Fortsätt till huvudinnehåll

Sista posten på "Sub Umbra arkiv" (mest för formens skull)

Det inlägg du ville läsa finns förmodligen strax nedanför, eller någonstans nedanför

människosynen

  I mån av möjlighet har jag kunnat följa med i vad som har sagts under veckan i Almedalen , med hjälp av en radio. Förutom de mer iögonfallande framträdanden som rapporterades om kunde jag uppfatta en viktig fråga i ett radio-program: "Vilken människosyn har politikerna?
  Cecilia Uddén som annars uppehåller sig en hel del i Mellanöstern, hade tagit sin utgångspunkt i frågan om arvssynden , och konkretiserade frågan så: "Är människan i grunden god, eller ond?"
  Efter en första svarsrunda från representanter för några av riksdagspartier, kunde hon konstatera: " Ingen vågar säga att människan är ond.".
     Resonemanget fördes på ett sådant vis av samtliga där att människan tenderade att framstå som  - mest god. 
    Men jag är rädd för att frågan som sådan blev något hängande i luften. Konkretiseras den gamla doktrinen om arvssynden verkligen genom att rätt och slätt svara på frågan "god eller ond"?
  Frågan tycks i sådana fall ännu så länge vara , på ett något ironiskt vis, obesvarad.

 Saken med Sven-Otto Littorins avgång från ministerposten, och den mediala uppmärksamheten med påstådda brott mot sexköpslagen, kanske kan tjäna som en illustration. Det har också vållat en del huvudbry.

Expressen, SvD, SydsvenskanDN
Andra bloggar om: ,

Kommentarer

Populära inlägg i den här bloggen

Ortodoxa teologer förkastar "den ryska världens" teologi

 Hundratals ortodoxa teologer från många länder har undertecknat ett öppet brev, där de vänder sig mot vissa nationalistiskt-religiösa föreställningar som de menar vara drivkraften bakom Rysslands krig mot Ukraina. Här ett utdrag: “ Om hela världens fred, om Guds heliga församlingars välstånd, om allas förening, beder vi dig, Herre ” (ur den ortodoxa liturgin)   Den ryska invasionen av Ukraina den 24:eFebruari 2022 utgör ett historiskt hot mot den ortodoxa, kristna traditionen. Ännu mer hotfullt för ortodoxa troende är det att det högre prästerskapet inom den Ryskortodoxa kyrkan vägrar att erkänna detta för en invasion genom att göra vaga uttalanden om nödvändigheten av fred i ljuset av “händelserna” och “de militära aktionerna” i Ukraina. Samtidigt talar de om det ursprungligt broderliga förhållandet mellan ukrainare och ryssar, vilka utgör det “heliga Rus”, och anklagar det onda “Väst” för de militära aktionerna, och råder t.o.m. de religiösa samfunden att be på sådant vis att fientl

Kiev och Paris

  Igår skrev publikationen Unian om ett möte mellan borgmästarna i Paris och Kiev, i själva Kiev. Kiev’s borgmästare Vitalij Klytjko mötte Paris’ borgmästare Anne Hidalgo, som besökte den ukrainska huvudstaden. Kiev undertecknade tillsammans med Frankrikes huvudstad en överenskommelse om vänskap och samarbete. Klytjko skrev om detta på sin Facebook-sida . "Frihet, jämlikhet.." Jag är glad att kunna hälsa delegationens deltagare och uttrycka min tacksamhet till Paris’ borgmästare Anne Hidalgo för hennes mod att genomföra ett besök i Ukrainas huvudstad under krigstid. Kiev är tacksam till Paris’ borgmästare för all den humanitära hjälp som visats, i själva Frankrike -  ukrainare har nödgats bli invandrare där - och vi är också tacksamma för hjälp till Ukraina och vår huvudstad”, sa Vitalij Klytjko under mötet. Kiev’s borgmästare påminde om att Paris’ stadshus den 22 Mars hade enhälligt röstat för att tillställa staden Kiev status som hedersmedborgare. Genom denna utmärkelse, s