Fortsätt till huvudinnehåll

Ukraina - vad blir tungan på vågen?

Många har funderat, och funderar på,  hur ekvationen ska lösas : sedan slutet av November har den ukrainska oppositionen mer eller mindre bestämt befäst sina positioner utifrån Majdan i Kiev. Det hela har bl. a. hängt upp sig på diverse låsta positioner i dragkampen mellan Ryska Federationen och EU, om Ukraina.
Det finns olika föreställningar om vilka krafter som möjligen kommer att utgöra tungan på vågen. 

Kiev i går
Den 21/1 skrev Irina Chakamada, författare och tidigare Dumaledamot, några rader för Echo Moskva "Förkänslan av inbördeskrig":

" Vad som sker i Ukraina är det ingen som begriper. Alla riktar bra kritik mot båda sidorna, men ingen vet hur den politiska krisen ska lösas. Varje beslut som myndigheterna tar mot Majdan kastar mer ved på brasan av revolutionära lidelser. Varje radikalt försök att göra motstånd mot makten leder oppositionen in i en återvändsgränd: efter det allt hårdare motståndet mot polisen förstår Majdans kämpar: det blir antingen ett långt fängelsestraff - eller seger.    Segern är för båda sidor enda vägen att överleva: ingen tror på att gå förhandlingsvägen med kompromisser. Presidenten måste ha makt till varje pris, annars är det bara att byta plats med Tymosjenko. Oppositionen måste få bort presidenten, annars får de sitta tillsammans med Tymosjenko. 
  Det är en ovanlig situation, och jag tror inte att vare sig den ena eller andra sidan har något att vinna på att ta till våld. För att förkänslan om ett inbördeskrig inte ska besannas, behövs en medlare - en tredje kraft. Och den borde komma inifrån - inte från Ryssland eller Europa. En auktoritet som gäller för båda sidor. 
  Jag vet inte vilka. Men jag vet säkert, att den går att finna."

  Gorbatjev vände sig 23/1 i ett brev till Obama respektive Putin, och understödde därmed  en hänvändelse av Lev Ponomarjov, där han föreslår de båda presidenterna att ta initiativ till att få parterna att sätta sig vid förhandlingsbordet. Han varnade för att ytterligare eskalering av konflikten i Kiev hotar inte bara själva Ukraina, utan också Europa och världen.

    Vilken kraft representerar tungan på vågen, kommer den inifrån eller utifrån?
  Eller ovanifrån?SvD,SvD,  Aftonbladet,Aftonbladet,  Expressen , SR


Bloggat
    Läs även andra bloggares åsikter om

Kommentarer

Populära inlägg i den här bloggen

"Mariupol - hela Ukrainas smärta"

  Jag har varit där tre gånger. I Mariupol. Men det var runt tjugo år sedan. Jag har ljusa minnen från de besöken... - (Nedan - utdrag från en artikel i Unian från igår - 15/3 . I artikeln talas inte om ryssar, utan om rasjister . Det låter som en blandning av det amerikanska sättet att säga "Ryssland" på - "Rasja" -  och "rasist" ..  ) I Ryssland, som är besatt av att vinna , vill man ofta påminna om den fasansfulla fascismen för åttio år sedan. Men nu utförs analoga brott genom de för närvarande största förbrytarna i världen - rasjisterna. De ödelägger Mariupol i Ukraina och jämnar det med marken, efter att förut ha övat sig i Groznij och Aleppo.   Mariupol gav inte upp 2014 och det ger inte upp nu. Från första dagen av den storskaliga invasionen har putinterroristerna inte upphört att försöka erövra staden, som utgör en av nyckelorterna för landvägskorridoren till Krim. Men det faktum att de lokala invånarna inte mötte “befriarna” med blommor och triko

Kiev och Paris

  Igår skrev publikationen Unian om ett möte mellan borgmästarna i Paris och Kiev, i själva Kiev. Kiev’s borgmästare Vitalij Klytjko mötte Paris’ borgmästare Anne Hidalgo, som besökte den ukrainska huvudstaden. Kiev undertecknade tillsammans med Frankrikes huvudstad en överenskommelse om vänskap och samarbete. Klytjko skrev om detta på sin Facebook-sida . "Frihet, jämlikhet.." Jag är glad att kunna hälsa delegationens deltagare och uttrycka min tacksamhet till Paris’ borgmästare Anne Hidalgo för hennes mod att genomföra ett besök i Ukrainas huvudstad under krigstid. Kiev är tacksam till Paris’ borgmästare för all den humanitära hjälp som visats, i själva Frankrike -  ukrainare har nödgats bli invandrare där - och vi är också tacksamma för hjälp till Ukraina och vår huvudstad”, sa Vitalij Klytjko under mötet. Kiev’s borgmästare påminde om att Paris’ stadshus den 22 Mars hade enhälligt röstat för att tillställa staden Kiev status som hedersmedborgare. Genom denna utmärkelse, s

KG Hammar drar blankt mot patriark Kirill

Nu prövas andarna. Flera kyrkoledare har vänt sig till den ryska kyrkans patriark, efter att Putin inledde invasionen av Ukraina i Februari. Så också ärkebiskop emeritus KG Hammar från Sverige. Hela hans brev till patriarken ligger framme på kristna, ryska hemsidor som t.ex.  " Basnitsa ": Ärkebiskop emeritus KG Hammar till patriark Kirill   Jag vänder mig direkt till ledaren för en av de största kyrkorna i världen: patriarken över Moskva och hela Rus - Kirill. Till er vänder man sig med orden “Ers helighet”. Men vad finns det för heligt i att förråda sin Herre, Jesus från Nasaret, som trädde upp mot det romerska imperiet, och som gav sitt liv för den tro han bekände ? Vad finns det för heligt i att göra vänskapen med maktens högsta representant viktigare än uppgiften att utforma Kristi efterföljelse för mer än 100 miljoner troende i Ryssland ? Hur kan man så underkasta sig makten ? Och sluta ögonen inför alla människor som har blivit dödade och stympade, inför miljoner som h