Fortsätt till huvudinnehåll

Sista posten på "Sub Umbra arkiv" (mest för formens skull)

Det inlägg du ville läsa finns förmodligen strax nedanför, eller någonstans nedanför

Sverige anklagas för valfusk - i Ryssland !


  Ryska TV-kanalen NTV sände igår kväll ett program där Sverige tillsammans med USA anklagas för att med subversiva avsikter stödja vad som annars har kommit att uppfattas som en oberoende organisation för valövervakning - "Golos". 

SR, DN om saken, Sveriges Ambassad i Moskva har reagerat

  Tydligen var avsikten med detta TV-program att skapa de mediala kulisserna för att komma åt organisationen "Golos". Samtidigt är denna organisation nämligen dragen inför rätta i en blixtsnabb process som lär ha lett till utdömandet av böter på 30.000 rubel - också igår.
        "Radio Svobodas" journalist kunde närvara vid rättegången, och sammanfattar situationen:" Åklagarens biträde förklarade...att orsaken till att det hade väckts åtal mot 'Golos' var, att Centrala Valberednings-kommissionen's chef, Vladimir Tjurov, hade vänt sig med en skrivelse till ryske riksåklagaren den 26 november. Den skrivelsen avslutades med en mening om att  ' ..med utgångspunkt från en system-analys av organisationen 'Golos' verksamhet, menar Centrala valberednings-kommissionen att denna organisation kan  genomföra försök att tillförskansa sig myndighets fullmakter'.."

Jevgenij Kiselev
  Vad är NTV för en TV-kanal?


   Redan på 90-talet framstod den som ett mönster för  samhällskritik i Ryssland. Men i början av 2000-talet, under Vladimir Putin's första tid som president, utsattes den för sådana påtryckningar att gå in på kompromisser med maktens intressen, att nästan hela redaktionen, med dess generaldirektör Jevgenij Kiselev, enligt den sistnämndes egna uppgifter,  "..reste sig och gick". Kiselev själv svarade i våras på frågor inför öppen publik, på "Lenta.ru:s" webplats, om vad som skedde då,  och han beskrev situationen på bland annat detta vis:" Historien med vår avgång, då vi smällde igen dörren bakom oss, är  som jag ser det, ur ryktes-synpunkt, betydligt renhårigare, än om vi hade börjat förhandla och söka några slags kompromisser. Vi försökte att hävda vårt oberoende, och till slut trängde man bara in på bandit-manér och började kasta ut saker genom att öppet bruka rå styrka. Vårt svar var att vi reste oss och gick. Jag menar att vi på det viset vann en moralisk seger".   

  Det lär också vara en omdiskuterad slutsats. 

    Bloggar och minibloggar:1, 2 Andra bloggar om: ,

Kommentarer

Populära inlägg i den här bloggen

"Mariupol - hela Ukrainas smärta"

  Jag har varit där tre gånger. I Mariupol. Men det var runt tjugo år sedan. Jag har ljusa minnen från de besöken... - (Nedan - utdrag från en artikel i Unian från igår - 15/3 . I artikeln talas inte om ryssar, utan om rasjister . Det låter som en blandning av det amerikanska sättet att säga "Ryssland" på - "Rasja" -  och "rasist" ..  ) I Ryssland, som är besatt av att vinna , vill man ofta påminna om den fasansfulla fascismen för åttio år sedan. Men nu utförs analoga brott genom de för närvarande största förbrytarna i världen - rasjisterna. De ödelägger Mariupol i Ukraina och jämnar det med marken, efter att förut ha övat sig i Groznij och Aleppo.   Mariupol gav inte upp 2014 och det ger inte upp nu. Från första dagen av den storskaliga invasionen har putinterroristerna inte upphört att försöka erövra staden, som utgör en av nyckelorterna för landvägskorridoren till Krim. Men det faktum att de lokala invånarna inte mötte “befriarna” med blommor och triko

Kiev och Paris

  Igår skrev publikationen Unian om ett möte mellan borgmästarna i Paris och Kiev, i själva Kiev. Kiev’s borgmästare Vitalij Klytjko mötte Paris’ borgmästare Anne Hidalgo, som besökte den ukrainska huvudstaden. Kiev undertecknade tillsammans med Frankrikes huvudstad en överenskommelse om vänskap och samarbete. Klytjko skrev om detta på sin Facebook-sida . "Frihet, jämlikhet.." Jag är glad att kunna hälsa delegationens deltagare och uttrycka min tacksamhet till Paris’ borgmästare Anne Hidalgo för hennes mod att genomföra ett besök i Ukrainas huvudstad under krigstid. Kiev är tacksam till Paris’ borgmästare för all den humanitära hjälp som visats, i själva Frankrike -  ukrainare har nödgats bli invandrare där - och vi är också tacksamma för hjälp till Ukraina och vår huvudstad”, sa Vitalij Klytjko under mötet. Kiev’s borgmästare påminde om att Paris’ stadshus den 22 Mars hade enhälligt röstat för att tillställa staden Kiev status som hedersmedborgare. Genom denna utmärkelse, s