Fortsätt till huvudinnehåll

Sista posten på "Sub Umbra arkiv" (mest för formens skull)

Det inlägg du ville läsa finns förmodligen strax nedanför, eller någonstans nedanför

Fem års fängelse för Navalnyj

Domstolen i Kirov i Ryssland dömde idag den ryske människorättsaktivisten, oppositionspolitikern och inte minst bloggaren*) Alexej Navalnyj till fem års fängelse för påstådd förskingring. Hans medåtalade i samma mål - Petr Offitserov - fick fyra år .
 (Uppdatering 2013 07 19 - Navalnyj tills vidare frigiven med utreseförbud, på åklagarnas begäran - SR, Sydsvenskan, DN

  Officerov och Navalnyj (inom blå ram) i domstolen i Kirov idag


  Varför ? Olika kronologier framhäver olika moment i hans politiska, juridiska och mediala karriär de senaste åren ( se t.ex Sveriges Radio, Kalle Kniiviläs blogg, engelska BBC och om du kan ryska - Lenta.ru ) , men nu när domen är fälld framstår inte minst hans stränga tonfall i oppositionen mot Putin som något avgörande. Han får t.ex. överallt "äran" för att ha myntat uttrycket "tjuvars och bedragares parti" om Putins "Enade Ryssland".

  Alexej Venediktov kommenterade för Radio Eko Moskva, som han också är chefredaktör för:"Efter att Alexej Navalnyj i TV-kanalen 'Dozchd' sa, att 'ifall jag kommer till makten så kommer Putin att sitta inne' syntes det mig vara tydligt att domen inte kommer att bli villkorlig."
  Evgenija Albats, chefredaktör för ryskspråkiga "The New Times" kommenterar rättegången för samma "Radio Eko", och gjorde bland annat den bedömningen: "Absolut laglöshet".

  Nezavisimaja Gazeta's chefredaktör , Konstantin Remtjukov, förutser " ett stärkande av tendensen att förhärda och konservera den politiska linjen, och ett skoningslöst förhållningssätt mot politiska opponenter". 
   Remtjukov påtalade dessutom för några dagar sedan det orimliga, att Navalnyj som var en rådgivare på frivillig basis skulle dömas som organisatör i saken med "Kirovles", där tydligen inga handlingar bär hans namnunderskrift.

  Nej, det handlar om en politisk dom.
 
SvD, SvD, New York Times, Le Monde,SR 
Aftonbladet

  Om Alexej Navalnyj - tidigare på denna blogg:   1, 2
  Video med Navalnyj, under en husrannsakan förra sommaren

  *) hans blogg såg ut att ha blivit borttagen idag. Men den kom sedan igen. Överbelastning troligtvis.

  Läs även andra bloggares åsikter om

Kommentarer

Populära inlägg i den här bloggen

Ortodoxa teologer förkastar "den ryska världens" teologi

 Hundratals ortodoxa teologer från många länder har undertecknat ett öppet brev, där de vänder sig mot vissa nationalistiskt-religiösa föreställningar som de menar vara drivkraften bakom Rysslands krig mot Ukraina. Här ett utdrag: “ Om hela världens fred, om Guds heliga församlingars välstånd, om allas förening, beder vi dig, Herre ” (ur den ortodoxa liturgin)   Den ryska invasionen av Ukraina den 24:eFebruari 2022 utgör ett historiskt hot mot den ortodoxa, kristna traditionen. Ännu mer hotfullt för ortodoxa troende är det att det högre prästerskapet inom den Ryskortodoxa kyrkan vägrar att erkänna detta för en invasion genom att göra vaga uttalanden om nödvändigheten av fred i ljuset av “händelserna” och “de militära aktionerna” i Ukraina. Samtidigt talar de om det ursprungligt broderliga förhållandet mellan ukrainare och ryssar, vilka utgör det “heliga Rus”, och anklagar det onda “Väst” för de militära aktionerna, och råder t.o.m. de religiösa samfunden att be på sådant vis att fientl

Kiev och Paris

  Igår skrev publikationen Unian om ett möte mellan borgmästarna i Paris och Kiev, i själva Kiev. Kiev’s borgmästare Vitalij Klytjko mötte Paris’ borgmästare Anne Hidalgo, som besökte den ukrainska huvudstaden. Kiev undertecknade tillsammans med Frankrikes huvudstad en överenskommelse om vänskap och samarbete. Klytjko skrev om detta på sin Facebook-sida . "Frihet, jämlikhet.." Jag är glad att kunna hälsa delegationens deltagare och uttrycka min tacksamhet till Paris’ borgmästare Anne Hidalgo för hennes mod att genomföra ett besök i Ukrainas huvudstad under krigstid. Kiev är tacksam till Paris’ borgmästare för all den humanitära hjälp som visats, i själva Frankrike -  ukrainare har nödgats bli invandrare där - och vi är också tacksamma för hjälp till Ukraina och vår huvudstad”, sa Vitalij Klytjko under mötet. Kiev’s borgmästare påminde om att Paris’ stadshus den 22 Mars hade enhälligt röstat för att tillställa staden Kiev status som hedersmedborgare. Genom denna utmärkelse, s