Fortsätt till huvudinnehåll

Vladimir Putin - med tusen år i ryggen ..

.. eller med tusen bomber?

Mer än tusen år tycks Vladimir Putin iallafall vilja fånga in med sin penna, då han i en lång artikel om "Ryssarnas och ukrainarnas historiska enhet" går igenom historien ända från Rurik till våra dagar. Artikeln ligger sedan igår på Kreml's webplats på både ryska och ukrainska. (Och även på engelska )

                                              Iosif Rutskij - en av många historiska personer som Putin påminner om

 I artikeln finns fullt av rörande exempel av den här typen (från 1600-talet):

 "Integrationen av den västryska jorden i den gemensamma, statliga sfären utgjorde inte bara ett resultat av politiska och diplomatiska beslut. Det skedde på grundval av gemensam tro och gemensamma kulturella traditioner. Och igen vill jag särskilt påpeka - på grund av att språken stod så nära varandra. Så redan i början av 1600-talet kunde en av den uniatiska kyrkan's hierarker, Iosif Rutskij, rapportera  i Rom , att invånarna i Moskva kallar ryssar från det polsk-litauiska samväldet för sina bröder, att deras skriftspråk är detsamma, och talspråket, även om det skiljer sig lite, så är skillnaden obetydlig. Så som han uttryckte det, påminner det om förhållandet mellan de som bor i Rom och de som bor i Bergamo, vilket är det nuvarande Italiens centrala och nordliga delar"

Och Ukrainskaja Pravda valde att publicera dessa stycken från artikeln:

Putin: "För att vi bättre ska förstå samtiden och se framåt, måste vi vända oss till historien. Självklart går det inte inom ramarna för en artikel fånga in alla händelser som har inträffat under loppet av mer än tusen år. Men, jag stannar upp vid några avgörande och omvälvande moment, som det är viktigt för oss - både i Ryssland och i Ukraina - att komma ihåg.

Såväl ryssar som ukrainare som vitryssar är arvtagare av det gamla Rus*), som var Europas väldigaste stat. Slaviska folk och andra folkstammar över det enorma område som sträckte sig från Ladoga och Novgorod, över Pskov, Kiev och Tjernigov , var enade genom ett språk (idag kallar vi det för gammalryska) , genom ekonomiska förhållanden och genom de furstars maktutövning som tillhörde Rurik-dynastin . Och efter Rus' dop - också genom en ortodox tro. Den helige Vladimir's religions-val, han som var både novgorod-it och en storfurste i Kiev, har än idag kommit att bestämma mycket för vårt släkte ...

Jag är övertygad om att Ukraina's verkliga suveränitet är möjlig endast genom ett partnerskap med Ryssland. Våra andliga , mänskliga och civilisatoriska band har bildats under seklernas gång ... "

 Och när den ukrainske journalisten och politiske kommentatorn  Dmitrij Dzjangirov hade läst artikeln,  uttryckte han sig på detta vis: 

"jag anser att hela artikeln är skriven för detta styckes skull: (Putin:) - Vi kommer aldrig att låta vårt historiska territorium och de människor som bor där och som står oss nära användas mot Ryssland ! Och de som företar sig ett sådant försök, jag vill säga, att på det viset ödelägger de sitt land":


Vad kommer Zelenskij att svara ? (Han har redan kommenterat artikeln. men inte sagt mycket mer än att han varit för upptagen för att riktigt grundligt läsa igenom den. Men att han ämnar göra det)

Hur kommer tyskar, polacker, litauer m.fl. som omnämns att bedöma denna artikel ?  Även Sverige finns med i den på ett hörn.


       Свободу Навальному !   Frihet åt Navalnyj ! 


*) Tidigare bloggat om "Det gamla Rus"


Kommentarer

Populära inlägg i den här bloggen

"Mariupol - hela Ukrainas smärta"

  Jag har varit där tre gånger. I Mariupol. Men det var runt tjugo år sedan. Jag har ljusa minnen från de besöken... - (Nedan - utdrag från en artikel i Unian från igår - 15/3 . I artikeln talas inte om ryssar, utan om rasjister . Det låter som en blandning av det amerikanska sättet att säga "Ryssland" på - "Rasja" -  och "rasist" ..  ) I Ryssland, som är besatt av att vinna , vill man ofta påminna om den fasansfulla fascismen för åttio år sedan. Men nu utförs analoga brott genom de för närvarande största förbrytarna i världen - rasjisterna. De ödelägger Mariupol i Ukraina och jämnar det med marken, efter att förut ha övat sig i Groznij och Aleppo.   Mariupol gav inte upp 2014 och det ger inte upp nu. Från första dagen av den storskaliga invasionen har putinterroristerna inte upphört att försöka erövra staden, som utgör en av nyckelorterna för landvägskorridoren till Krim. Men det faktum att de lokala invånarna inte mötte “befriarna” med blommor och triko

Kiev och Paris

  Igår skrev publikationen Unian om ett möte mellan borgmästarna i Paris och Kiev, i själva Kiev. Kiev’s borgmästare Vitalij Klytjko mötte Paris’ borgmästare Anne Hidalgo, som besökte den ukrainska huvudstaden. Kiev undertecknade tillsammans med Frankrikes huvudstad en överenskommelse om vänskap och samarbete. Klytjko skrev om detta på sin Facebook-sida . "Frihet, jämlikhet.." Jag är glad att kunna hälsa delegationens deltagare och uttrycka min tacksamhet till Paris’ borgmästare Anne Hidalgo för hennes mod att genomföra ett besök i Ukrainas huvudstad under krigstid. Kiev är tacksam till Paris’ borgmästare för all den humanitära hjälp som visats, i själva Frankrike -  ukrainare har nödgats bli invandrare där - och vi är också tacksamma för hjälp till Ukraina och vår huvudstad”, sa Vitalij Klytjko under mötet. Kiev’s borgmästare påminde om att Paris’ stadshus den 22 Mars hade enhälligt röstat för att tillställa staden Kiev status som hedersmedborgare. Genom denna utmärkelse, s

KG Hammar drar blankt mot patriark Kirill

Nu prövas andarna. Flera kyrkoledare har vänt sig till den ryska kyrkans patriark, efter att Putin inledde invasionen av Ukraina i Februari. Så också ärkebiskop emeritus KG Hammar från Sverige. Hela hans brev till patriarken ligger framme på kristna, ryska hemsidor som t.ex.  " Basnitsa ": Ärkebiskop emeritus KG Hammar till patriark Kirill   Jag vänder mig direkt till ledaren för en av de största kyrkorna i världen: patriarken över Moskva och hela Rus - Kirill. Till er vänder man sig med orden “Ers helighet”. Men vad finns det för heligt i att förråda sin Herre, Jesus från Nasaret, som trädde upp mot det romerska imperiet, och som gav sitt liv för den tro han bekände ? Vad finns det för heligt i att göra vänskapen med maktens högsta representant viktigare än uppgiften att utforma Kristi efterföljelse för mer än 100 miljoner troende i Ryssland ? Hur kan man så underkasta sig makten ? Och sluta ögonen inför alla människor som har blivit dödade och stympade, inför miljoner som h