Fortsätt till huvudinnehåll

Anabaptismen synliggjord

   Idag - måndagen den 27:e februari - stod Jonas Lundström åtalad inför Attunda tingsrätt i Sollentuna, för "skadegörelse" 
  I själva verket deltog han i en demonstration mot deportation av asylsökande från Irak, som hade fått avslag på sina ansökningar. Det var i september förra året.  

Jonas, som satt utan advokat i tingsrätten, fick tillfälle att ge sin syn på det inträffade, efter att rättens ordförande och åklagaren hade läst upp åtalet och gått igenom detaljerna. 
  Till åtalet hörde också ett enskilt anspråk om "klottersanering av en polisbil". Det hade tagit några timmar och kostat ännu flera hundralappar. 

  Men Jonas är ingen simpel klottrare. Hans handlande, när han ville skymma sikten för en polisbil genom att spraya över vindrutan framför förarsätet, underbyggdes av en övertygelse som bland annat har sina rötter i anabaptismens icke-våldsideal. 
    Anabaptismen blev också synlig i rättegången, när Jonas inte ville ställa några frågor till enda vittnet-  en polisassistent som hade avlagt en vittnesed. Jonas sa att han hade "svårt för eder" och inte ville använda sin rätt att korsförhöra. 

    Rättegången varade c:a tre kvart. Närmare ett tjugotal personer kom för att visa sitt stöd för Jonas.


 Dom kommer att meddelas måndag 5/3.

   Världen Idag
   Bloggat: Jonas Bergström, Öppet landskap


Andra bloggar om: ,

Kommentarer

Populära inlägg i den här bloggen

"Mariupol - hela Ukrainas smärta"

  Jag har varit där tre gånger. I Mariupol. Men det var runt tjugo år sedan. Jag har ljusa minnen från de besöken... - (Nedan - utdrag från en artikel i Unian från igår - 15/3 . I artikeln talas inte om ryssar, utan om rasjister . Det låter som en blandning av det amerikanska sättet att säga "Ryssland" på - "Rasja" -  och "rasist" ..  ) I Ryssland, som är besatt av att vinna , vill man ofta påminna om den fasansfulla fascismen för åttio år sedan. Men nu utförs analoga brott genom de för närvarande största förbrytarna i världen - rasjisterna. De ödelägger Mariupol i Ukraina och jämnar det med marken, efter att förut ha övat sig i Groznij och Aleppo.   Mariupol gav inte upp 2014 och det ger inte upp nu. Från första dagen av den storskaliga invasionen har putinterroristerna inte upphört att försöka erövra staden, som utgör en av nyckelorterna för landvägskorridoren till Krim. Men det faktum att de lokala invånarna inte mötte “befriarna” med blommor och triko

Kiev och Paris

  Igår skrev publikationen Unian om ett möte mellan borgmästarna i Paris och Kiev, i själva Kiev. Kiev’s borgmästare Vitalij Klytjko mötte Paris’ borgmästare Anne Hidalgo, som besökte den ukrainska huvudstaden. Kiev undertecknade tillsammans med Frankrikes huvudstad en överenskommelse om vänskap och samarbete. Klytjko skrev om detta på sin Facebook-sida . "Frihet, jämlikhet.." Jag är glad att kunna hälsa delegationens deltagare och uttrycka min tacksamhet till Paris’ borgmästare Anne Hidalgo för hennes mod att genomföra ett besök i Ukrainas huvudstad under krigstid. Kiev är tacksam till Paris’ borgmästare för all den humanitära hjälp som visats, i själva Frankrike -  ukrainare har nödgats bli invandrare där - och vi är också tacksamma för hjälp till Ukraina och vår huvudstad”, sa Vitalij Klytjko under mötet. Kiev’s borgmästare påminde om att Paris’ stadshus den 22 Mars hade enhälligt röstat för att tillställa staden Kiev status som hedersmedborgare. Genom denna utmärkelse, s

KG Hammar drar blankt mot patriark Kirill

Nu prövas andarna. Flera kyrkoledare har vänt sig till den ryska kyrkans patriark, efter att Putin inledde invasionen av Ukraina i Februari. Så också ärkebiskop emeritus KG Hammar från Sverige. Hela hans brev till patriarken ligger framme på kristna, ryska hemsidor som t.ex.  " Basnitsa ": Ärkebiskop emeritus KG Hammar till patriark Kirill   Jag vänder mig direkt till ledaren för en av de största kyrkorna i världen: patriarken över Moskva och hela Rus - Kirill. Till er vänder man sig med orden “Ers helighet”. Men vad finns det för heligt i att förråda sin Herre, Jesus från Nasaret, som trädde upp mot det romerska imperiet, och som gav sitt liv för den tro han bekände ? Vad finns det för heligt i att göra vänskapen med maktens högsta representant viktigare än uppgiften att utforma Kristi efterföljelse för mer än 100 miljoner troende i Ryssland ? Hur kan man så underkasta sig makten ? Och sluta ögonen inför alla människor som har blivit dödade och stympade, inför miljoner som h