Fortsätt till huvudinnehåll

Sista posten på "Sub Umbra arkiv" (mest för formens skull)

Det inlägg du ville läsa finns förmodligen strax nedanför, eller någonstans nedanför

Christer Pettersson är inte glömd.

Christer Pettersson, suspected of murdering Sw...Image via Wikipedia
Det ser ju vem som helst att det är Christer Pettersson!
  När jag idag förbereder mig att eventuellt höra radio och TV-intervjuer o.s.v. med Lisbet Palme , så drar jag mig till minnes vad som skedde för 25 år sedan, då man också fick vänta på att få höra fru Palme.


Palme sköts ju på kalenderdagen för 25 år sedan. Allt gick så fort. När jag vaknade på morgonen inne på Gamla Bro där jag tillfälligt övernattade, och fick höra nyheten, var Olof Palme redan död. Jag uppfattade direkt att även Lisbet Palme hade blivit skjuten, liksom hennes man. Men Lisbet Palme hade överlevt beskjutningen, och var intagen på sjukhus. 

“Det kommer att få en avgörande betydelse vad hon har att säga”, tänkte jag. Hon var ju-  ett ögonvittne. Och jag lyssnade på alla nyhetsutsändningar jag kunde. Efter någon tid – jag minns nu som att det dröjde flera dagar - hade fru Palme hämtat sig och kunde svara på frågor. Hon tyckte sig ha känt igen den person som hade skjutit, och drog sig till minnes någon som tidigare hade synts utanför paret Palmes bostad i Gamla stan. En man som enligt vad hon menade tillhörde Ustasja. 

      Inte så bestämt den gången..
      

SvD, DN, E-kuriren

Bloggar: 1, 2


Andra bloggar om: ,
Enhanced by Zemanta

Kommentarer

Populära inlägg i den här bloggen

Ortodoxa teologer förkastar "den ryska världens" teologi

 Hundratals ortodoxa teologer från många länder har undertecknat ett öppet brev, där de vänder sig mot vissa nationalistiskt-religiösa föreställningar som de menar vara drivkraften bakom Rysslands krig mot Ukraina. Här ett utdrag: “ Om hela världens fred, om Guds heliga församlingars välstånd, om allas förening, beder vi dig, Herre ” (ur den ortodoxa liturgin)   Den ryska invasionen av Ukraina den 24:eFebruari 2022 utgör ett historiskt hot mot den ortodoxa, kristna traditionen. Ännu mer hotfullt för ortodoxa troende är det att det högre prästerskapet inom den Ryskortodoxa kyrkan vägrar att erkänna detta för en invasion genom att göra vaga uttalanden om nödvändigheten av fred i ljuset av “händelserna” och “de militära aktionerna” i Ukraina. Samtidigt talar de om det ursprungligt broderliga förhållandet mellan ukrainare och ryssar, vilka utgör det “heliga Rus”, och anklagar det onda “Väst” för de militära aktionerna, och råder t.o.m. de religiösa samfunden att be på sådant vis att fientl

Kiev och Paris

  Igår skrev publikationen Unian om ett möte mellan borgmästarna i Paris och Kiev, i själva Kiev. Kiev’s borgmästare Vitalij Klytjko mötte Paris’ borgmästare Anne Hidalgo, som besökte den ukrainska huvudstaden. Kiev undertecknade tillsammans med Frankrikes huvudstad en överenskommelse om vänskap och samarbete. Klytjko skrev om detta på sin Facebook-sida . "Frihet, jämlikhet.." Jag är glad att kunna hälsa delegationens deltagare och uttrycka min tacksamhet till Paris’ borgmästare Anne Hidalgo för hennes mod att genomföra ett besök i Ukrainas huvudstad under krigstid. Kiev är tacksam till Paris’ borgmästare för all den humanitära hjälp som visats, i själva Frankrike -  ukrainare har nödgats bli invandrare där - och vi är också tacksamma för hjälp till Ukraina och vår huvudstad”, sa Vitalij Klytjko under mötet. Kiev’s borgmästare påminde om att Paris’ stadshus den 22 Mars hade enhälligt röstat för att tillställa staden Kiev status som hedersmedborgare. Genom denna utmärkelse, s