Fortsätt till huvudinnehåll

Sista posten på "Sub Umbra arkiv" (mest för formens skull)

Det inlägg du ville läsa finns förmodligen strax nedanför, eller någonstans nedanför

Obekvämt i Rom?

Blev det obekvämt i Rom för Frankrikes premiär-minister, Manuel Valls, dit han begav sig i helgen i samband med att de båda påvarna helgonförklarades ?
Han skulle eventuellt få möta en hel del konservativa, franska katoliker, som för ett år sedan deltog i mass-protesterna mot den franska lagändring som innebar, att homosexuella par trots allt fick legislativa förutsättningar att gifta sig och skaffa barn.

Manuel Valls

  Nej, han verkade snarare lättad att få komma bort från alla möjliga diskussioner (se även  SvT, DI ) på hemmaplan, för att tillbringa helgen i Rom, enligt Le Figaro.
Men visst var det några "manifestanter" som hörde av sig:

   "..under lördagkvällen, då han promenerade i de romkvarter där man brukar stöta på  fransmän,  bemöttes Manuel Valls mestadels vänligt. Bara vid ett tillfälle var det ett par ungdomar som kastade ur sig: 'Det är ingen som vill ha din lag !' Det var just ett slagord som lagens motståndarna hade använt förra året. ' Jag vill inte polemisera en dag som denna', svarade Valls. Ungdomarna skrattade." 


SvDAftonbladet, Dagen, Världen Idag, Kyrkans tidning

Läs även andra bloggares åsikter om

Kommentarer

Populära inlägg i den här bloggen

Ortodoxa teologer förkastar "den ryska världens" teologi

 Hundratals ortodoxa teologer från många länder har undertecknat ett öppet brev, där de vänder sig mot vissa nationalistiskt-religiösa föreställningar som de menar vara drivkraften bakom Rysslands krig mot Ukraina. Här ett utdrag: “ Om hela världens fred, om Guds heliga församlingars välstånd, om allas förening, beder vi dig, Herre ” (ur den ortodoxa liturgin)   Den ryska invasionen av Ukraina den 24:eFebruari 2022 utgör ett historiskt hot mot den ortodoxa, kristna traditionen. Ännu mer hotfullt för ortodoxa troende är det att det högre prästerskapet inom den Ryskortodoxa kyrkan vägrar att erkänna detta för en invasion genom att göra vaga uttalanden om nödvändigheten av fred i ljuset av “händelserna” och “de militära aktionerna” i Ukraina. Samtidigt talar de om det ursprungligt broderliga förhållandet mellan ukrainare och ryssar, vilka utgör det “heliga Rus”, och anklagar det onda “Väst” för de militära aktionerna, och råder t.o.m. de religiösa samfunden att be på sådant vis att fientl

Kiev och Paris

  Igår skrev publikationen Unian om ett möte mellan borgmästarna i Paris och Kiev, i själva Kiev. Kiev’s borgmästare Vitalij Klytjko mötte Paris’ borgmästare Anne Hidalgo, som besökte den ukrainska huvudstaden. Kiev undertecknade tillsammans med Frankrikes huvudstad en överenskommelse om vänskap och samarbete. Klytjko skrev om detta på sin Facebook-sida . "Frihet, jämlikhet.." Jag är glad att kunna hälsa delegationens deltagare och uttrycka min tacksamhet till Paris’ borgmästare Anne Hidalgo för hennes mod att genomföra ett besök i Ukrainas huvudstad under krigstid. Kiev är tacksam till Paris’ borgmästare för all den humanitära hjälp som visats, i själva Frankrike -  ukrainare har nödgats bli invandrare där - och vi är också tacksamma för hjälp till Ukraina och vår huvudstad”, sa Vitalij Klytjko under mötet. Kiev’s borgmästare påminde om att Paris’ stadshus den 22 Mars hade enhälligt röstat för att tillställa staden Kiev status som hedersmedborgare. Genom denna utmärkelse, s