Fortsätt till huvudinnehåll

Sista posten på "Sub Umbra arkiv" (mest för formens skull)

Det inlägg du ville läsa finns förmodligen strax nedanför, eller någonstans nedanför

"polisiärt uppklarat"..?

  Innan man köper talet om att mordet på Sveriges dåvarande statsminister Olof Palme skulle vara polisiärt uppklarat  tror jag att man ska ta sig en funderare på frågan om polisens arbetsmetoder.
      "Polisiärt uppklarat" sägs det nu, men "polisens arbetsmetoder" var det man talade om sommaren 1988, några rejäla månader innan Christer Pettersson blev arresterad. Och fast det var ganska länge sedan vet jag inte om jag kan svära på att den frågan är riktigt utredd.

Ebbe Carlsson - vad ville han? 
  Någon som kommer ihåg? 
   Det var ju det som Ebbe Carlsson-affären handlade om, att ett par polismän, under Ebbe Carlssons vilda ledarskap, smugglade in avlyssningsutrustning från London, för att kunna bedriva spaning med metoder som då klassades som olagliga i vårt land. 


  Vad var det då man ville? Spana inåt, i maktens kretsar, och in i polisiära kretsar som inte ansågs riktigt pålitliga av Ebbe Carlsson och Hans Holme'r och ett antal personer som inte kunde annat än ta intryck av Ebbe Carlssons "majestätiska tankekonstruktion" om en iransk inblandning i komplotten bakom mordet på Palme. Bland dem befann sig också dåvarande justitieminister Anna-Greta Leijon.
-
  Det var alltså inte i den undre världen som det registrerades en påtaglig oro, utan i maktens korridorer! Och vad är det som säger att inte det gick ut på att lägga en rökridå och avleda intresset från just dessa korridorer, som man  bara gav sken av att vilja undersöka närmare!?

   Jag minns hur en enkel själ kommenterade vad som framkom då Riksdagens konstitutions-utskott under sommaren 1988 förhörde de myndighetspersoner som kallades att svara på frågor om Ebbe Carlsson-affären: 

    "De sitter ju och säger att Säpo har utfört mordet!"

      (!)


  Aftonbladet

  Bloggat: sex noll tvåSourze Andra bloggar om:

Kommentarer

Populära inlägg i den här bloggen

Ortodoxa teologer förkastar "den ryska världens" teologi

 Hundratals ortodoxa teologer från många länder har undertecknat ett öppet brev, där de vänder sig mot vissa nationalistiskt-religiösa föreställningar som de menar vara drivkraften bakom Rysslands krig mot Ukraina. Här ett utdrag: “ Om hela världens fred, om Guds heliga församlingars välstånd, om allas förening, beder vi dig, Herre ” (ur den ortodoxa liturgin)   Den ryska invasionen av Ukraina den 24:eFebruari 2022 utgör ett historiskt hot mot den ortodoxa, kristna traditionen. Ännu mer hotfullt för ortodoxa troende är det att det högre prästerskapet inom den Ryskortodoxa kyrkan vägrar att erkänna detta för en invasion genom att göra vaga uttalanden om nödvändigheten av fred i ljuset av “händelserna” och “de militära aktionerna” i Ukraina. Samtidigt talar de om det ursprungligt broderliga förhållandet mellan ukrainare och ryssar, vilka utgör det “heliga Rus”, och anklagar det onda “Väst” för de militära aktionerna, och råder t.o.m. de religiösa samfunden att be på sådant vis att fientl

Kiev och Paris

  Igår skrev publikationen Unian om ett möte mellan borgmästarna i Paris och Kiev, i själva Kiev. Kiev’s borgmästare Vitalij Klytjko mötte Paris’ borgmästare Anne Hidalgo, som besökte den ukrainska huvudstaden. Kiev undertecknade tillsammans med Frankrikes huvudstad en överenskommelse om vänskap och samarbete. Klytjko skrev om detta på sin Facebook-sida . "Frihet, jämlikhet.." Jag är glad att kunna hälsa delegationens deltagare och uttrycka min tacksamhet till Paris’ borgmästare Anne Hidalgo för hennes mod att genomföra ett besök i Ukrainas huvudstad under krigstid. Kiev är tacksam till Paris’ borgmästare för all den humanitära hjälp som visats, i själva Frankrike -  ukrainare har nödgats bli invandrare där - och vi är också tacksamma för hjälp till Ukraina och vår huvudstad”, sa Vitalij Klytjko under mötet. Kiev’s borgmästare påminde om att Paris’ stadshus den 22 Mars hade enhälligt röstat för att tillställa staden Kiev status som hedersmedborgare. Genom denna utmärkelse, s