Fortsätt till huvudinnehåll

Sista posten på "Sub Umbra arkiv" (mest för formens skull)

Det inlägg du ville läsa finns förmodligen strax nedanför, eller någonstans nedanför

Maranataförsamlingens förlag - BMC - på bokmässan

  Maranataförsamlingens förlag finns representerat också detta år i vimlet på bokmässan i Göteborg. Emanuel och Sebastian for ned och ställde i ordning monterna, sedan kom jag och Robin efter. Igår invigdes bokmässan med alla Nordens kulturministrar. Allvarliga samtal om litteratur och om läget i Norden hörs från scener och montrar. 
   -  Ska Anders Behring Breivik verkligen uppfattas som sjuk eller som frisk?
     -  Hur är läget inom rättspsykiatrien i vårt land, när "seriemördaren" Thomas Quick/Sture Bergwall erkänner trettio mord, fälls för åtta av dem och efter ett återtagande av sina tidigare erkännanden begär resning, och har frikänts från fem av de erkända morden, hittills?
   -  Svek omvärlden den homosexuella rörelsen, när sjukdomen AIDS drabbade? m.m.

  Medan femtio omtalade "nyanser av grått" eventuellt ramlar ner i en regelrätt porrnovell, riskerar en viss "nyans av grått" att hamna helt i bakgrunden. Faktum är att Amerika-födda Ruta Serpetys, med litauisk bakgrund har skrivit en bok med titeln "Between Shades of Gray" om litauer som utsattes för stalinistisk terror, men aldrig har kunnat göra sina röster hörda. Under seminariet igår med henne, Vytautas V. Landsbergis (inte den f.d. presidenten Landsbergis) och Kristian Gerner med Jonas Öhman som samtalsledare kom allvarliga synpunkter fram.

   Många människor, många röster, många berättelser som redan har berättats och kanske ännu fler som inte har berättats - för alla dessa människor har Kristus dött. Aposteln Paulus skrev i sin tid till grekerna:" ..jag hade bestämt mig för att, medan jag var bland er, icke veta om något annat än Jesus Kristus och honom såsom korsfäst". (1 Kor. 2:2)

  
  Är du händelsevis i Göteborg på bokmässan? Kom gärna förbi monter D04:09 - Maranata's monter - och ta en tidning: Midnattsropet eller Pilgrimen. Till oss har också Paulus och Jörgen kommit med material från Pilgrimsfolket i Oslo.

-


      

Kommentarer

Populära inlägg i den här bloggen

Ortodoxa teologer förkastar "den ryska världens" teologi

 Hundratals ortodoxa teologer från många länder har undertecknat ett öppet brev, där de vänder sig mot vissa nationalistiskt-religiösa föreställningar som de menar vara drivkraften bakom Rysslands krig mot Ukraina. Här ett utdrag: “ Om hela världens fred, om Guds heliga församlingars välstånd, om allas förening, beder vi dig, Herre ” (ur den ortodoxa liturgin)   Den ryska invasionen av Ukraina den 24:eFebruari 2022 utgör ett historiskt hot mot den ortodoxa, kristna traditionen. Ännu mer hotfullt för ortodoxa troende är det att det högre prästerskapet inom den Ryskortodoxa kyrkan vägrar att erkänna detta för en invasion genom att göra vaga uttalanden om nödvändigheten av fred i ljuset av “händelserna” och “de militära aktionerna” i Ukraina. Samtidigt talar de om det ursprungligt broderliga förhållandet mellan ukrainare och ryssar, vilka utgör det “heliga Rus”, och anklagar det onda “Väst” för de militära aktionerna, och råder t.o.m. de religiösa samfunden att be på sådant vis att fientl

Kiev och Paris

  Igår skrev publikationen Unian om ett möte mellan borgmästarna i Paris och Kiev, i själva Kiev. Kiev’s borgmästare Vitalij Klytjko mötte Paris’ borgmästare Anne Hidalgo, som besökte den ukrainska huvudstaden. Kiev undertecknade tillsammans med Frankrikes huvudstad en överenskommelse om vänskap och samarbete. Klytjko skrev om detta på sin Facebook-sida . "Frihet, jämlikhet.." Jag är glad att kunna hälsa delegationens deltagare och uttrycka min tacksamhet till Paris’ borgmästare Anne Hidalgo för hennes mod att genomföra ett besök i Ukrainas huvudstad under krigstid. Kiev är tacksam till Paris’ borgmästare för all den humanitära hjälp som visats, i själva Frankrike -  ukrainare har nödgats bli invandrare där - och vi är också tacksamma för hjälp till Ukraina och vår huvudstad”, sa Vitalij Klytjko under mötet. Kiev’s borgmästare påminde om att Paris’ stadshus den 22 Mars hade enhälligt röstat för att tillställa staden Kiev status som hedersmedborgare. Genom denna utmärkelse, s