Fortsätt till huvudinnehåll

Slåss mot massövervakningen

En av grundarna till ett av Rysslands mer framgångsrika sociala media “Vkontakte” har hamnat onåd hos ett av de bolag – UCP - som han har sålt stora delar av sitt företags aktier till. Dessa försöker nu att bli av med den ännu sittande generaldirektören – Pavel Durov – och kontaktar ivrigt styrelseledamoter och andra delägande företag. Men han kan bara avsättas om styrelsen är enig. Tillsammans med “Mail ru Group” äger Durov ännu så länge 52% av aktierna. Men UCP äger de återstående 48%, och har också anlitat amerikanska advokater.

I en kolumn för “Slon.ru” skrev Durov igår om nya initiativ på IT-området.  Tiden har kommit att dölja sina privata uppgifter.

Aldrig förr i mänsklighetens historia har kommunikation varit så snabb och tillgänglig. Och aldrig förr har heller en total övervakning varit så snabb och tillgänglig . Edward Snowdens avslöjanden har bekräftat vad alla redan hade gissat: den amerikanska säkerhetstjänsten fångar upp och deschiffrerar den för dem tillgängliga internet-trafiken under förevändning att det handlar om kamp mot terrorism.
Årligen omkommer tusen gånger fler människor på grund av olyckor i badrummet, än genom terrorist-attacker. Men om den amerikanska, eller något annat lands, säkerhetstjänst imorgon beslutar att installera videokameror i våra badrum “för vår säkerhet”, så kommer vi iallafall att tejpa över kamera-objektiven. Därför vårt privatliv angår inte dem. 

 Jag är långt ifrån någon politiker, och kan inte genom lobby-verksamhet verka fram ett förbud mot total övervakning. Men det finns något som vi – IT företagare och programister – kan göra. Vi kan utarbeta och finansiera en teknologi som är inriktad på att göra total övervakning till en teknisk omöjlighet. På det viset kan vi tejpa för de globala video-kamerors objektiv som går under namnet PRISM, och inte bara dem.
Förra året understödde jag “Wikipedija”, för jag fattade saken så, att världen behövde en stor öppenhet vad gäller information. Nu tycks det mig som att frågan om öppenhet och information har flyttat till ett annat plan; nu är det tid att dölja sina privata uppgifter.
Därför har jag offrat en del av de medel som jag fick för att sälja en del av “Vkontakte” till bildandet av en icke-kommersiell fond DIGITAL FORTRESS, en verksamhet som är ägnad åt att finansiera en teknologi för riskfritt informationsutbyte.

Lyckligtvis så är den teknologi som är nödvändig för en riskfri masskommunikation, redan utarbetad. Genom att använda den algoritmiska krypteringsnyckeln Diffie-Hellman och andra deschiffrerings-teknologier på enhetsnivå (end-to-end encryption) kan vi på nytt göra våra privata uppgifter - privata. Det är inte bara teorier. Igår visade man mig förverkligandet av just dessa ideér i en förberedd uppdatering av den ofarliga Messenger , som stöds av Digital Fortress. Igår skickade jag för första gången ett meddelande , som ingen kan läsa,utom jag och mottagaren.
Det var en otrolig känsla. Och jag hoppas att med hjälp av IT företagarnas och programisternas ansträngningar över hela världen kommer denna känsla snart att erfaras av alla.


Topnews.ru” skriver om detta idag “Pavel Durov har beslutat sig för att kämpa mot 'total övervakning' ” - “på det viset”, fortsätter publikationen - “gör han reklam för Messenger som skapats i hans nya bolag”

Pavel Durov kallas ibland för “Rysslands Zuckerberg SvD, Skånskan , CFOworld, Resume´
 
Läs även andra bloggares åsikter om

Kommentarer

Populära inlägg i den här bloggen

"Mariupol - hela Ukrainas smärta"

  Jag har varit där tre gånger. I Mariupol. Men det var runt tjugo år sedan. Jag har ljusa minnen från de besöken... - (Nedan - utdrag från en artikel i Unian från igår - 15/3 . I artikeln talas inte om ryssar, utan om rasjister . Det låter som en blandning av det amerikanska sättet att säga "Ryssland" på - "Rasja" -  och "rasist" ..  ) I Ryssland, som är besatt av att vinna , vill man ofta påminna om den fasansfulla fascismen för åttio år sedan. Men nu utförs analoga brott genom de för närvarande största förbrytarna i världen - rasjisterna. De ödelägger Mariupol i Ukraina och jämnar det med marken, efter att förut ha övat sig i Groznij och Aleppo.   Mariupol gav inte upp 2014 och det ger inte upp nu. Från första dagen av den storskaliga invasionen har putinterroristerna inte upphört att försöka erövra staden, som utgör en av nyckelorterna för landvägskorridoren till Krim. Men det faktum att de lokala invånarna inte mötte “befriarna” med blommor och triko

Kiev och Paris

  Igår skrev publikationen Unian om ett möte mellan borgmästarna i Paris och Kiev, i själva Kiev. Kiev’s borgmästare Vitalij Klytjko mötte Paris’ borgmästare Anne Hidalgo, som besökte den ukrainska huvudstaden. Kiev undertecknade tillsammans med Frankrikes huvudstad en överenskommelse om vänskap och samarbete. Klytjko skrev om detta på sin Facebook-sida . "Frihet, jämlikhet.." Jag är glad att kunna hälsa delegationens deltagare och uttrycka min tacksamhet till Paris’ borgmästare Anne Hidalgo för hennes mod att genomföra ett besök i Ukrainas huvudstad under krigstid. Kiev är tacksam till Paris’ borgmästare för all den humanitära hjälp som visats, i själva Frankrike -  ukrainare har nödgats bli invandrare där - och vi är också tacksamma för hjälp till Ukraina och vår huvudstad”, sa Vitalij Klytjko under mötet. Kiev’s borgmästare påminde om att Paris’ stadshus den 22 Mars hade enhälligt röstat för att tillställa staden Kiev status som hedersmedborgare. Genom denna utmärkelse, s

KG Hammar drar blankt mot patriark Kirill

Nu prövas andarna. Flera kyrkoledare har vänt sig till den ryska kyrkans patriark, efter att Putin inledde invasionen av Ukraina i Februari. Så också ärkebiskop emeritus KG Hammar från Sverige. Hela hans brev till patriarken ligger framme på kristna, ryska hemsidor som t.ex.  " Basnitsa ": Ärkebiskop emeritus KG Hammar till patriark Kirill   Jag vänder mig direkt till ledaren för en av de största kyrkorna i världen: patriarken över Moskva och hela Rus - Kirill. Till er vänder man sig med orden “Ers helighet”. Men vad finns det för heligt i att förråda sin Herre, Jesus från Nasaret, som trädde upp mot det romerska imperiet, och som gav sitt liv för den tro han bekände ? Vad finns det för heligt i att göra vänskapen med maktens högsta representant viktigare än uppgiften att utforma Kristi efterföljelse för mer än 100 miljoner troende i Ryssland ? Hur kan man så underkasta sig makten ? Och sluta ögonen inför alla människor som har blivit dödade och stympade, inför miljoner som h