Fortsätt till huvudinnehåll

Sista posten på "Sub Umbra arkiv" (mest för formens skull)

Det inlägg du ville läsa finns förmodligen strax nedanför, eller någonstans nedanför

Och en kopp thé..

  Protestmötet mot förfalskade valresultat och för rättvisa val som hölls på Bolotnaja-torget i Moskva i lördags, har uppskattats för att det genomfördes i så god ordning, utan några andra provokationer än de rent verbala. 
 Arrangörerna var själva nöjda. President Medvedev har skrivit på sitt Facebook-konto, att han inte kunnat hålla med om de slagord som ropades, men att folk har rätt att uttala sin ståndpunkt, och att det var "bra, att allt  skedde inom lagens ramar". 
    Tidningen "Izvestija" publicerade en artikel två dagar efteråt med rubriken "Mötet på Bolotnaja slog rekord i gott uppförande" 
- - 

   Och idag var det tid för premiärminister Putin  , som i ett årligen återkommande,direktsänt TV-program ställdes inför direkt inringda, mailade och sms:ade frågor från hela Ryska Federationen, och som direkt också fick frågor om händelsen i lördags, och om de opinioner som kom till tals.

  Skulle han klara av den frågan utan att på något vis misskreditera det mötet?

     Bland de första som ställde en fråga om den saken var alltså chefredaktören för "Radio Eko Moskva": " Det var inte bara standardtypen av oppositionella på Bolotnaja-torget, men även nytt folk som hade blivit  provocerade av händelserna och som tidigare inte hade gått till den typen av möten. Vad säger du till dem som nu säger att deras röster har blivit dem fråntagna?"
 Premiärminister Putin: " Jag gladdes över att se fräscha, friska och intelligenta människor. Om det dyker upp sådana människor, då är jag nöjd med denna utveckling av förhållanden under Putins regim".  
     - Inte heller premiärministern påstod att mötet hade överskridit lagens råmärken. 
                                                                                          Grani.ru, Lenta.ru
  Klarade han den frågan?
   Nja, han kunde inte låta bli att också nämna om uppgifter som han menade att han förfogade över, och som handlade om att studenter hade påverkats att komma med och protestera mot löften om betalning. Grani.ru

  Nu är striden stor i Ryssland omkring uppföljningen av Bolotnaja-mötet.  Den som lever får se - hur det går. Nästa stora demonstration "för rättvisa val" , som förväntas dra ännu mer folk, kommer att äga rum 24/12.  M.a.o. kan julen bli prövosam för dem som är intresserade av händelseutvecklingen i öst .. 
  
-

  Expressen, UNT, HD
  Aftonbladet

 
      Andra bloggar om: ,

Kommentarer

Populära inlägg i den här bloggen

Ortodoxa teologer förkastar "den ryska världens" teologi

 Hundratals ortodoxa teologer från många länder har undertecknat ett öppet brev, där de vänder sig mot vissa nationalistiskt-religiösa föreställningar som de menar vara drivkraften bakom Rysslands krig mot Ukraina. Här ett utdrag: “ Om hela världens fred, om Guds heliga församlingars välstånd, om allas förening, beder vi dig, Herre ” (ur den ortodoxa liturgin)   Den ryska invasionen av Ukraina den 24:eFebruari 2022 utgör ett historiskt hot mot den ortodoxa, kristna traditionen. Ännu mer hotfullt för ortodoxa troende är det att det högre prästerskapet inom den Ryskortodoxa kyrkan vägrar att erkänna detta för en invasion genom att göra vaga uttalanden om nödvändigheten av fred i ljuset av “händelserna” och “de militära aktionerna” i Ukraina. Samtidigt talar de om det ursprungligt broderliga förhållandet mellan ukrainare och ryssar, vilka utgör det “heliga Rus”, och anklagar det onda “Väst” för de militära aktionerna, och råder t.o.m. de religiösa samfunden att be på sådant vis att fientl

Kiev och Paris

  Igår skrev publikationen Unian om ett möte mellan borgmästarna i Paris och Kiev, i själva Kiev. Kiev’s borgmästare Vitalij Klytjko mötte Paris’ borgmästare Anne Hidalgo, som besökte den ukrainska huvudstaden. Kiev undertecknade tillsammans med Frankrikes huvudstad en överenskommelse om vänskap och samarbete. Klytjko skrev om detta på sin Facebook-sida . "Frihet, jämlikhet.." Jag är glad att kunna hälsa delegationens deltagare och uttrycka min tacksamhet till Paris’ borgmästare Anne Hidalgo för hennes mod att genomföra ett besök i Ukrainas huvudstad under krigstid. Kiev är tacksam till Paris’ borgmästare för all den humanitära hjälp som visats, i själva Frankrike -  ukrainare har nödgats bli invandrare där - och vi är också tacksamma för hjälp till Ukraina och vår huvudstad”, sa Vitalij Klytjko under mötet. Kiev’s borgmästare påminde om att Paris’ stadshus den 22 Mars hade enhälligt röstat för att tillställa staden Kiev status som hedersmedborgare. Genom denna utmärkelse, s