Fortsätt till huvudinnehåll

"polisiärt uppklarat"..?

  Innan man köper talet om att mordet på Sveriges dåvarande statsminister Olof Palme skulle vara polisiärt uppklarat  tror jag att man ska ta sig en funderare på frågan om polisens arbetsmetoder.
      "Polisiärt uppklarat" sägs det nu, men "polisens arbetsmetoder" var det man talade om sommaren 1988, några rejäla månader innan Christer Pettersson blev arresterad. Och fast det var ganska länge sedan vet jag inte om jag kan svära på att den frågan är riktigt utredd.

Ebbe Carlsson - vad ville han? 
  Någon som kommer ihåg? 
   Det var ju det som Ebbe Carlsson-affären handlade om, att ett par polismän, under Ebbe Carlssons vilda ledarskap, smugglade in avlyssningsutrustning från London, för att kunna bedriva spaning med metoder som då klassades som olagliga i vårt land. 


  Vad var det då man ville? Spana inåt, i maktens kretsar, och in i polisiära kretsar som inte ansågs riktigt pålitliga av Ebbe Carlsson och Hans Holme'r och ett antal personer som inte kunde annat än ta intryck av Ebbe Carlssons "majestätiska tankekonstruktion" om en iransk inblandning i komplotten bakom mordet på Palme. Bland dem befann sig också dåvarande justitieminister Anna-Greta Leijon.
-
  Det var alltså inte i den undre världen som det registrerades en påtaglig oro, utan i maktens korridorer! Och vad är det som säger att inte det gick ut på att lägga en rökridå och avleda intresset från just dessa korridorer, som man  bara gav sken av att vilja undersöka närmare!?

   Jag minns hur en enkel själ kommenterade vad som framkom då Riksdagens konstitutions-utskott under sommaren 1988 förhörde de myndighetspersoner som kallades att svara på frågor om Ebbe Carlsson-affären: 

    "De sitter ju och säger att Säpo har utfört mordet!"

      (!)


  Aftonbladet

  Bloggat: sex noll tvåSourze Andra bloggar om:

Kommentarer

Populära inlägg i den här bloggen

"Mariupol - hela Ukrainas smärta"

  Jag har varit där tre gånger. I Mariupol. Men det var runt tjugo år sedan. Jag har ljusa minnen från de besöken... - (Nedan - utdrag från en artikel i Unian från igår - 15/3 . I artikeln talas inte om ryssar, utan om rasjister . Det låter som en blandning av det amerikanska sättet att säga "Ryssland" på - "Rasja" -  och "rasist" ..  ) I Ryssland, som är besatt av att vinna , vill man ofta påminna om den fasansfulla fascismen för åttio år sedan. Men nu utförs analoga brott genom de för närvarande största förbrytarna i världen - rasjisterna. De ödelägger Mariupol i Ukraina och jämnar det med marken, efter att förut ha övat sig i Groznij och Aleppo.   Mariupol gav inte upp 2014 och det ger inte upp nu. Från första dagen av den storskaliga invasionen har putinterroristerna inte upphört att försöka erövra staden, som utgör en av nyckelorterna för landvägskorridoren till Krim. Men det faktum att de lokala invånarna inte mötte “befriarna” med blommor och triko

Kiev och Paris

  Igår skrev publikationen Unian om ett möte mellan borgmästarna i Paris och Kiev, i själva Kiev. Kiev’s borgmästare Vitalij Klytjko mötte Paris’ borgmästare Anne Hidalgo, som besökte den ukrainska huvudstaden. Kiev undertecknade tillsammans med Frankrikes huvudstad en överenskommelse om vänskap och samarbete. Klytjko skrev om detta på sin Facebook-sida . "Frihet, jämlikhet.." Jag är glad att kunna hälsa delegationens deltagare och uttrycka min tacksamhet till Paris’ borgmästare Anne Hidalgo för hennes mod att genomföra ett besök i Ukrainas huvudstad under krigstid. Kiev är tacksam till Paris’ borgmästare för all den humanitära hjälp som visats, i själva Frankrike -  ukrainare har nödgats bli invandrare där - och vi är också tacksamma för hjälp till Ukraina och vår huvudstad”, sa Vitalij Klytjko under mötet. Kiev’s borgmästare påminde om att Paris’ stadshus den 22 Mars hade enhälligt röstat för att tillställa staden Kiev status som hedersmedborgare. Genom denna utmärkelse, s

KG Hammar drar blankt mot patriark Kirill

Nu prövas andarna. Flera kyrkoledare har vänt sig till den ryska kyrkans patriark, efter att Putin inledde invasionen av Ukraina i Februari. Så också ärkebiskop emeritus KG Hammar från Sverige. Hela hans brev till patriarken ligger framme på kristna, ryska hemsidor som t.ex.  " Basnitsa ": Ärkebiskop emeritus KG Hammar till patriark Kirill   Jag vänder mig direkt till ledaren för en av de största kyrkorna i världen: patriarken över Moskva och hela Rus - Kirill. Till er vänder man sig med orden “Ers helighet”. Men vad finns det för heligt i att förråda sin Herre, Jesus från Nasaret, som trädde upp mot det romerska imperiet, och som gav sitt liv för den tro han bekände ? Vad finns det för heligt i att göra vänskapen med maktens högsta representant viktigare än uppgiften att utforma Kristi efterföljelse för mer än 100 miljoner troende i Ryssland ? Hur kan man så underkasta sig makten ? Och sluta ögonen inför alla människor som har blivit dödade och stympade, inför miljoner som h