Fortsätt till huvudinnehåll

Och en kopp thé..

  Protestmötet mot förfalskade valresultat och för rättvisa val som hölls på Bolotnaja-torget i Moskva i lördags, har uppskattats för att det genomfördes i så god ordning, utan några andra provokationer än de rent verbala. 
 Arrangörerna var själva nöjda. President Medvedev har skrivit på sitt Facebook-konto, att han inte kunnat hålla med om de slagord som ropades, men att folk har rätt att uttala sin ståndpunkt, och att det var "bra, att allt  skedde inom lagens ramar". 
    Tidningen "Izvestija" publicerade en artikel två dagar efteråt med rubriken "Mötet på Bolotnaja slog rekord i gott uppförande" 
- - 

   Och idag var det tid för premiärminister Putin  , som i ett årligen återkommande,direktsänt TV-program ställdes inför direkt inringda, mailade och sms:ade frågor från hela Ryska Federationen, och som direkt också fick frågor om händelsen i lördags, och om de opinioner som kom till tals.

  Skulle han klara av den frågan utan att på något vis misskreditera det mötet?

     Bland de första som ställde en fråga om den saken var alltså chefredaktören för "Radio Eko Moskva": " Det var inte bara standardtypen av oppositionella på Bolotnaja-torget, men även nytt folk som hade blivit  provocerade av händelserna och som tidigare inte hade gått till den typen av möten. Vad säger du till dem som nu säger att deras röster har blivit dem fråntagna?"
 Premiärministern: " Jag gladdes över att se fräscha, friska och intelligenta människor. Om det dyker upp sådana människor, då är jag nöjd med denna utveckling av förhållanden under Putins regim".  
     - Inte heller premiärministern påstod att mötet hade överskridit lagens råmärken. 
                                                                                          Grani.ru, Lenta.ru
  Klarade han den frågan?
   Nej, han kunde naturligtvis inte låta bli att också nämna om uppgifter som han menade att han förfogade över, och som handlade om att studenter hade påverkats att komma med och protestera mot löften om betalning. Grani.ru

  Nu är striden stor i Ryssland omkring uppföljningen av Bolotnaja-mötet.  Den som lever får se - hur det går. Nästa stora demonstration "för rättvisa val" , som förväntas dra ännu mer folk, kommer att äga rum 24/12.  M.a.o. kan julen bli prövosam för dem som är intresserade av händelseutvecklingen i öst .. 
  
-

  Expressen, UNT, HD
  Aftonbladet

 
      Andra bloggar om: ,

Kommentarer

Populära inlägg i den här bloggen

"Mariupol - hela Ukrainas smärta"

  Jag har varit där tre gånger. I Mariupol. Men det var runt tjugo år sedan. Jag har ljusa minnen från de besöken... - (Nedan - utdrag från en artikel i Unian från igår - 15/3 . I artikeln talas inte om ryssar, utan om rasjister . Det låter som en blandning av det amerikanska sättet att säga "Ryssland" på - "Rasja" -  och "rasist" ..  ) I Ryssland, som är besatt av att vinna , vill man ofta påminna om den fasansfulla fascismen för åttio år sedan. Men nu utförs analoga brott genom de för närvarande största förbrytarna i världen - rasjisterna. De ödelägger Mariupol i Ukraina och jämnar det med marken, efter att förut ha övat sig i Groznij och Aleppo.   Mariupol gav inte upp 2014 och det ger inte upp nu. Från första dagen av den storskaliga invasionen har putinterroristerna inte upphört att försöka erövra staden, som utgör en av nyckelorterna för landvägskorridoren till Krim. Men det faktum att de lokala invånarna inte mötte “befriarna” med blommor och triko

Kiev och Paris

  Igår skrev publikationen Unian om ett möte mellan borgmästarna i Paris och Kiev, i själva Kiev. Kiev’s borgmästare Vitalij Klytjko mötte Paris’ borgmästare Anne Hidalgo, som besökte den ukrainska huvudstaden. Kiev undertecknade tillsammans med Frankrikes huvudstad en överenskommelse om vänskap och samarbete. Klytjko skrev om detta på sin Facebook-sida . "Frihet, jämlikhet.." Jag är glad att kunna hälsa delegationens deltagare och uttrycka min tacksamhet till Paris’ borgmästare Anne Hidalgo för hennes mod att genomföra ett besök i Ukrainas huvudstad under krigstid. Kiev är tacksam till Paris’ borgmästare för all den humanitära hjälp som visats, i själva Frankrike -  ukrainare har nödgats bli invandrare där - och vi är också tacksamma för hjälp till Ukraina och vår huvudstad”, sa Vitalij Klytjko under mötet. Kiev’s borgmästare påminde om att Paris’ stadshus den 22 Mars hade enhälligt röstat för att tillställa staden Kiev status som hedersmedborgare. Genom denna utmärkelse, s

KG Hammar drar blankt mot patriark Kirill

Nu prövas andarna. Flera kyrkoledare har vänt sig till den ryska kyrkans patriark, efter att Putin inledde invasionen av Ukraina i Februari. Så också ärkebiskop emeritus KG Hammar från Sverige. Hela hans brev till patriarken ligger framme på kristna, ryska hemsidor som t.ex.  " Basnitsa ": Ärkebiskop emeritus KG Hammar till patriark Kirill   Jag vänder mig direkt till ledaren för en av de största kyrkorna i världen: patriarken över Moskva och hela Rus - Kirill. Till er vänder man sig med orden “Ers helighet”. Men vad finns det för heligt i att förråda sin Herre, Jesus från Nasaret, som trädde upp mot det romerska imperiet, och som gav sitt liv för den tro han bekände ? Vad finns det för heligt i att göra vänskapen med maktens högsta representant viktigare än uppgiften att utforma Kristi efterföljelse för mer än 100 miljoner troende i Ryssland ? Hur kan man så underkasta sig makten ? Och sluta ögonen inför alla människor som har blivit dödade och stympade, inför miljoner som h