Fortsätt till huvudinnehåll

Sista posten på "Sub Umbra arkiv" (mest för formens skull)

Det inlägg du ville läsa finns förmodligen strax nedanför, eller någonstans nedanför

Ukraina: svårt att överblicka situationen

Kiev brinner - medan Olympiaden i Sotji går mot sin avslutning
Läste en artikel om att det bildades två "halvt underjordiska arméer" i Ukraina: 
"I öst och syd aktiveras de krafter  som kämpar för myndigheterna, och i centrala och västra Ukraina - de som kämpar för proteströrelsen, Majdan.

  I landets östra och södra delar aktiviseras de som stöder de nu sittande myndigheterna, och som har lovat att slå ned Majdan. Officiellt kallas de för 'polisens medhjälpare ur allmänheten'. Bland sådana organisationer finns de motbjudande 'Oplot' och 'Kosackerna' från Charkov. Tanken på den s.k. 'ukrainska fronten' framfördes av politiker under möten som hölls av Regionernas parti (presidentens parti) i Charkov. 'Oplot'- kämparna träder nu fram som 'aktivister ur allmänheten'. De var de första som officiellt förklarade sig vara Majdans fiender. 
  Att sälla sig till de krafter som 'kämpar utan regler' är att ställa upp för myndigheterna. Fördensskull har man ordnat med att samla många tusen ledare från Regionernas parti i Charkov. På dagordningen sattes att bilda 'Ukrainsk front' som en motpol till Majdan, och S:t Georgs band blev symbol för detta initiativ.   Förutom 'Oplot' befann sig bland de krafter som ställde upp för myndigheterna  afganer och 'kosacker' , vilka stod nära den ryska kosack-milisen. 

  'Vi ställde alla upp som en man till försvar för vår stad, sida vid sida med 'Oplot'. Jag ringde till atamanen för den väldiga Don-styrkan, och de gav oss tio tusen kosacker', berättade atamanen Igor Tjernoivanov. 

Dessutom har ryska motorcyklister redan tagit sig till Krim. Det är just de killarna som Vladimir Putin hälsar så hjärtligt på. Nu är de också med i 'Ukrainska fronten'. 

  Man bildar väpnade trupper också i västra delarna av landet. Ledarna för Majdans försvar, Andrej Parubij, tillkännagav för inte så länge sedan bildandet av en allmän, nationell 'mini-armé', som skulle koordinera sina rörelser med Kiev. Ledarna för försvaret for ut till regionerna för att stärka positioner på olika platser. Nu har det inträtt 12.000 personer i detta försvar .

 Därför kan det snart finnas två halvt underjordiska arméer i staten, och fredliga medborgare kommer knappast att känna sig bekväma när de omges av dessa beskyddare.

Vi kan påminna om att ledaren för den Charkov-baserade organisationen 'Oplot' uttryckte den uppfattningen, att lagen uppmuntrar honom och hans underordnade att slå sönder händer och fötter på dem som protesterar på Majdan.


  Så skrev alltså TSN om situationen den 10/2. Sedan dess har de värsta sammanstötningarna hittills skett, sedan protesterna på Majdan inleddes i slutet av November. 
Och hela världen är inblandad, vad det tycks.
  
   DN, SR,SRSvD, Barometern, Skånskan, GP, Dagen
  Video - från natten till igår


   Läs även andra bloggares åsikter om ,

Kommentarer

Populära inlägg i den här bloggen

Kiev och Paris

  Igår skrev publikationen Unian om ett möte mellan borgmästarna i Paris och Kiev, i själva Kiev. Kiev’s borgmästare Vitalij Klytjko mötte Paris’ borgmästare Anne Hidalgo, som besökte den ukrainska huvudstaden. Kiev undertecknade tillsammans med Frankrikes huvudstad en överenskommelse om vänskap och samarbete. Klytjko skrev om detta på sin Facebook-sida . "Frihet, jämlikhet.." Jag är glad att kunna hälsa delegationens deltagare och uttrycka min tacksamhet till Paris’ borgmästare Anne Hidalgo för hennes mod att genomföra ett besök i Ukrainas huvudstad under krigstid. Kiev är tacksam till Paris’ borgmästare för all den humanitära hjälp som visats, i själva Frankrike -  ukrainare har nödgats bli invandrare där - och vi är också tacksamma för hjälp till Ukraina och vår huvudstad”, sa Vitalij Klytjko under mötet. Kiev’s borgmästare påminde om att Paris’ stadshus den 22 Mars hade enhälligt röstat för att tillställa staden Kiev status som hedersmedborgare. Genom denna utmärkelse, s

Ortodoxa teologer förkastar "den ryska världens" teologi

 Hundratals ortodoxa teologer från många länder har undertecknat ett öppet brev, där de vänder sig mot vissa nationalistiskt-religiösa föreställningar som de menar vara drivkraften bakom Rysslands krig mot Ukraina. Här ett utdrag: “ Om hela världens fred, om Guds heliga församlingars välstånd, om allas förening, beder vi dig, Herre ” (ur den ortodoxa liturgin)   Den ryska invasionen av Ukraina den 24:eFebruari 2022 utgör ett historiskt hot mot den ortodoxa, kristna traditionen. Ännu mer hotfullt för ortodoxa troende är det att det högre prästerskapet inom den Ryskortodoxa kyrkan vägrar att erkänna detta för en invasion genom att göra vaga uttalanden om nödvändigheten av fred i ljuset av “händelserna” och “de militära aktionerna” i Ukraina. Samtidigt talar de om det ursprungligt broderliga förhållandet mellan ukrainare och ryssar, vilka utgör det “heliga Rus”, och anklagar det onda “Väst” för de militära aktionerna, och råder t.o.m. de religiösa samfunden att be på sådant vis att fientl