Fortsätt till huvudinnehåll

Hacker-ligan "REvil" vill ha ett gott rykte ..

.. som "goda utpressare" ( i meningen "skickliga" eller på sitt sätt "pålitliga").

Här nedan en intervju med en representant för den ökända hacker-gruppen "REvil", vilka gjort sig bemärkta i dagarna. Intervjun gjordes först på ryska och översattes till engelska för tidskriften "The Record" och publicerades i Mars,  innan den återöversattes till ryska och publicerades av "Habr". Det var så jag blev uppmärksam på den. 

Här några utdrag: 


Intervju med en hackare från REvil:” Jag letade förr i soptunnor .. nu är jag miljonär”

... Vissa grupper som strävar efter att berika sig, flyttar aggressivt fram sina gränser. De höjer sina krav till sju - eller åtta-siffriga summor, medan de hotar att offentliggöra uppgifter på internet, om betalningen inte erläggs, och de riktar in sig på sjukhus och andra sårbara organisationer.

En av dessa grupper som har gjort sig kända tack vare sin djärva och vinnande taktik, det är REvil, som också är känd som “Sodinokibi”. Gruppen erbjuder “programmerings-utpressning som en tjänst”. Tillverkarna säljer skadlig mjukvara till sina partners, vilka sedan använder denna för att blockera organisationers uppgifter och även deras strukturer.

Förutom att offentliggöra uppgifter om sina offer på internet, när bolagen inte tillmötesgår kraven, har REvil dragit till sig uppmärksamhet genom sina försök att bedriva utpressning mot USA:s tidigare president, Donald Trump, och genom påståenden att de har mottagit 100-tals miljoner dollar genom sin verksamhet. Enligt en representant för REvil, som använder pseudonymen “Okänd”, har gruppen ännu större planer för 2021....

Den amerikanske framgångs-predikanten Kenneth Copeland har tydligen råkat ut för REvil. Bilden är en scan från hackarnas hemsida på darknet, där de auktionerar ut uppgifter om de offer som inte betalat.
... (Dmitrij Smiljanets ställer frågor till "Okänd")

Dmitrij Smiljanets: Hur kom det sig att du bestämde dig för att ägna dig åt att utpressa folk?

Okänd: Om jag ska vara ärlig så var det längesedan. Sedan 2007 då winlockers och sms dök upp. Redan då innebar det en inte så dålig vinst.

DS: Du deponerade en summa på c:a en miljon dollar i ett hacker-forum och nämnde om intäkter på 100 miljoner dollar, taget i beräkning att du erhåller betalningen i kryptovaluta, så har du idag troligen en halv miljard dollar. När ska du få tillräckligt för att kunna dra dig ur verksamheten som programmerings-utpressare ?

O: Du har räknat helt rätt. Den deponerade summan togs bort på grund av valutakursen. Personligen har jag inte sådana summor. Jag bara gillar att ägna mig åt detta och få intäkter genom det. Pengar får man aldrig för mycket av, däremot finns det alltid en risk att de inte räcker. Men, om vi talar om reklamfirmor, så räknade en som hade en sådan ut, att när han hade fått 50 miljoner dollar så var det tillräckligt, då skulle han gå i pension. Men efter fyra månader kom han tillbaka, pengarna hade visat sig vara otillräckliga. Fundera på det !

DS: Du sa tidigare att du kommer att förbli apolitisk, och att finanser är hela din motivation. Men om du kommer fram till att du har tjänat tillräckligt med pengar, då kanske din uppfattning förändras och så slår du dig på den stora politiken ?

O: Jag vill verkligen inte vara ett föremål för förhandling. Jag gjorde ett gästspel inom politiken, och ur det kom det inget gott, bara förlust. Vi tjänar bra under rådande geopolitiska förhållanden, utan att lägga oss i dessa.

DS: Vad är det som gör REvil så speciella ? En viss kod ? Dotterbolag ? Medias uppmärksamhet ?

O: Jag tror att allt det samverkar. Till exempel - denna intervju. Det visar sig ju... - varför behövs detta överhuvudtaget ? Å andra sidan, det är bättre att vi får intervjun, än att den ges till någon konkurrent. Ovanliga idéer, nya metoder och varumärkets rykte - allt detta ger goda resultat. Som jag redan sagt så utvecklar vi en ny sorts mjukvara för utpressning. Om vi tittar på konkurrenterna, så är det tyvärr så att många helt enkelt kopierar våra idéer, och, vilket förvånar, även stilen på texterna i våra meddelanden. OK, det är bra att de försöker bevisa att de inte är sämre än oss, de försöker att uppnå vår nivå och t.o.m. att överträffa den på något vis. Till exempel med Linux-versioner o.s.v. Men det är tillfälligt. Vi arbetar naturligtvis också med allt detta, och som man brukar säga, det blir bara bättre. Och därför går det litet långsammare.

......
DS: Tror du att programmerar-utpressare är ideala vapen för ett cyberkrig ? Du är inte rädd för att en dag börjar det ett verkligt krig ?

O: Ja, detta vapen kan bli mycket förödande. Vad ska jag säga? jag vet om en hel rad av dotterbolags-direktörer som har tillgång till system för att avfyra ballistiska raketer, en annan har tillträde till en kryssare inom den amerikanska flottan, en tredje till ett kärnkraftverk, och en fjärde till en vapenfabrik. Det är fullt realistiskt att påbörja ett krig. Men det är inte värt det för följderna blir inte gynnsamma.

DS: Vilka regioner förutom länderna inom OSS (som i huvudsak består av f.d. Sovjetrepubliker) försöker ni att undvika ? Vilka är de organisationer som aldrig betalar ?

O: Alla länder inom OSS inklusive Georgien och Ukraina. Först och främst p.g.a. geopolitiken. För det andra på grund av lagarna. För det tredje undviker vi en del länder p.g.a. patriotism. Mycket fattiga länder betalar aldrig: Indien, Pakistan, Afghanistan m.fl.

DS: Du nämnde förut att både ni och era partners förstår riskerna med att korsa gränsen och åka utomlands, och att ni därför inte reser. Vad tror du, kan det börja blåsa en “förändringens vind” , så att de lokala rättsvårdande organen börjar att uppmärksamma era operationer ?

O: Om vi börjar ägna oss åt politik, ja. Om vi ser på OSS-länderna, ja. I alla andra länder är vi neutrala.

.....
DS: Hur reagerar ni vanligtvis när ni får veta att en utpressnings-liga eller dess dotterbolag åtalas eller arresteras ? "Netwalker" och "Egregor" stängde ner sin verksamhet efter genomförda raider, hur förhåller ni er till detta ?

O: Neutralt. Det är normala arbetsvillkor. I samband med att "Maze" stängdes ner så ökade bara antalet partners för oss. Så för oss kan jag säga att det var i viss mån positivt.

DS: Vilket har hittills varit det största antalet affilierade bolag som har samarbetat med er samtidigt ?

O: 60

.... DS: Hur förändrades era mellanhavanden med de organisationer som blivit era offer efter att pandemin började ?

O: Mycket förändrades. När krisen kändes av kunde de inte betala de summor som hade betalats tidigare. Med undantag av farmaceutiska bolag. Jag tror att det är värt att ägna dem större uppmärksamhet. Allt är i sin ordning med dem. Vi måste hjälpa dem.

...
“O” avslutar:

I barndomen letade jag i soptunnor och rökte cigarettfimpar. Jag gick tio km för att komma till skolan. Jag bara samma kläder ett halvår åt gången. I ungdomen då jag bodde i en kommunal bostad ("kommunalka") kunde jag vara utan mat två-tre dagar i följd. Idag är jag miljonär.

- - -

Vad ska man tro om detta ? Någon som känner någon förståelse ?

Hela intervjun på engelska - här. På ryska - här.


 Svt, Svt

 

Kommentarer

Populära inlägg i den här bloggen

"Mariupol - hela Ukrainas smärta"

  Jag har varit där tre gånger. I Mariupol. Men det var runt tjugo år sedan. Jag har ljusa minnen från de besöken... - (Nedan - utdrag från en artikel i Unian från igår - 15/3 . I artikeln talas inte om ryssar, utan om rasjister . Det låter som en blandning av det amerikanska sättet att säga "Ryssland" på - "Rasja" -  och "rasist" ..  ) I Ryssland, som är besatt av att vinna , vill man ofta påminna om den fasansfulla fascismen för åttio år sedan. Men nu utförs analoga brott genom de för närvarande största förbrytarna i världen - rasjisterna. De ödelägger Mariupol i Ukraina och jämnar det med marken, efter att förut ha övat sig i Groznij och Aleppo.   Mariupol gav inte upp 2014 och det ger inte upp nu. Från första dagen av den storskaliga invasionen har putinterroristerna inte upphört att försöka erövra staden, som utgör en av nyckelorterna för landvägskorridoren till Krim. Men det faktum att de lokala invånarna inte mötte “befriarna” med blommor och triko

Kiev och Paris

  Igår skrev publikationen Unian om ett möte mellan borgmästarna i Paris och Kiev, i själva Kiev. Kiev’s borgmästare Vitalij Klytjko mötte Paris’ borgmästare Anne Hidalgo, som besökte den ukrainska huvudstaden. Kiev undertecknade tillsammans med Frankrikes huvudstad en överenskommelse om vänskap och samarbete. Klytjko skrev om detta på sin Facebook-sida . "Frihet, jämlikhet.." Jag är glad att kunna hälsa delegationens deltagare och uttrycka min tacksamhet till Paris’ borgmästare Anne Hidalgo för hennes mod att genomföra ett besök i Ukrainas huvudstad under krigstid. Kiev är tacksam till Paris’ borgmästare för all den humanitära hjälp som visats, i själva Frankrike -  ukrainare har nödgats bli invandrare där - och vi är också tacksamma för hjälp till Ukraina och vår huvudstad”, sa Vitalij Klytjko under mötet. Kiev’s borgmästare påminde om att Paris’ stadshus den 22 Mars hade enhälligt röstat för att tillställa staden Kiev status som hedersmedborgare. Genom denna utmärkelse, s

KG Hammar drar blankt mot patriark Kirill

Nu prövas andarna. Flera kyrkoledare har vänt sig till den ryska kyrkans patriark, efter att Putin inledde invasionen av Ukraina i Februari. Så också ärkebiskop emeritus KG Hammar från Sverige. Hela hans brev till patriarken ligger framme på kristna, ryska hemsidor som t.ex.  " Basnitsa ": Ärkebiskop emeritus KG Hammar till patriark Kirill   Jag vänder mig direkt till ledaren för en av de största kyrkorna i världen: patriarken över Moskva och hela Rus - Kirill. Till er vänder man sig med orden “Ers helighet”. Men vad finns det för heligt i att förråda sin Herre, Jesus från Nasaret, som trädde upp mot det romerska imperiet, och som gav sitt liv för den tro han bekände ? Vad finns det för heligt i att göra vänskapen med maktens högsta representant viktigare än uppgiften att utforma Kristi efterföljelse för mer än 100 miljoner troende i Ryssland ? Hur kan man så underkasta sig makten ? Och sluta ögonen inför alla människor som har blivit dödade och stympade, inför miljoner som h