Fortsätt till huvudinnehåll

Sista posten på "Sub Umbra arkiv" (mest för formens skull)

Det inlägg du ville läsa finns förmodligen strax nedanför, eller någonstans nedanför

Våghalsiga ukrainska programmakare menar sig kunna knyta ihop Adelaja med Pavel Lazarenko.

  Ikväll ska ett TV-program sändas över ukrainska TV-bolaget 1+1 som är det första i en serie om "ukrainska sensationer", och som enligt förannonsering kommer att belysa just Sunday Adelaja's verksamhet som pastor för "Guds Ambassad" : 
   "Nu vet man vilka av de ukrainska politikerna och stjärnorna som har fallit i Adelaja's fälla, hur mycket pastorn tjänar och ifrån vilken bank han hämtar medel. Den första inspelningen kommer med chockerande sanningar, och berättar för tittarna hur Adelaja började sitt arbete i Ukraina, varför han ännu inte sitter i fängelse och vem som är hans hemlige beskyddare"  

 Man kommer att få veta vad som förenar Pavel Lazarenko med "Adelaja's sekt", utlovas det.
  Vi får se om någon vänlig själ lägger ut programmet på Youtube, eller om det går att se på nätet medan det sänds i Ukraina. /Jo, det blev tillgängligt - UPPDATERING 2012 11 19 - här finns en Youtube-version försedd med svensk översättning/
Pavel Lazarenko - Ukrainas f.d. premiärminister
    Två versioner om Lazarenko som iallafall sammanfaller på några punkter: 

Enligt ryska Lenta.ru:  1999 arresterades Pavel Lazarenko, som hade varit den ukrainska regeringens premiärminister under 1996 - 97 , i New York. Han anklagades för bedrägeri och pengatvätt. De amerikanska myndigheterna beviljade inte hans ansökan om politisk exil. I materialet som berör hans fall har sagts att den ukrainske premiärministern i mitten av 90-talet hade tillförskansat sig 200 miljoner dollar, senare minskade den förmodade, försnillade summan till tio miljoner dollar. 2006 dömdes han till nio års fängelse och till att betala böter på tio miljoner dollar. 

 Domen sköts upp till dess att den hade prövats av en appellationsdomstol. Han placerades i husarrest.  I början av oktober 2008 meddelade det ukrainska åklagarämbetet att de hade nått en "preliminär  överenskommelse" med den amerikanska sidan om att den f.d. premiärministern skulle utlämnas. Det fanns ett intresse i Ukraina att med Lazarenkos hjälp finna något kompromat mot Julia Timosjenko.  (Se  SR  27/10 )

  I år , den första denna månad, frigavs Pavel Lazarenko ur amerikanskt fängelse där han hade tillbringat 97 månader (se nedan). Han vill gärna återvända till Ukraina, men den ukrainske åklagaren säger att han  kommer att arresteras så snart han sätter foten på ukrainsk mark.

 Enligt (ryskspråkiga) ukrainska Unian.net:  Han arresterades i USA i februari 1999 med ett Panama-pass och fick tillbringa fyra år i väntan på att processen skulle börja. I juni 2003 släpptes han mot en borgenssumma på c:a 65 miljoner dollar, men den 1 oktober 2008 beslöt den f.d. premiärministern att återvända till det amerikanska fängelset, efter att ha sagt, att han fruktade för sitt liv. P. Lazarenko dömdes i november 2009 när han fälldes på åtta åtalspunkter - sammansvärjning med avsikt att tvätta pengar och pengatvätt - till 97 månaders fängelse. Den amerikanske åklagaren anklagade Lazarenko för utpressning, bedrägeri, överföring och tvättning av försnillade medel under åren 1994 - 99 som uppgick till 280 miljoner dollar. (! Och ingen summa "minskade" där!!??)
-

  Jag är rädd för att detta bara är ännu ett exempel på det världsomfattande mediakrig som pågått med oförminskad styrka under höstveckorna, och som gör att den pågående rättegången mot de ansvariga för "Kings Kapital" med relevanta fakta i målet,  snarare hamnar i bakgrunden. 
   
  
                                                                           

Andra bloggar om:

Kommentarer

Populära inlägg i den här bloggen

"Mariupol - hela Ukrainas smärta"

  Jag har varit där tre gånger. I Mariupol. Men det var runt tjugo år sedan. Jag har ljusa minnen från de besöken... - (Nedan - utdrag från en artikel i Unian från igår - 15/3 . I artikeln talas inte om ryssar, utan om rasjister . Det låter som en blandning av det amerikanska sättet att säga "Ryssland" på - "Rasja" -  och "rasist" ..  ) I Ryssland, som är besatt av att vinna , vill man ofta påminna om den fasansfulla fascismen för åttio år sedan. Men nu utförs analoga brott genom de för närvarande största förbrytarna i världen - rasjisterna. De ödelägger Mariupol i Ukraina och jämnar det med marken, efter att förut ha övat sig i Groznij och Aleppo.   Mariupol gav inte upp 2014 och det ger inte upp nu. Från första dagen av den storskaliga invasionen har putinterroristerna inte upphört att försöka erövra staden, som utgör en av nyckelorterna för landvägskorridoren till Krim. Men det faktum att de lokala invånarna inte mötte “befriarna” med blommor och triko

Kiev och Paris

  Igår skrev publikationen Unian om ett möte mellan borgmästarna i Paris och Kiev, i själva Kiev. Kiev’s borgmästare Vitalij Klytjko mötte Paris’ borgmästare Anne Hidalgo, som besökte den ukrainska huvudstaden. Kiev undertecknade tillsammans med Frankrikes huvudstad en överenskommelse om vänskap och samarbete. Klytjko skrev om detta på sin Facebook-sida . "Frihet, jämlikhet.." Jag är glad att kunna hälsa delegationens deltagare och uttrycka min tacksamhet till Paris’ borgmästare Anne Hidalgo för hennes mod att genomföra ett besök i Ukrainas huvudstad under krigstid. Kiev är tacksam till Paris’ borgmästare för all den humanitära hjälp som visats, i själva Frankrike -  ukrainare har nödgats bli invandrare där - och vi är också tacksamma för hjälp till Ukraina och vår huvudstad”, sa Vitalij Klytjko under mötet. Kiev’s borgmästare påminde om att Paris’ stadshus den 22 Mars hade enhälligt röstat för att tillställa staden Kiev status som hedersmedborgare. Genom denna utmärkelse, s