Fortsätt till huvudinnehåll

Sista posten på "Sub Umbra arkiv" (mest för formens skull)

Det inlägg du ville läsa finns förmodligen strax nedanför, eller någonstans nedanför

Informations-kriget omkring Chodorkovskij

  Har informations-kriget omkring Michail Chodorkovskij  (och Platon Lebedev) tagit sig ända in i tyska filmstudio's?
  Det verkar inte bättre.
  Denna artikel på "Radio Svoboda's" websida berättar följande: 
    
En dokumentär om “Jukos” f.d. chef, Chodorkovskij har blivit förstörd i Berlin. Filmens premiär skulle äga rum under festivalen “Berlinale”. Den tyske regissören Cyril Tuschi har tagit fram filmen under ett antal års tid i Moskva och i Chita. Regissören hoppas kunna återställa filmen. 


På morgonen den 4:e februari upptäckte de anställda i regissören Cyril Tuschi's studio “Lala Films” , att dörrarna till studion var inslagna, och att några datorer hade försvunnit.
I en av datorerna fanns en sammanställd 100 minuter lång film om Jukos f.d. chef Polisen försöker att finna de skyldiga, och filmteamet försöker att återställa filmen, berättar Cyril Tuschi i en intervju.för Radio Svoboda.
     -  Final-versionen av filmen om Chodorkovskij är förstörd. Fem dörrar var inslagna. Fyra datorer var tagna från monterings-rummet. Äh, nej, det var t.o.m. fem. I en av dem fanns hela den färdigmonterade filmen om Chodorkovskij. Idag har vi ända sedan kl. 09.00 på morgonen lämnar suttit i polis-förhör. 

Vem har kunnat göra det?
   -   Jag vet inte. Men jag är väldigt förargad, eftersom det är första gången något sådant har skett på tio år.
  Vad ska nu hända? Kommer filmen att visas under Berlinale?
   -   Vi gör allt vi kan, vi kommer att arbeta i flygande fläng nattetid för att försöka rädda filmen och presentera den under festivalen. Det är förfärligt. Jag hatar mig själv för den fruktan jag känner, men nu har jag förlikat mig med känslorna. Och filmen ska vi under alla omständigheter visa, - sade Cyril Tuschi.

För inte så länge sedan, innan detta hände, underströk Cyril Tuschi i en intervju för Radio Svoboda att han “helt och hållet är för att Chodorkovskij friges”. Då sade han:

  -  Min film visar historien om Chodorkovskij från det att han blev med i Komsomol tills dags dato. Filmen berättar i detalj om hans liv. För mig har det varit viktigt att visa kraften och motsägelserna hos denna gestalt. Om jag nu försvarar Chodorkovskij så betyder inte det vare sig att han är en positiv eller en negativ personlighet. Jag har gjort filmen, eftersom han har berört mig, - säger Cyruil Tuschi.
Arbetet med filmen “Chodorkovskij” har pågått i fem år.
På kvällen den 4:e februari meddelade “Berliner Post” att film-premiären under Berlinale inte har blivit omintet: juryn förfogar över en kopia av filmen, även om den saknar tysk textöversättning. 

- -
  Vad ska man tro? 
 
Tyskspråkiga media om denna sak: skynet, deredactie

SvD - anmäler bok om ryska oligarker

Andra bloggar om: , ,

Kommentarer

Populära inlägg i den här bloggen

Kiev och Paris

  Igår skrev publikationen Unian om ett möte mellan borgmästarna i Paris och Kiev, i själva Kiev. Kiev’s borgmästare Vitalij Klytjko mötte Paris’ borgmästare Anne Hidalgo, som besökte den ukrainska huvudstaden. Kiev undertecknade tillsammans med Frankrikes huvudstad en överenskommelse om vänskap och samarbete. Klytjko skrev om detta på sin Facebook-sida . "Frihet, jämlikhet.." Jag är glad att kunna hälsa delegationens deltagare och uttrycka min tacksamhet till Paris’ borgmästare Anne Hidalgo för hennes mod att genomföra ett besök i Ukrainas huvudstad under krigstid. Kiev är tacksam till Paris’ borgmästare för all den humanitära hjälp som visats, i själva Frankrike -  ukrainare har nödgats bli invandrare där - och vi är också tacksamma för hjälp till Ukraina och vår huvudstad”, sa Vitalij Klytjko under mötet. Kiev’s borgmästare påminde om att Paris’ stadshus den 22 Mars hade enhälligt röstat för att tillställa staden Kiev status som hedersmedborgare. Genom denna utmärkelse, s

Ortodoxa teologer förkastar "den ryska världens" teologi

 Hundratals ortodoxa teologer från många länder har undertecknat ett öppet brev, där de vänder sig mot vissa nationalistiskt-religiösa föreställningar som de menar vara drivkraften bakom Rysslands krig mot Ukraina. Här ett utdrag: “ Om hela världens fred, om Guds heliga församlingars välstånd, om allas förening, beder vi dig, Herre ” (ur den ortodoxa liturgin)   Den ryska invasionen av Ukraina den 24:eFebruari 2022 utgör ett historiskt hot mot den ortodoxa, kristna traditionen. Ännu mer hotfullt för ortodoxa troende är det att det högre prästerskapet inom den Ryskortodoxa kyrkan vägrar att erkänna detta för en invasion genom att göra vaga uttalanden om nödvändigheten av fred i ljuset av “händelserna” och “de militära aktionerna” i Ukraina. Samtidigt talar de om det ursprungligt broderliga förhållandet mellan ukrainare och ryssar, vilka utgör det “heliga Rus”, och anklagar det onda “Väst” för de militära aktionerna, och råder t.o.m. de religiösa samfunden att be på sådant vis att fientl