Fortsätt till huvudinnehåll

Sista posten på "Sub Umbra arkiv" (mest för formens skull)

Det inlägg du ville läsa finns förmodligen strax nedanför, eller någonstans nedanför

Slåss mot massövervakningen

En av grundarna till ett av Rysslands mer framgångsrika sociala media “Vkontakte” har hamnat onåd hos ett av de bolag – UCP - som han har sålt stora delar av sitt företags aktier till. Dessa försöker nu att bli av med den ännu sittande generaldirektören – Pavel Durov – och kontaktar ivrigt styrelseledamoter och andra delägande företag. Men han kan bara avsättas om styrelsen är enig. Tillsammans med “Mail ru Group” äger Durov ännu så länge 52% av aktierna. Men UCP äger de återstående 48%, och har också anlitat amerikanska advokater.

I en kolumn för “Slon.ru” skrev Durov igår om nya initiativ på IT-området.  Tiden har kommit att dölja sina privata uppgifter.

Aldrig förr i mänsklighetens historia har kommunikation varit så snabb och tillgänglig. Och aldrig förr har heller en total övervakning varit så snabb och tillgänglig . Edward Snowdens avslöjanden har bekräftat vad alla redan hade gissat: den amerikanska säkerhetstjänsten fångar upp och deschiffrerar den för dem tillgängliga internet-trafiken under förevändning att det handlar om kamp mot terrorism.
Årligen omkommer tusen gånger fler människor på grund av olyckor i badrummet, än genom terrorist-attacker. Men om den amerikanska, eller något annat lands, säkerhetstjänst imorgon beslutar att installera videokameror i våra badrum “för vår säkerhet”, så kommer vi iallafall att tejpa över kamera-objektiven. Därför vårt privatliv angår inte dem. 

 Jag är långt ifrån någon politiker, och kan inte genom lobby-verksamhet verka fram ett förbud mot total övervakning. Men det finns något som vi – IT företagare och programister – kan göra. Vi kan utarbeta och finansiera en teknologi som är inriktad på att göra total övervakning till en teknisk omöjlighet. På det viset kan vi tejpa för de globala video-kamerors objektiv som går under namnet PRISM, och inte bara dem.
Förra året understödde jag “Wikipedija”, för jag fattade saken så, att världen behövde en stor öppenhet vad gäller information. Nu tycks det mig som att frågan om öppenhet och information har flyttat till ett annat plan; nu är det tid att dölja sina privata uppgifter.
Därför har jag offrat en del av de medel som jag fick för att sälja en del av “Vkontakte” till bildandet av en icke-kommersiell fond DIGITAL FORTRESS, en verksamhet som är ägnad åt att finansiera en teknologi för riskfritt informationsutbyte.

Lyckligtvis så är den teknologi som är nödvändig för en riskfri masskommunikation, redan utarbetad. Genom att använda den algoritmiska krypteringsnyckeln Diffie-Hellman och andra deschiffrerings-teknologier på enhetsnivå (end-to-end encryption) kan vi på nytt göra våra privata uppgifter - privata. Det är inte bara teorier. Igår visade man mig förverkligandet av just dessa ideér i en förberedd uppdatering av den ofarliga Messenger , som stöds av Digital Fortress. Igår skickade jag för första gången ett meddelande , som ingen kan läsa,utom jag och mottagaren.
Det var en otrolig känsla. Och jag hoppas att med hjälp av IT företagarnas och programisternas ansträngningar över hela världen kommer denna känsla snart att erfaras av alla.


Topnews.ru” skriver om detta idag “Pavel Durov har beslutat sig för att kämpa mot 'total övervakning' ” - “på det viset”, fortsätter publikationen - “gör han reklam för Messenger som skapats i hans nya bolag”

Pavel Durov kallas ibland för “Rysslands Zuckerberg SvD, Skånskan , CFOworld, Resume´
 
Läs även andra bloggares åsikter om

Kommentarer

Populära inlägg i den här bloggen

Kiev och Paris

  Igår skrev publikationen Unian om ett möte mellan borgmästarna i Paris och Kiev, i själva Kiev. Kiev’s borgmästare Vitalij Klytjko mötte Paris’ borgmästare Anne Hidalgo, som besökte den ukrainska huvudstaden. Kiev undertecknade tillsammans med Frankrikes huvudstad en överenskommelse om vänskap och samarbete. Klytjko skrev om detta på sin Facebook-sida . "Frihet, jämlikhet.." Jag är glad att kunna hälsa delegationens deltagare och uttrycka min tacksamhet till Paris’ borgmästare Anne Hidalgo för hennes mod att genomföra ett besök i Ukrainas huvudstad under krigstid. Kiev är tacksam till Paris’ borgmästare för all den humanitära hjälp som visats, i själva Frankrike -  ukrainare har nödgats bli invandrare där - och vi är också tacksamma för hjälp till Ukraina och vår huvudstad”, sa Vitalij Klytjko under mötet. Kiev’s borgmästare påminde om att Paris’ stadshus den 22 Mars hade enhälligt röstat för att tillställa staden Kiev status som hedersmedborgare. Genom denna utmärkelse, s

Ortodoxa teologer förkastar "den ryska världens" teologi

 Hundratals ortodoxa teologer från många länder har undertecknat ett öppet brev, där de vänder sig mot vissa nationalistiskt-religiösa föreställningar som de menar vara drivkraften bakom Rysslands krig mot Ukraina. Här ett utdrag: “ Om hela världens fred, om Guds heliga församlingars välstånd, om allas förening, beder vi dig, Herre ” (ur den ortodoxa liturgin)   Den ryska invasionen av Ukraina den 24:eFebruari 2022 utgör ett historiskt hot mot den ortodoxa, kristna traditionen. Ännu mer hotfullt för ortodoxa troende är det att det högre prästerskapet inom den Ryskortodoxa kyrkan vägrar att erkänna detta för en invasion genom att göra vaga uttalanden om nödvändigheten av fred i ljuset av “händelserna” och “de militära aktionerna” i Ukraina. Samtidigt talar de om det ursprungligt broderliga förhållandet mellan ukrainare och ryssar, vilka utgör det “heliga Rus”, och anklagar det onda “Väst” för de militära aktionerna, och råder t.o.m. de religiösa samfunden att be på sådant vis att fientl