett mycket mer aggressivt vis. 
  Halshuggningen av 21 egyptiska kopter i Libyen av en IS-filial förde till att det egyptiska stridsflyget fällde bomber på IS förläggningar i östra Libyen.

  Den tidigare CIA-chefen Robert Gates sägs ha behållt en maxim på sitt arbetsbord, som säger:"Som en allmän regel så är det bästa sättet att uppnå en total strategisk överraskning, att utföra en handling som är helt oförklarlig eller som t.o.m. är självdestruktiv" .

IS fortsätter att överraska världen och dess aktioner tycks verkligen vara helt oförklarliga eller själv-destruktiva. 

  Så vad är det som händer här?

  Ett nytt fönster som har öppnats mot en bättre förståelse av IS, är deras engelskspråkiga "In-flight-magazine", Dabiq. Förra veckan utkom det sjunde numret av Dabiq, och en uppmärksam läsning av det hjälper oss att få förklarat IS' världsåskådning.

     Ett misstag som somliga gör när de betraktar IS, är att se dem som en rationell aktör. Istället, vilket magasinet också ger belägg för, är deras ideologi en apokalyptisk sekts ideologi, en som tror att vi lever i ändens tid, och att IS aktioner påskyndar det moment då detta inträffar. 

  Namnet på magasinet - Dabiq - hjälper oss att förstå IS världsåskådning. Den syriska staden Dabiq är den stad där profeten Mohammed förmodas ha förutsagt att Islams respektive "Rom's" arméer ska mötas i ett sista slag som föregår ändens tid och det sanna Islams seger.

  I senaste numret av Dabiq står det:"Allteftersom världen rör sig mot al-Malhamah al-Kubrā,('Det stora slaget' som ska äga rum i Dabiq) så går alternativet att bara stå vid sidan av som en åskådare förlorat". Med andra ord, med denna logik är man antingen på IS' sida eller så är man på korsfararnas och de otrognas sida. 


  När den amerikanske hjälparbetaren Peter Kassig blev dödad av IS i November, så sa "Jihadi John" - den maskerade brittiske mördaren som har framträtt i så många av IS' videoklipp - följande om Kassig:"Nu begraver vi den förste korsfararen i Dabiq, och väntar ivrigt på att resten av era arméer ska dyka upp".


  Med andra ord så vill IS att västliga mark-trupper ska invadera Syrien, eftersom det skulle bekräfta profetian om Dabiq.


  Vi lever i en alltmer sekulariserad värld, så det är ibland svårt att ta andras djupa religiösa övertygelser på allvar. För många av oss är idé n att ändens tid kommer med en sammandrabbning mellan "Rom" och Islam i den avlägsna syriska staden Dabiq lika absurd, som att maya-indianerna med sina människooffer kunnat påverka framtida händelser. 


  Men för IS är Dabiq-profetian dödligt allvar. Medlemmar i IS tror sig vara de förtrupper som utkämpar ett religiöst krig, som Allah har bestämt ska vinnas av det sanna Islams styrkor.


- - - - - - - - - - 

Det finns en motvikt till alla bedrövligheter. Lyssna till en iransk f.d. muslim- här


  Svt,Svt, DN, DN, Aftonbladet, Dagen


Bloggat: 1, , 3, 4

Läs även andra bloggares åsikter om

Kommentarer

Populära inlägg i den här bloggen

Ortodoxa teologer förkastar "den ryska världens" teologi

 Hundratals ortodoxa teologer från många länder har undertecknat ett öppet brev, där de vänder sig mot vissa nationalistiskt-religiösa föreställningar som de menar vara drivkraften bakom Rysslands krig mot Ukraina. Här ett utdrag: “ Om hela världens fred, om Guds heliga församlingars välstånd, om allas förening, beder vi dig, Herre ” (ur den ortodoxa liturgin)   Den ryska invasionen av Ukraina den 24:eFebruari 2022 utgör ett historiskt hot mot den ortodoxa, kristna traditionen. Ännu mer hotfullt för ortodoxa troende är det att det högre prästerskapet inom den Ryskortodoxa kyrkan vägrar att erkänna detta för en invasion genom att göra vaga uttalanden om nödvändigheten av fred i ljuset av “händelserna” och “de militära aktionerna” i Ukraina. Samtidigt talar de om det ursprungligt broderliga förhållandet mellan ukrainare och ryssar, vilka utgör det “heliga Rus”, och anklagar det onda “Väst” för de militära aktionerna, och råder t.o.m. de religiösa samfunden att be på sådant vis att fientl

Kiev och Paris

  Igår skrev publikationen Unian om ett möte mellan borgmästarna i Paris och Kiev, i själva Kiev. Kiev’s borgmästare Vitalij Klytjko mötte Paris’ borgmästare Anne Hidalgo, som besökte den ukrainska huvudstaden. Kiev undertecknade tillsammans med Frankrikes huvudstad en överenskommelse om vänskap och samarbete. Klytjko skrev om detta på sin Facebook-sida . "Frihet, jämlikhet.." Jag är glad att kunna hälsa delegationens deltagare och uttrycka min tacksamhet till Paris’ borgmästare Anne Hidalgo för hennes mod att genomföra ett besök i Ukrainas huvudstad under krigstid. Kiev är tacksam till Paris’ borgmästare för all den humanitära hjälp som visats, i själva Frankrike -  ukrainare har nödgats bli invandrare där - och vi är också tacksamma för hjälp till Ukraina och vår huvudstad”, sa Vitalij Klytjko under mötet. Kiev’s borgmästare påminde om att Paris’ stadshus den 22 Mars hade enhälligt röstat för att tillställa staden Kiev status som hedersmedborgare. Genom denna utmärkelse, s