Fortsätt till huvudinnehåll

Patriarken i Polen -

   Dagen innan Moskva-domstolen ska meddela sin dom mot de tre aktivisterna från bandet "Pussy Riot" beger sig ryska kyrkans patriark - på sätt och vis en centralfigur i hela dramat - till Polen,  för en tre dagars visit.
Och polska media ger honom ingen lätt match, iallafall inte "Gazeta Wyborzca" som drar fram uppgifter från det förflutna om honom.


  En rysk bloggare sammanfattar innehållet i artikeln:

" Polska media möter patriark Kirill: KGB-man, smugglare och miljardär!

  Moskvas och hela Rus' patriark, Kirill, genomför ett besök i Polen mellan 16 - 19 augusti, inom ramarna för det besöket leder han flera gudstjänster och undertecknar även en gemensam katolsk-ortodox uppmaning om försoning mellan Ryssland och Polen.  
  Ännu innan Kirill hade tagit flyget till Polen blev han föremål för en enorm uppmärksamhet. I samband med det intresserade sig polska journalister för detaljer i patriarkens biografi. 


  Gazeta Wyborcza skriver att Kirill, en het anhängare av ett gammalt  koncept som går under namnet 'kyrka-och-stat-symfoni' , vilket innebär att den civila makten är oskiljaktig från den religiösa.  

  Den 62-årige patriarken erkände en gång att han i ungdomen, d.v.s. under den sovjetiska tiden, drömde om att bli en martyr för tron, men aldrig om att bli dissident, eftersom dissidenter bara 'river ner staten'. 

  Men Vladimir Gundjaev (vilket är hans namn från födelsen - blogred.) kom aldrig att bli någon martyr, han gjorde en svindlande kyrklig karriär redan under de sovjetiska myndigheterna. Hans framgång skedde under metropolit Nikodim's beskyddande vingar, (vars världsliga namn var Boris Rotov) . Redan vid 25 års ålder blev Gundjaev en representant för den rysk-ortodoxa kyrkan hos Kyrkornas Världsråd. 

   Gazeta Wyborcza påstår att metropoliten samarbetade med KGB, och att Gundjaev som  följde sin beskyddare överallt,  också deltog i detta. Tidningen skriver att den blivande patriarken hade sin egen operativ pseudonym i Ljubljanka (KGB:s högkvarter) - 'Michajlov'.

  Polska media meddelar också att det nu har inletts en antikyrklig och anti-ortodox kampanj, som flammat upp särskilt över den ryska webben...." 

-
 Jo, den märks av.
Om Pussy Riot sägs det inte mycket i "Gazeta Wyborcza"-artikeln, bara ett par rader. Men faktum är att de uppgifter som tas fram är uppgifter av exakt samma karaktär som tagits fram i en oberoende, rysk expertutredning kring åtalet mot Pussy Riot, för att visa att flickornas kritik inte har varit obefogad.

  
SvD, Aftonbladet, SR, DN, Kyrkans Tidning
  


Andra bloggar om:

Kommentarer

Populära inlägg i den här bloggen

"Mariupol - hela Ukrainas smärta"

  Jag har varit där tre gånger. I Mariupol. Men det var runt tjugo år sedan. Jag har ljusa minnen från de besöken... - (Nedan - utdrag från en artikel i Unian från igår - 15/3 . I artikeln talas inte om ryssar, utan om rasjister . Det låter som en blandning av det amerikanska sättet att säga "Ryssland" på - "Rasja" -  och "rasist" ..  ) I Ryssland, som är besatt av att vinna , vill man ofta påminna om den fasansfulla fascismen för åttio år sedan. Men nu utförs analoga brott genom de för närvarande största förbrytarna i världen - rasjisterna. De ödelägger Mariupol i Ukraina och jämnar det med marken, efter att förut ha övat sig i Groznij och Aleppo.   Mariupol gav inte upp 2014 och det ger inte upp nu. Från första dagen av den storskaliga invasionen har putinterroristerna inte upphört att försöka erövra staden, som utgör en av nyckelorterna för landvägskorridoren till Krim. Men det faktum att de lokala invånarna inte mötte “befriarna” med blommor och triko

Kiev och Paris

  Igår skrev publikationen Unian om ett möte mellan borgmästarna i Paris och Kiev, i själva Kiev. Kiev’s borgmästare Vitalij Klytjko mötte Paris’ borgmästare Anne Hidalgo, som besökte den ukrainska huvudstaden. Kiev undertecknade tillsammans med Frankrikes huvudstad en överenskommelse om vänskap och samarbete. Klytjko skrev om detta på sin Facebook-sida . "Frihet, jämlikhet.." Jag är glad att kunna hälsa delegationens deltagare och uttrycka min tacksamhet till Paris’ borgmästare Anne Hidalgo för hennes mod att genomföra ett besök i Ukrainas huvudstad under krigstid. Kiev är tacksam till Paris’ borgmästare för all den humanitära hjälp som visats, i själva Frankrike -  ukrainare har nödgats bli invandrare där - och vi är också tacksamma för hjälp till Ukraina och vår huvudstad”, sa Vitalij Klytjko under mötet. Kiev’s borgmästare påminde om att Paris’ stadshus den 22 Mars hade enhälligt röstat för att tillställa staden Kiev status som hedersmedborgare. Genom denna utmärkelse, s

KG Hammar drar blankt mot patriark Kirill

Nu prövas andarna. Flera kyrkoledare har vänt sig till den ryska kyrkans patriark, efter att Putin inledde invasionen av Ukraina i Februari. Så också ärkebiskop emeritus KG Hammar från Sverige. Hela hans brev till patriarken ligger framme på kristna, ryska hemsidor som t.ex.  " Basnitsa ": Ärkebiskop emeritus KG Hammar till patriark Kirill   Jag vänder mig direkt till ledaren för en av de största kyrkorna i världen: patriarken över Moskva och hela Rus - Kirill. Till er vänder man sig med orden “Ers helighet”. Men vad finns det för heligt i att förråda sin Herre, Jesus från Nasaret, som trädde upp mot det romerska imperiet, och som gav sitt liv för den tro han bekände ? Vad finns det för heligt i att göra vänskapen med maktens högsta representant viktigare än uppgiften att utforma Kristi efterföljelse för mer än 100 miljoner troende i Ryssland ? Hur kan man så underkasta sig makten ? Och sluta ögonen inför alla människor som har blivit dödade och stympade, inför miljoner som h