Fortsätt till huvudinnehåll

Sista posten på "Sub Umbra arkiv" (mest för formens skull)

Det inlägg du ville läsa finns förmodligen strax nedanför, eller någonstans nedanför

Paris: förvarning om konfrontation?

Denna blogg uppmärksammade också något om bataljerna i Frankrike i vintras, inför debatterna i det franska parlamentet angående  nya lagar om könsneutrala äktenskap och homoadoptioner, vilka så småningom röstades igenom, och undertecknades av president Hollande i Maj.
Vandaliserade objekt

   Protesterna mot dessa lagar fortsätter dock, och häromnatten vandaliserades en konstutställning mot homofobi i Paris. 
  Le Monde skriver så här (ungefär):

"   EN UTSTÄLLNING MOT HOMOFOBI I PARIS HAR BLIVIT VANDALISERAD

  En utställning mot homofobi av fotografen Olivier Ciappa , blev vandaliserad natten mellan den 21 och 22 juni, enligt vad distrikts-borgmästaren meddelade. Bilderna som ställdes ut mot grindarna vid stadshuset i III:e Parisdistriktet "förstördes,och ansikten eller ögon var metodiskt bortrivna eller bortskurna med exceptionellt våld" vilket upprör AIDES, en organisation för kampen mot Aids. "Dessa homofobiska element uppvisar bara en motbjudande dumhet som talar om hur nödvändigt det är att dagligen föra en kamp mot diskriminering i alla dess former", skriver borgmästaren för III:e Parisdistriktet, Pierre Aidenbaum, i ett uttalande där han också tillkännager stadshusets avsikt att anmäla detta.   Utställningen, som betitlats "imaginära par" består av trettio porträtt i svartvit storformat som föreställer enskilda homosexuella par eller homo-familjer  från alla samhällsskikt.

  ILSKA OCH SORG

  Fotografen "har utvecklat detta projekt i samarbete med organisationerna SOS Homophobie och AIDES, för att blidka ett samhälle som befinner sig i ett spänt förhållande till sina minoriteter, eller är inkastat i svåra diskussioner" om homo-äktenskap, enligt AIDES.
 På sin Facebook-sida har Olivier Ciappa publicerat de bilder som vandaliserades. Allt fler kommentatorer visar sitt stöd.
 Borgmästaren för III:e Parisdistriktet hade på sitt Twitter-konto
 uppmanat "aktivister i kampen mot homofobi" att komma till invigningen , i onsdags kl. 18:30.

  AIDES med sina partner-organisationer har betygat att de också kommer att anmäla detta. De erinrar om att denna vandalism sker en vecka innan "Gay Pride" som har planerats till kommande lördag i Paris, en månad på dagen sedan  det första homobröllopet i Frankrike. Den socialistiske borgmästaren i Paris, Bertrand Delanoë, sa att han med "ilska och sorg" hade mottagit underrättelsen om dessa "åtgärder", vilka han "fördömde"."Jag hoppas att gärningsmännen snabbt blir arresterade" sa han i ett uttalande, där han vädjar till "en känsla av respekt och till vars och ens republikanska samvete".

-

  Något om vad som sker i Frankrike,
    medan Jonas Gardell sommarpratar i Sverige  SR, GP, Aftonbladet, HD
  - Mer om vandalism  SvD
Läs även andra bloggares åsikter om

Kommentarer

Populära inlägg i den här bloggen

Ortodoxa teologer förkastar "den ryska världens" teologi

 Hundratals ortodoxa teologer från många länder har undertecknat ett öppet brev, där de vänder sig mot vissa nationalistiskt-religiösa föreställningar som de menar vara drivkraften bakom Rysslands krig mot Ukraina. Här ett utdrag: “ Om hela världens fred, om Guds heliga församlingars välstånd, om allas förening, beder vi dig, Herre ” (ur den ortodoxa liturgin)   Den ryska invasionen av Ukraina den 24:eFebruari 2022 utgör ett historiskt hot mot den ortodoxa, kristna traditionen. Ännu mer hotfullt för ortodoxa troende är det att det högre prästerskapet inom den Ryskortodoxa kyrkan vägrar att erkänna detta för en invasion genom att göra vaga uttalanden om nödvändigheten av fred i ljuset av “händelserna” och “de militära aktionerna” i Ukraina. Samtidigt talar de om det ursprungligt broderliga förhållandet mellan ukrainare och ryssar, vilka utgör det “heliga Rus”, och anklagar det onda “Väst” för de militära aktionerna, och råder t.o.m. de religiösa samfunden att be på sådant vis att fientl

Kiev och Paris

  Igår skrev publikationen Unian om ett möte mellan borgmästarna i Paris och Kiev, i själva Kiev. Kiev’s borgmästare Vitalij Klytjko mötte Paris’ borgmästare Anne Hidalgo, som besökte den ukrainska huvudstaden. Kiev undertecknade tillsammans med Frankrikes huvudstad en överenskommelse om vänskap och samarbete. Klytjko skrev om detta på sin Facebook-sida . "Frihet, jämlikhet.." Jag är glad att kunna hälsa delegationens deltagare och uttrycka min tacksamhet till Paris’ borgmästare Anne Hidalgo för hennes mod att genomföra ett besök i Ukrainas huvudstad under krigstid. Kiev är tacksam till Paris’ borgmästare för all den humanitära hjälp som visats, i själva Frankrike -  ukrainare har nödgats bli invandrare där - och vi är också tacksamma för hjälp till Ukraina och vår huvudstad”, sa Vitalij Klytjko under mötet. Kiev’s borgmästare påminde om att Paris’ stadshus den 22 Mars hade enhälligt röstat för att tillställa staden Kiev status som hedersmedborgare. Genom denna utmärkelse, s