Fortsätt till huvudinnehåll

Patriark Kirill på den segrande sidan?

   "Valets skugga har fallit över Kyrkan" är rubriken till en artikel i Nezavisimaja Gazeta den 7/3. Artikelförfattaren förundrar sig över "..den beredskap varmed kyrkan stödde bokstavligen varje steg hos Putins anhängare och varje etapp i president-kandidatens kampanj" 
   Patriark Kirill , topphierark Chaplin och metropolit Ilarion har därvid agerat i framträdande roller, och den sistnämnde rådde nu efter valet Putin att titta på tsar Alexander III:s testamente till sin son och efterträdare Nikolaj II. Där finns bland annat några uppmaningar att besinna det stora ansvaret att vara tsar över Ryssland, och även uppmaningar till gudsfruktan. Men en mening där är beklämmande: "Kom ihåg att Ryssland inte har några vänner".  

   Fanns inte också ett stänk av denna pessimism hos Putin då han talade på Manesj-torget  söndagkvällen den 4:e mars, efter att Centrala Valkommissionen hade förklarat honom vara i ledningen, enligt de preliminära resultaten ? 
      "Vi har visat att ...vårt folk genom sin förhoppning om en vår, om en förnyelse, är lätt att skilja ut från politiska provokationer som bara har ställt upp ett mål framför sig: att riva ner den ryska stats-sammanhållningen, och erövra makten.."

   - Riva ned den ryska stats-sammanhållningen! Varför? Därför att "Ryssland inte har några vänner"...

          Vad vinner då den rysk-ortodoxa kyrkan där den befinner sig,  på att följa makten tätt i hälarna? - Ingenting. 
   Artikeln i Nezavisimaja Gazeta avslutas bland annat med dessa ord: " Allt detta förvandlar Moskva-patriarkatet till något i stil med en korporation av myndighetspersoner från det andliga ståndet -  till ett 'morallärans ministerium' som åker snålskjuts med hjälp av den styrande eliten."
- - 
Patriark Kirill - representativ "svartrock"
 Men om det nu är så att Putin har vunnit överlägset i valet och blir rysk "tsar", så är ju patriark Kirill iallafall på den segrande sidan? Desto större anledning då att hålla ett öga  på hans göranden och låtanden framöver. Till exempel när han gör sådana uttalanden som kan påverka Rysslands relationer till omvärlden!     
  


  SR, Dagen Andra bloggar om:

Kommentarer

Populära inlägg i den här bloggen

"Mariupol - hela Ukrainas smärta"

  Jag har varit där tre gånger. I Mariupol. Men det var runt tjugo år sedan. Jag har ljusa minnen från de besöken... - (Nedan - utdrag från en artikel i Unian från igår - 15/3 . I artikeln talas inte om ryssar, utan om rasjister . Det låter som en blandning av det amerikanska sättet att säga "Ryssland" på - "Rasja" -  och "rasist" ..  ) I Ryssland, som är besatt av att vinna , vill man ofta påminna om den fasansfulla fascismen för åttio år sedan. Men nu utförs analoga brott genom de för närvarande största förbrytarna i världen - rasjisterna. De ödelägger Mariupol i Ukraina och jämnar det med marken, efter att förut ha övat sig i Groznij och Aleppo.   Mariupol gav inte upp 2014 och det ger inte upp nu. Från första dagen av den storskaliga invasionen har putinterroristerna inte upphört att försöka erövra staden, som utgör en av nyckelorterna för landvägskorridoren till Krim. Men det faktum att de lokala invånarna inte mötte “befriarna” med blommor och triko

Kiev och Paris

  Igår skrev publikationen Unian om ett möte mellan borgmästarna i Paris och Kiev, i själva Kiev. Kiev’s borgmästare Vitalij Klytjko mötte Paris’ borgmästare Anne Hidalgo, som besökte den ukrainska huvudstaden. Kiev undertecknade tillsammans med Frankrikes huvudstad en överenskommelse om vänskap och samarbete. Klytjko skrev om detta på sin Facebook-sida . "Frihet, jämlikhet.." Jag är glad att kunna hälsa delegationens deltagare och uttrycka min tacksamhet till Paris’ borgmästare Anne Hidalgo för hennes mod att genomföra ett besök i Ukrainas huvudstad under krigstid. Kiev är tacksam till Paris’ borgmästare för all den humanitära hjälp som visats, i själva Frankrike -  ukrainare har nödgats bli invandrare där - och vi är också tacksamma för hjälp till Ukraina och vår huvudstad”, sa Vitalij Klytjko under mötet. Kiev’s borgmästare påminde om att Paris’ stadshus den 22 Mars hade enhälligt röstat för att tillställa staden Kiev status som hedersmedborgare. Genom denna utmärkelse, s

KG Hammar drar blankt mot patriark Kirill

Nu prövas andarna. Flera kyrkoledare har vänt sig till den ryska kyrkans patriark, efter att Putin inledde invasionen av Ukraina i Februari. Så också ärkebiskop emeritus KG Hammar från Sverige. Hela hans brev till patriarken ligger framme på kristna, ryska hemsidor som t.ex.  " Basnitsa ": Ärkebiskop emeritus KG Hammar till patriark Kirill   Jag vänder mig direkt till ledaren för en av de största kyrkorna i världen: patriarken över Moskva och hela Rus - Kirill. Till er vänder man sig med orden “Ers helighet”. Men vad finns det för heligt i att förråda sin Herre, Jesus från Nasaret, som trädde upp mot det romerska imperiet, och som gav sitt liv för den tro han bekände ? Vad finns det för heligt i att göra vänskapen med maktens högsta representant viktigare än uppgiften att utforma Kristi efterföljelse för mer än 100 miljoner troende i Ryssland ? Hur kan man så underkasta sig makten ? Och sluta ögonen inför alla människor som har blivit dödade och stympade, inför miljoner som h