Fortsätt till huvudinnehåll

Sista posten på "Sub Umbra arkiv" (mest för formens skull)

Det inlägg du ville läsa finns förmodligen strax nedanför, eller någonstans nedanför

God Jul i Ortodoxien - "Pussy Riot" på fri fot !

Idag har den amnesti som bestämts i samband med 20-årsdagen av Ryska Federationens konstitution också kommit att vederfaras Nadezchda Tolokonnikova och Maria Aljochina.
Tolokonnikova t v - Aljochina t h
news.mail.ru informerar i korthet:  "I Augusti förra året ansåg Chamovnicheskij-domstolen i Moskva de tre medlemmarna i 'Pussy Riot' - Nadezchda Tolokonnikova, Maria Aljochina och Jekaterina Samutsevich - skyldiga till förargelseväckande betéende med motivet att väcka religiöst hat och d:o fientligheter genom den skandalösa 'punkbönen' i Kristus Frälsarens katedral. Var och en av dem dömdes till två års frihetsberövande i straffkolonier med allmän regim. Den 10:e Oktober 2012 ändrade en domstol i Moskva - 'Mosgorsud' - domen för Samutsevich, och hon fick istället villkorligt . De båda andras domar ändrades inte. Deras straffperiod skulle ha varat till Mars månad 2014.  

   Maria Aljochina satt av större delen av straffet i en straffkoloni för kvinnor i Bereznik i Perm-regionen, där hon ansökte om förkortad strafftid. Men hon fick avslag. I början av Augusti överfördes hon till kvinnolägret nr. 2 i Avtozavod-regionen i Nizchnij Novgorod. 

  Nadezchda Tolokonnikova satt av sin tid i läger nr. 14 med allmän regim - UFSIN -  i Mordvinien. Den 23 September uttalade sig Tolokonnikova om att läger-ledningen hade hotat att döda henne, och hon inledde en hungerstrejk. I sitt klagomål redogjorde hon för outhärdliga , psykiska förhållanden i samband med deras boende och i samband med sömnads-avdelningen, där de dömda kvinnorna arbetade. Då hon fruktade för sitt liv bad hon FSIN (= Federala Verket för Avtjänande av Straff) att undersöka möjligheten att bli förflyttad till ett annat läger. I samband med det överfördes Tolokonnikova till ett läger i Krasnojarsk. " 


SvD, SR, Aftonbladet, Expressen, DN, Metro
      Läs även andra bloggares åsikter om ,

Kommentarer

Populära inlägg i den här bloggen

Ortodoxa teologer förkastar "den ryska världens" teologi

 Hundratals ortodoxa teologer från många länder har undertecknat ett öppet brev, där de vänder sig mot vissa nationalistiskt-religiösa föreställningar som de menar vara drivkraften bakom Rysslands krig mot Ukraina. Här ett utdrag: “ Om hela världens fred, om Guds heliga församlingars välstånd, om allas förening, beder vi dig, Herre ” (ur den ortodoxa liturgin)   Den ryska invasionen av Ukraina den 24:eFebruari 2022 utgör ett historiskt hot mot den ortodoxa, kristna traditionen. Ännu mer hotfullt för ortodoxa troende är det att det högre prästerskapet inom den Ryskortodoxa kyrkan vägrar att erkänna detta för en invasion genom att göra vaga uttalanden om nödvändigheten av fred i ljuset av “händelserna” och “de militära aktionerna” i Ukraina. Samtidigt talar de om det ursprungligt broderliga förhållandet mellan ukrainare och ryssar, vilka utgör det “heliga Rus”, och anklagar det onda “Väst” för de militära aktionerna, och råder t.o.m. de religiösa samfunden att be på sådant vis att fientl

Kiev och Paris

  Igår skrev publikationen Unian om ett möte mellan borgmästarna i Paris och Kiev, i själva Kiev. Kiev’s borgmästare Vitalij Klytjko mötte Paris’ borgmästare Anne Hidalgo, som besökte den ukrainska huvudstaden. Kiev undertecknade tillsammans med Frankrikes huvudstad en överenskommelse om vänskap och samarbete. Klytjko skrev om detta på sin Facebook-sida . "Frihet, jämlikhet.." Jag är glad att kunna hälsa delegationens deltagare och uttrycka min tacksamhet till Paris’ borgmästare Anne Hidalgo för hennes mod att genomföra ett besök i Ukrainas huvudstad under krigstid. Kiev är tacksam till Paris’ borgmästare för all den humanitära hjälp som visats, i själva Frankrike -  ukrainare har nödgats bli invandrare där - och vi är också tacksamma för hjälp till Ukraina och vår huvudstad”, sa Vitalij Klytjko under mötet. Kiev’s borgmästare påminde om att Paris’ stadshus den 22 Mars hade enhälligt röstat för att tillställa staden Kiev status som hedersmedborgare. Genom denna utmärkelse, s