Fortsätt till huvudinnehåll

Sista posten på "Sub Umbra arkiv" (mest för formens skull)

Det inlägg du ville läsa finns förmodligen strax nedanför, eller någonstans nedanför

Inget “pride” i Moskva - del I

Igen har en av tidningen “Novaja Gazeta’s” korrespondenter - Jelena Kostjutjenko denna gång -  blivit överfallen (ryskspråkig länk med foto). Men inte som vid tidigare tillfällen, sannolikt p.g.a. ett engagemang för Tjetjenien. Och inte heller, av nyhetstelegrammen att döma, med dödlig utgång.
-.-.-.

gay-parad i Moskva maj 2011
-.-.-. 
Kostjutjenko deltog själv i den illegala gay-paraden i Moskva under lördagen, efter att först ha skrivit en förklaring på sin blogg, vilken också publicerades av Novaja Gazeta. De ryska gay-aktivisterna, tillsammans med deras internationella gäster , ansattes häftigt av grupper av inhemska ultra-nationalister. 
Detta ledde uppenbarligen till  en del ganska resoluta polisingripanden.

   Uppdatering 29/5 :  Enligt web-upplagan av Gazeta.ru har en av de mer namnkunniga av de internationella deltagarna i  gay-paraden som upplöstes i Moskva - Daniel Choi - nu vänt sig till USA:s utrikesminister Hillary Clinton med en skrivelse , där han  bland annat  begär hjälp att få till stånd ett internationellt fördömande av de ryska myndigheternas sätt att ta itu med "..representanter för sexuella minoriteter som deltog i gay-paraden den 28:e maj.."  . Han blev nämligen arresterad tillsammans med sjutton andra som deltog i paraden. Enligt uppgiftslämnaren Grani.ru blev nästan lika många av paradens motståndare gripna - 16 personer.

   Blogred. återkommer eventuellt med en utförligare kommentar.
  E-kuriren, DN, SvD   AftonbladetAndra bloggar om:
Enhanced by Zemanta

Kommentarer

Populära inlägg i den här bloggen

Ortodoxa teologer förkastar "den ryska världens" teologi

 Hundratals ortodoxa teologer från många länder har undertecknat ett öppet brev, där de vänder sig mot vissa nationalistiskt-religiösa föreställningar som de menar vara drivkraften bakom Rysslands krig mot Ukraina. Här ett utdrag: “ Om hela världens fred, om Guds heliga församlingars välstånd, om allas förening, beder vi dig, Herre ” (ur den ortodoxa liturgin)   Den ryska invasionen av Ukraina den 24:eFebruari 2022 utgör ett historiskt hot mot den ortodoxa, kristna traditionen. Ännu mer hotfullt för ortodoxa troende är det att det högre prästerskapet inom den Ryskortodoxa kyrkan vägrar att erkänna detta för en invasion genom att göra vaga uttalanden om nödvändigheten av fred i ljuset av “händelserna” och “de militära aktionerna” i Ukraina. Samtidigt talar de om det ursprungligt broderliga förhållandet mellan ukrainare och ryssar, vilka utgör det “heliga Rus”, och anklagar det onda “Väst” för de militära aktionerna, och råder t.o.m. de religiösa samfunden att be på sådant vis att fientl

Kiev och Paris

  Igår skrev publikationen Unian om ett möte mellan borgmästarna i Paris och Kiev, i själva Kiev. Kiev’s borgmästare Vitalij Klytjko mötte Paris’ borgmästare Anne Hidalgo, som besökte den ukrainska huvudstaden. Kiev undertecknade tillsammans med Frankrikes huvudstad en överenskommelse om vänskap och samarbete. Klytjko skrev om detta på sin Facebook-sida . "Frihet, jämlikhet.." Jag är glad att kunna hälsa delegationens deltagare och uttrycka min tacksamhet till Paris’ borgmästare Anne Hidalgo för hennes mod att genomföra ett besök i Ukrainas huvudstad under krigstid. Kiev är tacksam till Paris’ borgmästare för all den humanitära hjälp som visats, i själva Frankrike -  ukrainare har nödgats bli invandrare där - och vi är också tacksamma för hjälp till Ukraina och vår huvudstad”, sa Vitalij Klytjko under mötet. Kiev’s borgmästare påminde om att Paris’ stadshus den 22 Mars hade enhälligt röstat för att tillställa staden Kiev status som hedersmedborgare. Genom denna utmärkelse, s