Fortsätt till huvudinnehåll

Sista posten på "Sub Umbra arkiv" (mest för formens skull)

Det inlägg du ville läsa finns förmodligen strax nedanför, eller någonstans nedanför

Anabaptismen synliggjord

   Idag - måndagen den 27:e februari - stod Jonas Lundström åtalad inför Attunda tingsrätt i Sollentuna, för "skadegörelse" 
  I själva verket deltog han i en demonstration mot deportation av asylsökande från Irak, som hade fått avslag på sina ansökningar. Det var i september förra året.  

Jonas, som satt utan advokat i tingsrätten, fick tillfälle att ge sin syn på det inträffade, efter att rättens ordförande och åklagaren hade läst upp åtalet och gått igenom detaljerna. 
  Till åtalet hörde också ett enskilt anspråk om "klottersanering av en polisbil". Det hade tagit några timmar och kostat ännu flera hundralappar. 

  Men Jonas är ingen simpel klottrare. Hans handlande, när han ville skymma sikten för en polisbil genom att spraya över vindrutan framför förarsätet, underbyggdes av en övertygelse som bland annat har sina rötter i anabaptismens icke-våldsideal. 
    Anabaptismen blev också synlig i rättegången, när Jonas inte ville ställa några frågor till enda vittnet-  en polisassistent som hade avlagt en vittnesed. Jonas sa att han hade "svårt för eder" och inte ville använda sin rätt att korsförhöra. 

    Rättegången varade c:a tre kvart. Närmare ett tjugotal personer kom för att visa sitt stöd för Jonas.


 Dom kommer att meddelas måndag 5/3.

   Världen Idag
   Bloggat: Jonas Bergström, Öppet landskap


Andra bloggar om: ,

Kommentarer

Populära inlägg i den här bloggen

Ortodoxa teologer förkastar "den ryska världens" teologi

 Hundratals ortodoxa teologer från många länder har undertecknat ett öppet brev, där de vänder sig mot vissa nationalistiskt-religiösa föreställningar som de menar vara drivkraften bakom Rysslands krig mot Ukraina. Här ett utdrag: “ Om hela världens fred, om Guds heliga församlingars välstånd, om allas förening, beder vi dig, Herre ” (ur den ortodoxa liturgin)   Den ryska invasionen av Ukraina den 24:eFebruari 2022 utgör ett historiskt hot mot den ortodoxa, kristna traditionen. Ännu mer hotfullt för ortodoxa troende är det att det högre prästerskapet inom den Ryskortodoxa kyrkan vägrar att erkänna detta för en invasion genom att göra vaga uttalanden om nödvändigheten av fred i ljuset av “händelserna” och “de militära aktionerna” i Ukraina. Samtidigt talar de om det ursprungligt broderliga förhållandet mellan ukrainare och ryssar, vilka utgör det “heliga Rus”, och anklagar det onda “Väst” för de militära aktionerna, och råder t.o.m. de religiösa samfunden att be på sådant vis att fientl

Kiev och Paris

  Igår skrev publikationen Unian om ett möte mellan borgmästarna i Paris och Kiev, i själva Kiev. Kiev’s borgmästare Vitalij Klytjko mötte Paris’ borgmästare Anne Hidalgo, som besökte den ukrainska huvudstaden. Kiev undertecknade tillsammans med Frankrikes huvudstad en överenskommelse om vänskap och samarbete. Klytjko skrev om detta på sin Facebook-sida . "Frihet, jämlikhet.." Jag är glad att kunna hälsa delegationens deltagare och uttrycka min tacksamhet till Paris’ borgmästare Anne Hidalgo för hennes mod att genomföra ett besök i Ukrainas huvudstad under krigstid. Kiev är tacksam till Paris’ borgmästare för all den humanitära hjälp som visats, i själva Frankrike -  ukrainare har nödgats bli invandrare där - och vi är också tacksamma för hjälp till Ukraina och vår huvudstad”, sa Vitalij Klytjko under mötet. Kiev’s borgmästare påminde om att Paris’ stadshus den 22 Mars hade enhälligt röstat för att tillställa staden Kiev status som hedersmedborgare. Genom denna utmärkelse, s