Fortsätt till huvudinnehåll

Sista posten på "Sub Umbra arkiv" (mest för formens skull)

Det inlägg du ville läsa finns förmodligen strax nedanför, eller någonstans nedanför

Ukraina - vad blir tungan på vågen?

Många har funderat, och funderar på,  hur ekvationen ska lösas : sedan slutet av November har den ukrainska oppositionen mer eller mindre bestämt befäst sina positioner utifrån Majdan i Kiev. Det hela har bl. a. hängt upp sig på diverse låsta positioner i dragkampen mellan Ryska Federationen och EU, om Ukraina.
Det finns olika föreställningar om vilka krafter som möjligen kommer att utgöra tungan på vågen. 

Kiev i går
Den 21/1 skrev Irina Chakamada, författare och tidigare Dumaledamot, några rader för Echo Moskva "Förkänslan av inbördeskrig":

" Vad som sker i Ukraina är det ingen som begriper. Alla riktar bra kritik mot båda sidorna, men ingen vet hur den politiska krisen ska lösas. Varje beslut som myndigheterna tar mot Majdan kastar mer ved på brasan av revolutionära lidelser. Varje radikalt försök att göra motstånd mot makten leder oppositionen in i en återvändsgränd: efter det allt hårdare motståndet mot polisen förstår Majdans kämpar: det blir antingen ett långt fängelsestraff - eller seger.    Segern är för båda sidor enda vägen att överleva: ingen tror på att gå förhandlingsvägen med kompromisser. Presidenten måste ha makt till varje pris, annars är det bara att byta plats med Tymosjenko. Oppositionen måste få bort presidenten, annars får de sitta tillsammans med Tymosjenko. 
  Det är en ovanlig situation, och jag tror inte att vare sig den ena eller andra sidan har något att vinna på att ta till våld. För att förkänslan om ett inbördeskrig inte ska besannas, behövs en medlare - en tredje kraft. Och den borde komma inifrån - inte från Ryssland eller Europa. En auktoritet som gäller för båda sidor. 
  Jag vet inte vilka. Men jag vet säkert, att den går att finna."

  Gorbatjev vände sig 23/1 i ett brev till Obama respektive Putin, och understödde därmed  en hänvändelse av Lev Ponomarjov, där han föreslår de båda presidenterna att ta initiativ till att få parterna att sätta sig vid förhandlingsbordet. Han varnade för att ytterligare eskalering av konflikten i Kiev hotar inte bara själva Ukraina, utan också Europa och världen.

    Vilken kraft representerar tungan på vågen, kommer den inifrån eller utifrån?
  Eller ovanifrån?SvD,SvD,  Aftonbladet,Aftonbladet,  Expressen , SR


Bloggat
    Läs även andra bloggares åsikter om

Kommentarer

Populära inlägg i den här bloggen

Ortodoxa teologer förkastar "den ryska världens" teologi

 Hundratals ortodoxa teologer från många länder har undertecknat ett öppet brev, där de vänder sig mot vissa nationalistiskt-religiösa föreställningar som de menar vara drivkraften bakom Rysslands krig mot Ukraina. Här ett utdrag: “ Om hela världens fred, om Guds heliga församlingars välstånd, om allas förening, beder vi dig, Herre ” (ur den ortodoxa liturgin)   Den ryska invasionen av Ukraina den 24:eFebruari 2022 utgör ett historiskt hot mot den ortodoxa, kristna traditionen. Ännu mer hotfullt för ortodoxa troende är det att det högre prästerskapet inom den Ryskortodoxa kyrkan vägrar att erkänna detta för en invasion genom att göra vaga uttalanden om nödvändigheten av fred i ljuset av “händelserna” och “de militära aktionerna” i Ukraina. Samtidigt talar de om det ursprungligt broderliga förhållandet mellan ukrainare och ryssar, vilka utgör det “heliga Rus”, och anklagar det onda “Väst” för de militära aktionerna, och råder t.o.m. de religiösa samfunden att be på sådant vis att fientl

Kiev och Paris

  Igår skrev publikationen Unian om ett möte mellan borgmästarna i Paris och Kiev, i själva Kiev. Kiev’s borgmästare Vitalij Klytjko mötte Paris’ borgmästare Anne Hidalgo, som besökte den ukrainska huvudstaden. Kiev undertecknade tillsammans med Frankrikes huvudstad en överenskommelse om vänskap och samarbete. Klytjko skrev om detta på sin Facebook-sida . "Frihet, jämlikhet.." Jag är glad att kunna hälsa delegationens deltagare och uttrycka min tacksamhet till Paris’ borgmästare Anne Hidalgo för hennes mod att genomföra ett besök i Ukrainas huvudstad under krigstid. Kiev är tacksam till Paris’ borgmästare för all den humanitära hjälp som visats, i själva Frankrike -  ukrainare har nödgats bli invandrare där - och vi är också tacksamma för hjälp till Ukraina och vår huvudstad”, sa Vitalij Klytjko under mötet. Kiev’s borgmästare påminde om att Paris’ stadshus den 22 Mars hade enhälligt röstat för att tillställa staden Kiev status som hedersmedborgare. Genom denna utmärkelse, s