Fortsätt till huvudinnehåll

Inga problem för en arab att uttala "maranata" ..

  - litet svårare med "Örkelljunga".       
Under Maranata's sommarkonferens i Latorp, Örebro 1988 framträdde "broder Mose" med hustru och en annan medarbetare, för att rapportera om vad som hade skett under den senaste vistelsen i Tunisien, och för att inspirera till stordåd i Herrens tjänst.
Polisen i Tunisien hade intresserat sig för Mose verksamhet, allt som ofta, och det utifrån muslimskt-religiösa utgångspunkter. Våra missionärer var då hotade. Men Mose underströk inför konferens-församlingen: " Islam i arabvärlden är inte någon religion, inte någon teologi eller ideologi - det är en identitet !"

  Jag är mycket glad att äntligen ha fått i mina händer en bok sådan som "Alla dörrar var inte stängda" (Gospel Media 2013), som broder Mose - eller "Moussa Abna Aissa", som jag på den tiden lärde mig läsa hans namn - nu, tjugufem år senare, har både ställt samman och givit ut med hjälp av Petter A. Jensen.

Boken - finns även hos Adlibris och Bokus
 Den här boken bär onekligen vittnesbörd om brottningskampen med Islam som en identitet, och en hel del annat. Men samtidigt om att det är möjligt för en som har både arabisk och muslimsk bakgrund att komma till Jesus Kristus, att bli döpt till Honom och bli hans efterföljare.

  Och den Maranataförsamling som beskrivs i boken är onekligen den Maranataförsamling som jag kom till, några år efter Mose, då jag första gången  steg in genom dörren på Gamla Brogatan 27.  

    Broder Mose beskriver sina erfarenheter i tre spännande etapper (tillsammans fem delar i boken). Först barndomen och uppväxten i Tunisien. 
  Sedan emigrationen till Europa och Paris - vidare till Sverige och Stockholm. Det är det längsta avsnittet i boken.
    Sista delen handlar om det första besöket i hemlandet Tunisien , hos släkten där, efter etableringen i Sverige. Ingen lätt match att ställa in sig på att möta muslimska anhöriga i Afrika, efter att ha blivit en kristen i Europa..
  
  Fascinerande bok ! På nära 400 sidor.
  Den är väl värd att ta sig igenom.
Läs även andra bloggares åsikter om , ,

Kommentarer

Populära inlägg i den här bloggen

"Mariupol - hela Ukrainas smärta"

  Jag har varit där tre gånger. I Mariupol. Men det var runt tjugo år sedan. Jag har ljusa minnen från de besöken... - (Nedan - utdrag från en artikel i Unian från igår - 15/3 . I artikeln talas inte om ryssar, utan om rasjister . Det låter som en blandning av det amerikanska sättet att säga "Ryssland" på - "Rasja" -  och "rasist" ..  ) I Ryssland, som är besatt av att vinna , vill man ofta påminna om den fasansfulla fascismen för åttio år sedan. Men nu utförs analoga brott genom de för närvarande största förbrytarna i världen - rasjisterna. De ödelägger Mariupol i Ukraina och jämnar det med marken, efter att förut ha övat sig i Groznij och Aleppo.   Mariupol gav inte upp 2014 och det ger inte upp nu. Från första dagen av den storskaliga invasionen har putinterroristerna inte upphört att försöka erövra staden, som utgör en av nyckelorterna för landvägskorridoren till Krim. Men det faktum att de lokala invånarna inte mötte “befriarna” med blommor och triko

Kiev och Paris

  Igår skrev publikationen Unian om ett möte mellan borgmästarna i Paris och Kiev, i själva Kiev. Kiev’s borgmästare Vitalij Klytjko mötte Paris’ borgmästare Anne Hidalgo, som besökte den ukrainska huvudstaden. Kiev undertecknade tillsammans med Frankrikes huvudstad en överenskommelse om vänskap och samarbete. Klytjko skrev om detta på sin Facebook-sida . "Frihet, jämlikhet.." Jag är glad att kunna hälsa delegationens deltagare och uttrycka min tacksamhet till Paris’ borgmästare Anne Hidalgo för hennes mod att genomföra ett besök i Ukrainas huvudstad under krigstid. Kiev är tacksam till Paris’ borgmästare för all den humanitära hjälp som visats, i själva Frankrike -  ukrainare har nödgats bli invandrare där - och vi är också tacksamma för hjälp till Ukraina och vår huvudstad”, sa Vitalij Klytjko under mötet. Kiev’s borgmästare påminde om att Paris’ stadshus den 22 Mars hade enhälligt röstat för att tillställa staden Kiev status som hedersmedborgare. Genom denna utmärkelse, s

KG Hammar drar blankt mot patriark Kirill

Nu prövas andarna. Flera kyrkoledare har vänt sig till den ryska kyrkans patriark, efter att Putin inledde invasionen av Ukraina i Februari. Så också ärkebiskop emeritus KG Hammar från Sverige. Hela hans brev till patriarken ligger framme på kristna, ryska hemsidor som t.ex.  " Basnitsa ": Ärkebiskop emeritus KG Hammar till patriark Kirill   Jag vänder mig direkt till ledaren för en av de största kyrkorna i världen: patriarken över Moskva och hela Rus - Kirill. Till er vänder man sig med orden “Ers helighet”. Men vad finns det för heligt i att förråda sin Herre, Jesus från Nasaret, som trädde upp mot det romerska imperiet, och som gav sitt liv för den tro han bekände ? Vad finns det för heligt i att göra vänskapen med maktens högsta representant viktigare än uppgiften att utforma Kristi efterföljelse för mer än 100 miljoner troende i Ryssland ? Hur kan man så underkasta sig makten ? Och sluta ögonen inför alla människor som har blivit dödade och stympade, inför miljoner som h