Fortsätt till huvudinnehåll

Fem års fängelse för Navalnyj

Domstolen i Kirov i Ryssland dömde idag den ryske människorättsaktivisten, oppositionspolitikern och inte minst bloggaren*) Alexej Navalnyj till fem års fängelse för påstådd förskingring. Hans medåtalade i samma mål - Petr Offitserov - fick fyra år .
 (Uppdatering 2013 07 19 - Navalnyj tills vidare frigiven med utreseförbud, på åklagarnas begäran - SR, Sydsvenskan, DN

  Officerov och Navalnyj (inom blå ram) i domstolen i Kirov idag


  Varför ? Olika kronologier framhäver olika moment i hans politiska, juridiska och mediala karriär de senaste åren ( se t.ex Sveriges Radio, Kalle Kniiviläs blogg, engelska BBC och om du kan ryska - Lenta.ru ) , men nu när domen är fälld framstår inte minst hans stränga tonfall i oppositionen mot Putin som något avgörande. Han får t.ex. överallt "äran" för att ha myntat uttrycket "tjuvars och bedragares parti" om Putins "Enade Ryssland".

  Alexej Venediktov kommenterade för Radio Eko Moskva, som han också är chefredaktör för:"Efter att Alexej Navalnyj i TV-kanalen 'Dozchd' sa, att 'ifall jag kommer till makten så kommer Putin att sitta inne' syntes det mig vara tydligt att domen inte kommer att bli villkorlig."
  Evgenija Albats, chefredaktör för ryskspråkiga "The New Times" kommenterar rättegången för samma "Radio Eko", och gjorde bland annat den bedömningen: "Absolut laglöshet".

  Nezavisimaja Gazeta's chefredaktör , Konstantin Remtjukov, förutser " ett stärkande av tendensen att förhärda och konservera den politiska linjen, och ett skoningslöst förhållningssätt mot politiska opponenter". 
   Remtjukov påtalade dessutom för några dagar sedan det orimliga, att Navalnyj som var en rådgivare på frivillig basis skulle dömas som organisatör i saken med "Kirovles", där tydligen inga handlingar bär hans namnunderskrift.

  Nej, det handlar om en politisk dom.
 
SvD, SvD, New York Times, Le Monde,SR 
Aftonbladet

  Om Alexej Navalnyj - tidigare på denna blogg:   1, 2
  Video med Navalnyj, under en husrannsakan förra sommaren

  *) hans blogg såg ut att ha blivit borttagen idag. Men den kom sedan igen. Överbelastning troligtvis.

  Läs även andra bloggares åsikter om

Kommentarer

Populära inlägg i den här bloggen

"Mariupol - hela Ukrainas smärta"

  Jag har varit där tre gånger. I Mariupol. Men det var runt tjugo år sedan. Jag har ljusa minnen från de besöken... - (Nedan - utdrag från en artikel i Unian från igår - 15/3 . I artikeln talas inte om ryssar, utan om rasjister . Det låter som en blandning av det amerikanska sättet att säga "Ryssland" på - "Rasja" -  och "rasist" ..  ) I Ryssland, som är besatt av att vinna , vill man ofta påminna om den fasansfulla fascismen för åttio år sedan. Men nu utförs analoga brott genom de för närvarande största förbrytarna i världen - rasjisterna. De ödelägger Mariupol i Ukraina och jämnar det med marken, efter att förut ha övat sig i Groznij och Aleppo.   Mariupol gav inte upp 2014 och det ger inte upp nu. Från första dagen av den storskaliga invasionen har putinterroristerna inte upphört att försöka erövra staden, som utgör en av nyckelorterna för landvägskorridoren till Krim. Men det faktum att de lokala invånarna inte mötte “befriarna” med blommor och triko

Kiev och Paris

  Igår skrev publikationen Unian om ett möte mellan borgmästarna i Paris och Kiev, i själva Kiev. Kiev’s borgmästare Vitalij Klytjko mötte Paris’ borgmästare Anne Hidalgo, som besökte den ukrainska huvudstaden. Kiev undertecknade tillsammans med Frankrikes huvudstad en överenskommelse om vänskap och samarbete. Klytjko skrev om detta på sin Facebook-sida . "Frihet, jämlikhet.." Jag är glad att kunna hälsa delegationens deltagare och uttrycka min tacksamhet till Paris’ borgmästare Anne Hidalgo för hennes mod att genomföra ett besök i Ukrainas huvudstad under krigstid. Kiev är tacksam till Paris’ borgmästare för all den humanitära hjälp som visats, i själva Frankrike -  ukrainare har nödgats bli invandrare där - och vi är också tacksamma för hjälp till Ukraina och vår huvudstad”, sa Vitalij Klytjko under mötet. Kiev’s borgmästare påminde om att Paris’ stadshus den 22 Mars hade enhälligt röstat för att tillställa staden Kiev status som hedersmedborgare. Genom denna utmärkelse, s

KG Hammar drar blankt mot patriark Kirill

Nu prövas andarna. Flera kyrkoledare har vänt sig till den ryska kyrkans patriark, efter att Putin inledde invasionen av Ukraina i Februari. Så också ärkebiskop emeritus KG Hammar från Sverige. Hela hans brev till patriarken ligger framme på kristna, ryska hemsidor som t.ex.  " Basnitsa ": Ärkebiskop emeritus KG Hammar till patriark Kirill   Jag vänder mig direkt till ledaren för en av de största kyrkorna i världen: patriarken över Moskva och hela Rus - Kirill. Till er vänder man sig med orden “Ers helighet”. Men vad finns det för heligt i att förråda sin Herre, Jesus från Nasaret, som trädde upp mot det romerska imperiet, och som gav sitt liv för den tro han bekände ? Vad finns det för heligt i att göra vänskapen med maktens högsta representant viktigare än uppgiften att utforma Kristi efterföljelse för mer än 100 miljoner troende i Ryssland ? Hur kan man så underkasta sig makten ? Och sluta ögonen inför alla människor som har blivit dödade och stympade, inför miljoner som h