Fortsätt till huvudinnehåll

Maranataförsamlingens förlag - BMC - på bokmässan

  Maranataförsamlingens förlag finns representerat också detta år i vimlet på bokmässan i Göteborg. Emanuel och Sebastian for ned och ställde i ordning monterna, sedan kom jag och Robin efter. Igår invigdes bokmässan med alla Nordens kulturministrar. Allvarliga samtal om litteratur och om läget i Norden hörs från scener och montrar. 
   -  Ska Anders Behring Breivik verkligen uppfattas som sjuk eller som frisk?
     -  Hur är läget inom rättspsykiatrien i vårt land, när "seriemördaren" Thomas Quick/Sture Bergwall erkänner trettio mord, fälls för åtta av dem och efter ett återtagande av sina tidigare erkännanden begär resning, och har frikänts från fem av de erkända morden, hittills?
   -  Svek omvärlden den homosexuella rörelsen, när sjukdomen AIDS drabbade? m.m.

  Medan femtio omtalade "nyanser av grått" eventuellt ramlar ner i en regelrätt porrnovell, riskerar en viss "nyans av grått" att hamna helt i bakgrunden. Faktum är att Amerika-födda Ruta Serpetys, med litauisk bakgrund har skrivit en bok med titeln "Between Shades of Gray" om litauer som utsattes för stalinistisk terror, men aldrig har kunnat göra sina röster hörda. Under seminariet igår med henne, Vytautas V. Landsbergis (inte den f.d. presidenten Landsbergis) och Kristian Gerner med Jonas Öhman som samtalsledare kom allvarliga synpunkter fram.

   Många människor, många röster, många berättelser som redan har berättats och kanske ännu fler som inte har berättats - för alla dessa människor har Kristus dött. Aposteln Paulus skrev i sin tid till grekerna:" ..jag hade bestämt mig för att, medan jag var bland er, icke veta om något annat än Jesus Kristus och honom såsom korsfäst". (1 Kor. 2:2)

  
  Är du händelsevis i Göteborg på bokmässan? Kom gärna förbi monter D04:09 - Maranata's monter - och ta en tidning: Midnattsropet eller Pilgrimen. Till oss har också Paulus och Jörgen kommit med material från Pilgrimsfolket i Oslo.

-


      

Kommentarer

Populära inlägg i den här bloggen

"Mariupol - hela Ukrainas smärta"

  Jag har varit där tre gånger. I Mariupol. Men det var runt tjugo år sedan. Jag har ljusa minnen från de besöken... - (Nedan - utdrag från en artikel i Unian från igår - 15/3 . I artikeln talas inte om ryssar, utan om rasjister . Det låter som en blandning av det amerikanska sättet att säga "Ryssland" på - "Rasja" -  och "rasist" ..  ) I Ryssland, som är besatt av att vinna , vill man ofta påminna om den fasansfulla fascismen för åttio år sedan. Men nu utförs analoga brott genom de för närvarande största förbrytarna i världen - rasjisterna. De ödelägger Mariupol i Ukraina och jämnar det med marken, efter att förut ha övat sig i Groznij och Aleppo.   Mariupol gav inte upp 2014 och det ger inte upp nu. Från första dagen av den storskaliga invasionen har putinterroristerna inte upphört att försöka erövra staden, som utgör en av nyckelorterna för landvägskorridoren till Krim. Men det faktum att de lokala invånarna inte mötte “befriarna” med blommor och triko

Kiev och Paris

  Igår skrev publikationen Unian om ett möte mellan borgmästarna i Paris och Kiev, i själva Kiev. Kiev’s borgmästare Vitalij Klytjko mötte Paris’ borgmästare Anne Hidalgo, som besökte den ukrainska huvudstaden. Kiev undertecknade tillsammans med Frankrikes huvudstad en överenskommelse om vänskap och samarbete. Klytjko skrev om detta på sin Facebook-sida . "Frihet, jämlikhet.." Jag är glad att kunna hälsa delegationens deltagare och uttrycka min tacksamhet till Paris’ borgmästare Anne Hidalgo för hennes mod att genomföra ett besök i Ukrainas huvudstad under krigstid. Kiev är tacksam till Paris’ borgmästare för all den humanitära hjälp som visats, i själva Frankrike -  ukrainare har nödgats bli invandrare där - och vi är också tacksamma för hjälp till Ukraina och vår huvudstad”, sa Vitalij Klytjko under mötet. Kiev’s borgmästare påminde om att Paris’ stadshus den 22 Mars hade enhälligt röstat för att tillställa staden Kiev status som hedersmedborgare. Genom denna utmärkelse, s

KG Hammar drar blankt mot patriark Kirill

Nu prövas andarna. Flera kyrkoledare har vänt sig till den ryska kyrkans patriark, efter att Putin inledde invasionen av Ukraina i Februari. Så också ärkebiskop emeritus KG Hammar från Sverige. Hela hans brev till patriarken ligger framme på kristna, ryska hemsidor som t.ex.  " Basnitsa ": Ärkebiskop emeritus KG Hammar till patriark Kirill   Jag vänder mig direkt till ledaren för en av de största kyrkorna i världen: patriarken över Moskva och hela Rus - Kirill. Till er vänder man sig med orden “Ers helighet”. Men vad finns det för heligt i att förråda sin Herre, Jesus från Nasaret, som trädde upp mot det romerska imperiet, och som gav sitt liv för den tro han bekände ? Vad finns det för heligt i att göra vänskapen med maktens högsta representant viktigare än uppgiften att utforma Kristi efterföljelse för mer än 100 miljoner troende i Ryssland ? Hur kan man så underkasta sig makten ? Och sluta ögonen inför alla människor som har blivit dödade och stympade, inför miljoner som h