Fortsätt till huvudinnehåll

Sista posten på "Sub Umbra arkiv" (mest för formens skull)

Det inlägg du ville läsa finns förmodligen strax nedanför, eller någonstans nedanför

Julia Tymosjenko på Majdan

Vad skedde under gårdagen i Ukraina? En twittrare skrev igår vid 17:00 - tiden: "Om jag hade sovit hela dagen och nyss hade vaknat, så skulle jag få en chock av alla nyheter och förändringar
  Grani.ru försökte på kvällen sammanfatta den närmast obegripliga situationen:  "Janukovytj vägrar att lämna sin post. Radan (Parlamentet) röstade för hans avgång och utsåg presidentval till den 25 Maj. Julia Tymosjenko kom ut i frihet och tillkännagav sin avsikt att ställa upp i presidentvalen. Självförsvaret har  kontrollen i Kiev, och säkerhetsstyrkor ställer upp för Majdan, en ny talman är utsedd i Radan, och en ny chef för säkerhetstjänsten. 2004 års konstitution har trätt i kraft."

  Och vad sa Tymosjenko på Självständighetstorget senare på lördagkvällen? Ett rätt kort och delvis skarpt tal , om jag förstått saken rätt. Ukrainskaja Pravda har sammanfattat det:

"Majdan måste stå kvar till dess vi får se att sådana människor som vi har förtroende för har kommit till makten. 
  Den tidigare premiärministern Julia Tymosjenko uppmanade Majdan att inte upplösas så länge ukrainare inte har sett att de nya makthavarna är just de som folket har förtroende för. 

 Detta sa Tymosjenko från scenen på Självständighetstorget Majdan  där hon framträdde 22 Februari.
  'Om någon säger till dig 'Ni kan åka hem, allt är redan löst, vi har inget mer att göra här'- så tro inte sådana uttalanden, tro inte ett enda ord', - sa Tymosjenko. 
 'Så länge ni inte har fört denna sak till fullbordan, intill sista steget, kan ingen gå härifrån', - sa hon.
Hon uppmanade till att bestraffa varenda en som var skyldig till att bruka våld mot dem som protesterade.
  'När prickskyttar sköt kulor i hjärtat på redan döda personer, så sköt de varenda en i hjärtat. Och om de som organiserade och genomförde detta inte blir dömda med den allra värsta, den allra strängaste dom, så värnar vi egentligen inte om någonting. Om vi tillåter dem att undkomma sitt ansvar, om vi förlåter en och var, då skjuter vi våra hjältar i hjärtat - det blir en evig skam', - tillade Tymosjenko. 

  Enligt henne , så hade de stupade 'blivit vårt ansvar för varje steg som vi tar hädanefter'  Hon sa att hon förstod att människor hade slutat att tro på politikerna.   'Jag kommer att vara garanten för att ni ska få veta vad som sker bakom kulisserna….  Jag inte bara omvänder mig, jag ber er om förlåtelse för alla politiker, och det spelar ingen roll vilket parti de tillhör. Jag vill som en för alla säga - politikerna var inte er värdiga, de var inte värdiga ert blod. Jag vill göra allt för att ni ska få se andra politiker, myndigheter och befullmäktigade personer. Och för att ni ska bli delaktiga i att bygga ett nytt land', - sa f.d. premiärministern. 

  Tymosjenko sa, att hon skulle fortsätta arbeta.
  'Jag återvänder till arbetet. Jag ska inte missa en enda minut, för att ni ska känna er lyckliga i ert land', - sammanfattade Tymosjenko. "Men detta kände du ju redan till. 
Det är en huvudnyhet på nästan alla svenska nyhetssajter:


  DN, DNSvD, SR, Sydsvenskan, SydsvenskanSydsvenskan , Aftonbladet, Aftonbladet , Kyrkans tidning
Läs även andra bloggares åsikter om , ,

Kommentarer

Populära inlägg i den här bloggen

Ortodoxa teologer förkastar "den ryska världens" teologi

 Hundratals ortodoxa teologer från många länder har undertecknat ett öppet brev, där de vänder sig mot vissa nationalistiskt-religiösa föreställningar som de menar vara drivkraften bakom Rysslands krig mot Ukraina. Här ett utdrag: “ Om hela världens fred, om Guds heliga församlingars välstånd, om allas förening, beder vi dig, Herre ” (ur den ortodoxa liturgin)   Den ryska invasionen av Ukraina den 24:eFebruari 2022 utgör ett historiskt hot mot den ortodoxa, kristna traditionen. Ännu mer hotfullt för ortodoxa troende är det att det högre prästerskapet inom den Ryskortodoxa kyrkan vägrar att erkänna detta för en invasion genom att göra vaga uttalanden om nödvändigheten av fred i ljuset av “händelserna” och “de militära aktionerna” i Ukraina. Samtidigt talar de om det ursprungligt broderliga förhållandet mellan ukrainare och ryssar, vilka utgör det “heliga Rus”, och anklagar det onda “Väst” för de militära aktionerna, och råder t.o.m. de religiösa samfunden att be på sådant vis att fientl

Kiev och Paris

  Igår skrev publikationen Unian om ett möte mellan borgmästarna i Paris och Kiev, i själva Kiev. Kiev’s borgmästare Vitalij Klytjko mötte Paris’ borgmästare Anne Hidalgo, som besökte den ukrainska huvudstaden. Kiev undertecknade tillsammans med Frankrikes huvudstad en överenskommelse om vänskap och samarbete. Klytjko skrev om detta på sin Facebook-sida . "Frihet, jämlikhet.." Jag är glad att kunna hälsa delegationens deltagare och uttrycka min tacksamhet till Paris’ borgmästare Anne Hidalgo för hennes mod att genomföra ett besök i Ukrainas huvudstad under krigstid. Kiev är tacksam till Paris’ borgmästare för all den humanitära hjälp som visats, i själva Frankrike -  ukrainare har nödgats bli invandrare där - och vi är också tacksamma för hjälp till Ukraina och vår huvudstad”, sa Vitalij Klytjko under mötet. Kiev’s borgmästare påminde om att Paris’ stadshus den 22 Mars hade enhälligt röstat för att tillställa staden Kiev status som hedersmedborgare. Genom denna utmärkelse, s