Fortsätt till huvudinnehåll

Sista posten på "Sub Umbra arkiv" (mest för formens skull)

Det inlägg du ville läsa finns förmodligen strax nedanför, eller någonstans nedanför

Breivik erkänner ju själv att han är rubbad !

   Idag på förmiddagen har ABB utfrågats en femte dag av de sex dagar som rättegången mot honom har pågått i Oslo. Denna utfrågning  ska fortsätta hela dagen, och eventuellt ytterligare några timmar på onsdag. 
  Idag har ställts frågor om bl.a. ABB:s egna reaktioner medan han utförde sina ohyggliga dråp på människor. Det har även lästs ur hans "kompendium". 

Breivik med sina advokater inför dagens förhandling
  När jag har följt med Aftenpostens respektive Svenska Dagbladets liveuppdateringar, och kommit till det moment där frågan om Breivik's uniform ställs - en uniform som han från början önskade få vara iklädd under rättegången -  så läser jag dessa uttalanden:

SvD: 
- Åklagare: Önskar du att du hade fått ha uniformen på dig i rätten?
Breivik: I utgångsläget gjorde jag det, ja. (...) Men jag har förstått att det inte är möjligt. Med tanke på att det är en psykiatrisk utredning på gång är det kanske bäst att jag inte fick ha det.
11:44, 23 april 2012

  Aftenposten:  
Kl. 11:44 Behring Breivik mener aktors hensikt ved spørsmålene sine er å latterliggjøre ham, det sier han ikke ønser å bidra til.
- Ønsker du ha ha denne uniformen på deg her i retten?
- Ja, i utgangspunktet ønsket jeg det, ja, svarer Behring Breivik.
Breivik mener det kan være like greit at han ikke har fått lov av retten til å bruke uniformen, sett i lys av psykiatrernes vurdering av han. Breivik tycker tydligen själv att han har varit tokig.
  

     
Svt, SvD, DN, Aftonbladet
   Andra bloggar om: ,

Kommentarer

Populära inlägg i den här bloggen

Ortodoxa teologer förkastar "den ryska världens" teologi

 Hundratals ortodoxa teologer från många länder har undertecknat ett öppet brev, där de vänder sig mot vissa nationalistiskt-religiösa föreställningar som de menar vara drivkraften bakom Rysslands krig mot Ukraina. Här ett utdrag: “ Om hela världens fred, om Guds heliga församlingars välstånd, om allas förening, beder vi dig, Herre ” (ur den ortodoxa liturgin)   Den ryska invasionen av Ukraina den 24:eFebruari 2022 utgör ett historiskt hot mot den ortodoxa, kristna traditionen. Ännu mer hotfullt för ortodoxa troende är det att det högre prästerskapet inom den Ryskortodoxa kyrkan vägrar att erkänna detta för en invasion genom att göra vaga uttalanden om nödvändigheten av fred i ljuset av “händelserna” och “de militära aktionerna” i Ukraina. Samtidigt talar de om det ursprungligt broderliga förhållandet mellan ukrainare och ryssar, vilka utgör det “heliga Rus”, och anklagar det onda “Väst” för de militära aktionerna, och råder t.o.m. de religiösa samfunden att be på sådant vis att fientl

Kiev och Paris

  Igår skrev publikationen Unian om ett möte mellan borgmästarna i Paris och Kiev, i själva Kiev. Kiev’s borgmästare Vitalij Klytjko mötte Paris’ borgmästare Anne Hidalgo, som besökte den ukrainska huvudstaden. Kiev undertecknade tillsammans med Frankrikes huvudstad en överenskommelse om vänskap och samarbete. Klytjko skrev om detta på sin Facebook-sida . "Frihet, jämlikhet.." Jag är glad att kunna hälsa delegationens deltagare och uttrycka min tacksamhet till Paris’ borgmästare Anne Hidalgo för hennes mod att genomföra ett besök i Ukrainas huvudstad under krigstid. Kiev är tacksam till Paris’ borgmästare för all den humanitära hjälp som visats, i själva Frankrike -  ukrainare har nödgats bli invandrare där - och vi är också tacksamma för hjälp till Ukraina och vår huvudstad”, sa Vitalij Klytjko under mötet. Kiev’s borgmästare påminde om att Paris’ stadshus den 22 Mars hade enhälligt röstat för att tillställa staden Kiev status som hedersmedborgare. Genom denna utmärkelse, s