Fortsätt till huvudinnehåll

Sista posten på "Sub Umbra arkiv" (mest för formens skull)

Det inlägg du ville läsa finns förmodligen strax nedanför, eller någonstans nedanför

Tjernovetskij vill inte vara "borgmästare på papperet" -

  En stödjepelare av rang bakom Sunday Adelaja's verksamhet: Kiev's borgmästare de senaste sex åren .

Leonid Michailovich Tjernovetskij 
Från ryskspråkiga media (lenta.ru) : 


Kiev's borgmästare avgår – det meddelades den 2:a juni på hans egen hemsida...  Men de senaste ett och ett halvt åren har Tjernovetskij mest varit borgmästare på papperet. 
- - 

 Flygfärden är avslutad 
  ( Jag tar här med ett stycke ur artikeln som eventuellt kan intressera läsare av denna blogg. ) 

   Tjernovetskij har fått gå från posten som Kiev's borgmästare
   Kiev har blivit utan en av sina sevärdheter. Leonid Tjernovetskij, som har innehaft posten som borgmästare sedan 2006 och som har blivit känd på grund av sitt excentriska uppträdande, har nu avgått. Dock har avgången bara fixerat det tillstånd i vilket han har befunnit sig de senaste ett och ett halvt åren: efter att Regionernas Parti kom till makten i Ukraina, har dess representant Alexander Popov i själva verket utgjort Kiev's ledande politiker.  Tjernovetskij, som i stort sett är avskedad från den ledande posten, har vägrat att kämpa för några maktbefogenheter. Makthavarna (- havaren ?) har uppskattat hans foglighet.  Även om man har talat om olika former av missbruk som huvudstadens administration har släppt till sig för under Tjernovetskij ( framför allt har det talats om markaffärer) , och även om det har väckts åtal mot  borgmästarens tidigare medarbetare , så har ingen rättssak kommit över honom själv. 


 Leonid Tjernovetskij som är född i Charkov, fick en juridisk utbildning. Han skrev en avhandling på temat “metoder att undersöka stöld som utförts av myndighets-personer”. I början av 1990-talet var han verksam som affärsman, och företrädde koncernen “Pravex”, som förenade en hel rad företag, banker och försäkringsbolag. Han var ledamot av parlamentet – Verchovnaja Rada – några år, och ställde till och med upp i presidentval i Ukraina (men fick inte ens ihop en procent av rösterna).

  I mitten av 1990-talet blev den blivande borgmästaren medlem av den religiösa organisationen “Trons ord” (vilken senare kom att kallas “Guds Ambassad”) , som leds av den nigerianske predikanten Sunday Adelaja. Politikern förklarade senare att han behövde andlig hjälp för att kunna vinna i parlamentsvalen. “Att jag har kommit till Gud hör samman med mina politiska ambitioner, medan jag har försökt att bli parlaments-ledamot. Det gick inte alls – berättade Tjernovetskij. - Se'n kom jag till pastor Sunday, och han, i närvaro av en stor skara människor, bad för mig. Och vilket under! Jag förstod att det fanns en utväg...”

   Efter att han kommit till tro, säger Tjernovetskij, att det i hans liv “skedde alla möjliga under och underbara saker”. “Alltså, för det första fick jag en image av att vara en moralist i parlamentet och hos väljarna, fastän mitt liv, och min karaktär, och mina egna föreställningar om mig själv handlade om en människa av helt annat slag. - avslöjade en gång den blivande borgmästaren – Moralist! Så har jag blivit uppfattad av människor som lyssnat till mig vid mina framträdanden. De tror på mig. Det är ett viktigt politiskt under”. 

  Men “moralistens” glädje förmörkades något av det faktum att den ukrainska ortodoxa kyrkan (Kiev-patriarkatets) tog avstånd från “Guds Ambassad” som från en totalitär sekt. “Guds Ambassad” var enligt experters utlåtande, en organisation av totalitär karaktär. "I den fostrades fram en fullständig undergivenhet hos medlemmarna gentemot högsta ledningen och pastor Sunday Adelaja personligen, - sade press-sekreteraren för Kiev-patriarkatet , igumenen Evstratij. - För den ortodoxa kyrkan är en sådan praxis kategoriskt oacceptabel”. Däremot kritiserade igumenen aldrig Tjernovetskij personligen, efter att han hade blivit borgmästare, men sade att “Kievs borgmästare – han är vald för en statlig funktion “ och att “Kyrkan kommer ihåg evangeliets bud – att hörsamma den som har myndighet, eftersom denna är given av Gud. Kyrkan samarbetar och kommer att samarbeta med varje laglig myndighet”. 

  Att döma av vad pastorn för “Guds Ambassad” själv har berättat, så tog inte Tjernovetskij beslutet att bli borgmästare utan hans (pastorns) inflytande. “Jag hörde en röst som sade att han skulle vinna. Jag sa till Leonid Michailovich att han skulle bli borgmästare. Själv trodde han inte på det, men jag visste det”, - påstår Adelaja.  

- - 
  Han kanske borde ha avgått tidigare. 
- - 

  Idag - tisdag 5/6 - kommer enligt olika uppgifter de huvudåtalade i saken med "Kings Kapital", inklusive Adelaja, att förhöras för första gången i rättssalen. De har tidigare bara suttit och lyssnat på åtalet som har lästs upp tillsammans med olika enskilda medborgares stämnings-ansökningar. 

  Alexandr Bundarchenko - en av de medåtalade - skrev på sin blogg den 4/5 att han räknade med att rätten skulle komma fram till förhör redan då, i början av maj. Men en annan bloggare skrev nyligen att det ska komma idag.

- - 
  
Ukraina - i år ett av värdländerna för ett - på grund av människorättssituationen där -  kritiskt fotbolls EM 2012 , men EU-parlamentet bojkottade inte  -  SvD,  Yle.fi DN, E-kuriren, SydsvenskanAndra bloggar om: , ,

Kommentarer

Populära inlägg i den här bloggen

Ortodoxa teologer förkastar "den ryska världens" teologi

 Hundratals ortodoxa teologer från många länder har undertecknat ett öppet brev, där de vänder sig mot vissa nationalistiskt-religiösa föreställningar som de menar vara drivkraften bakom Rysslands krig mot Ukraina. Här ett utdrag: “ Om hela världens fred, om Guds heliga församlingars välstånd, om allas förening, beder vi dig, Herre ” (ur den ortodoxa liturgin)   Den ryska invasionen av Ukraina den 24:eFebruari 2022 utgör ett historiskt hot mot den ortodoxa, kristna traditionen. Ännu mer hotfullt för ortodoxa troende är det att det högre prästerskapet inom den Ryskortodoxa kyrkan vägrar att erkänna detta för en invasion genom att göra vaga uttalanden om nödvändigheten av fred i ljuset av “händelserna” och “de militära aktionerna” i Ukraina. Samtidigt talar de om det ursprungligt broderliga förhållandet mellan ukrainare och ryssar, vilka utgör det “heliga Rus”, och anklagar det onda “Väst” för de militära aktionerna, och råder t.o.m. de religiösa samfunden att be på sådant vis att fientl

Kiev och Paris

  Igår skrev publikationen Unian om ett möte mellan borgmästarna i Paris och Kiev, i själva Kiev. Kiev’s borgmästare Vitalij Klytjko mötte Paris’ borgmästare Anne Hidalgo, som besökte den ukrainska huvudstaden. Kiev undertecknade tillsammans med Frankrikes huvudstad en överenskommelse om vänskap och samarbete. Klytjko skrev om detta på sin Facebook-sida . "Frihet, jämlikhet.." Jag är glad att kunna hälsa delegationens deltagare och uttrycka min tacksamhet till Paris’ borgmästare Anne Hidalgo för hennes mod att genomföra ett besök i Ukrainas huvudstad under krigstid. Kiev är tacksam till Paris’ borgmästare för all den humanitära hjälp som visats, i själva Frankrike -  ukrainare har nödgats bli invandrare där - och vi är också tacksamma för hjälp till Ukraina och vår huvudstad”, sa Vitalij Klytjko under mötet. Kiev’s borgmästare påminde om att Paris’ stadshus den 22 Mars hade enhälligt röstat för att tillställa staden Kiev status som hedersmedborgare. Genom denna utmärkelse, s